ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ταϊλάνδη: Πολιτικό αδιέξοδο και αναταραχή

Νέα αναβολή της ψηφοφορίας για πρωθυπουργό

Kathimerini.gr

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ταϊλάνδη παρατείνεται μετά τη σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αναβάλει την εξέταση της προσφυγής του νικητή των βουλευτικών εκλογών σχετικά με την υποψηφιότητά του για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Τον Ιούνιο το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης αρνήθηκε να περιλάβει δεύτερη φορά το όνομα του Πίτα Λιμτζαροενράτ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού κόμματος Move Forward (Προχωράμε Μπροστά) το οποίο κέρδισε στις εκλογές της 14ης Μαΐου, στην ψηφοφορία για τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, αφού είχε απορρίψει άλλη μία φορά την υποψηφιότητά του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει αν η άρνηση αυτή του κοινοβουλίου είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αποφανθεί σήμερα αν θα δεχθεί να εξετάσει την προσφυγή του Πίτα, όμως ανέβαλε την απόφασή του για τις 16 Αυγούστου. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή η ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη στο κοινοβούλιο για την εκλογή του πρωθυπουργού.

«Η αυριανή ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό αναβάλλεται – πρέπει να αναμένουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 16 Αυγούστου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της κάτω βουλής Ουάν Μουχάμαντ Νουρ Μάτα.

Μετά την απόσυρση του Πίτα ο φιλοδημοκρατικός συνασπισμός που τον υποστήριζε κατέρρευσε και το κόμμα Φέου Τάι, βασικός σύμμαχος του Move Forward που βρέθηκε στη δεύτερη θέση στις εκλογές, προσπαθεί να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη γύρω από τον δικό του υποψήφιο, τον επιχειρηματία Σρέτθα Θαβίσιν.

Για να γίνει πρωθυπουργός ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει τη στήριξη της πλειοψηφίας των 500 εκλεγμένων βουλευτών και των 250 γερουσιαστών που έχουν διοριστεί από την πρώην χούντα.

Το Φέου Τάι, που συνδέεται με την πάμπλουτη οικογένεια Σιναουάτρα η οποία μετρά δύο πρωθυπουργούς που έχουν ανατραπεί από πραξικοπήματα, αναμενόταν να παρουσιάσει σήμερα τον νέο του συνασπισμό. Ωστόσο και αυτή η ανακοίνωση ενδέχεται να αναβληθεί.

Χωρίς τις 151 έδρες του Move Forward, το Φέου Τάι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των βουλευτών, ανάμεσά τους και κάποια μέλη της απερχόμενης πλειοψηφίας που προέρχεται από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2014.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την οργή υποστηρικτών του Move Forward, αλλά και του Φέου Τάι.

Το Move Forward προκάλεσε έκπληξη κερδίζοντας στις εκλογές της 14ης Μαΐου, κυρίως χάρη στη μαζική στήριξη των νέων που επιθυμούν να γίνουν βαθιές αλλαγές στην Ταϊλάνδη που κυβερνάται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία από τον στρατό.

Όμως η υποψηφιότητα του Πίτα για την πρωθυπουργία προκάλεσε τις αντιδράσεις των γερουσιαστών που προέρχονται από τη στρατιωτικο μοναρχική ελίτ, καθώς οι θέσεις του κρίνονται ριζοσπαστικές –από τη μεταρρύθμιση του αμφιλεγόμενου άρθρου περί εγκλημάτων καθοσιώσεως κατά της μοναρχίας μέχρι το τέλος της υποχρεωτικής στράτευσης.

Η απόρριψη από τις νέες γενιές της απερχόμενης κυβέρνησης, που είχε προκύψει από το πραξικόπημα του 2014, οδήγησε σε ποσοστό συμμετοχής ρεκόρ 75,22% στις εκλογές, λίγο πάνω απ’ αυτό των εκλογών του 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση