ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θωρακίζει το Κίεβο ο Μπάιντεν – Μόσχα: Οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά

O Τζο Μπάιντεν αποφάσισε την αποστολή εξελιγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς

REUTERS, A.P.

Απαντώντας στις πιεστικές εκκλήσεις του Κιέβου για πιο αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα, ώστε να ανακοπεί η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε την αποστολή εξελιγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να πλήξουν στόχους και πέραν των συνόρων με τη Ρωσία.

«Κινηθήκαμε γρήγορα ώστε να στείλουμε στην Ουκρανία σημαντική ποσότητα όπλων και πολεμοφοδίων προκειμένου να πολεμήσει αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης και να βρεθεί στην ισχυρότερη δυνατή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε άρθρο του, στους New York Times.

«Ρίχνετε λάδι στη φωτιά», λέει η Μόσχα, προειδοποιώντας για κίνδυνο απευθείας σύγκρουσης ΗΠΑ – Ρωσίας.

Στο νέο πακέτο των αμερικανικών όπλων, αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεχωρίζουν τα συστήματα HIMARS – εκτοξευτήρες ρουκετών με δορυφορική καθοδήγηση και δραστικό βεληνεκές γύρω στα 80 χιλιόμετρα. Πάντως, στο ίδιο άρθρο, ο Τζο Μπάιντεν διευκρινίζει ότι «δεν ενθαρρύνουμε ούτε δίνουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να βομβαρδίσει πέραν των συνόρων της».

Τη δέσμευση αυτή ήρθε να ενισχύσει ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζόναθαν Φάινερ, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε και έλαβε από το Κίεβο εγγυήσεις ότι οι αμερικανικές ρουκέτες δεν θα πλήξουν ρωσικά εδάφη. Σε άλλο σημείο του άρθρου του στους New York Times και σε μια εμφανή προσπάθεια κατευνασμού του Κρεμλίνου, ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει: «Δεν θέλουμε πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Οσο και αν διαφωνώ με τον κ. Πούτιν και βρίσκω τις πράξεις του εξοργιστικές, οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν την ανατροπή του στη Μόσχα».

Ωστόσο οι διαβεβαιώσεις των Αμερικανών δεν καθησύχασαν, όπως ήταν φυσικό, τη Μόσχα. «Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκόπιμα και επιμελώς ρίχνουν λάδι στη φωτιά», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν δίνει βάση στις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε δηλώσει ότι η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει την πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης ΗΠΑ – Ρωσίας, ενώ την ίδια ώρα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποιούσαν άσκηση στο Ιβάνοβο, βορείως της Μόσχας, όπου συμμετείχαν και οχήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών πυραύλων.

Στρατιωτικό μέτωπο

Στο στρατιωτικό πεδίο, το κύριο μέτωπο της σύγκρουσης ήταν και χθες το Σεβεροντονέτσκ της επαρχίας Λουγκάνσκ, όπου οι Ουκρανοί είχαν περιοριστεί στο 20% της πόλης, όπως δήλωσε ο δήμαρχός της Ολεξάντερ Στριουκ, αν και συνέχιζαν τις προσπάθειές τους να απωθήσουν τους εισβολείς.

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του πολέμου στην επισιτιστική κρίση που πλήττει πολλές χώρες εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να μη χρησιμοποιούνται τα σιτηρά που παραμένουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια της Ουκρανίας ως όπλο πολέμου. Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, με το άνοιγμα θαλάσσιων διαδρόμων που θα επιτρέψουν τη μεταφορά των σιτηρών, εμφανίστηκε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ