ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι θα σήμαινε το «καθεστώς ουδετερότητας» για την Ουκρανία;

«Εγγυήσεις ασφάλειας και ουδετερότητα, ένα μη πυρηνικό καθεστώς για τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», είπε ο Ζελένσκι

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Στην κυριακάτικη συνέντευξή του με τους Ρώσους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για την ετοιμότητα της Ουκρανίας να συνομιλήσει για καθεστώς ουδετερότητας, εάν οι μάχες σταματήσουν.

«Εγγυήσεις ασφάλειας και ουδετερότητα, ένα μη πυρηνικό καθεστώς για τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», είπε ο Ζελένσκι.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό μοιάζει με μία σημαντική εξέλιξη.

Με την ουδετερότητα, η Ουκρανία θα αποκήρυσσε τη φιλοδοξία της να προσχωρήσει στην Νατοϊκή Συμμαχία, έναν από τους λόγους που η Ρωσία επικαλείται για την αρχική έναρξη της εισβολής. 

Υπάρχουν όμως μία σειρά από σημαντικές επιφυλάξεις.

Πρώτον, οι εγγυήσεις ασφάλειας: Ο Πρόεδρος Ζελένσκι κατέστησε σαφές στη συνέντευξή του ότι για να αποδώσει μία συμφωνία, οι δυτικές χώρες θα πρέπει αν δεσμευτούν σε μία σοβαρή συμφωνία υποστήριξης της Ουκρανίας.

Δεύτερον, ο Πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι η Ρωσία θα έπρεπε να επιστρέψει στις προ 24ης Φεβρουαρίου θέσεις της. Όμως έχοντας δώσει τόσο σκληρές μάχες για να κερδίσει έδαφος, είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς τη Ρωσία να συμφωνεί σε αυτό, ειδικά για το Νότο και τα ανατολικά της χώρας.

Τρίτον, είναι η διαδικασία. Εάν η Ουκρανία πρόκειται να υιοθετήσει την ουδετερότητα, ο Πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι θα έπρεπε να υπάρξει δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο.

Θα δεχόταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να συμφωνήσει στο τέλος των μαχών εάν ο ουκρανικός λαός θα μπορούσε μετά να απορρίψει τις βασικές παραχωρήσεις που ο ίδιος ο Πούτιν θα μπορούσε να αποσπάσει από τον Ζελένσκι;

Και τέλος –και το πιο σημαντικό όλων- υπάρχει μία ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί για το τι πραγματικά θέλει η Ρωσία από τον αυτόν τον πόλεμο/.

Έχει να κάνει με την ασφάλεια και τις φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ όπως αρχικά ισχυριζόταν η Μόσχα; Έχει να κάνει με ακόμη περισσότερο έδαφος στην Ανατολική Ουκρανία; Ή ο Πρόεδρος Πούτιν είναι αποφασισμένος να αδρανοποιήσει οριστικά την δυνατότητα της Ουκρανίας να λειτουργεί ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση