ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ΜΜΕ του Κρεμλίνου παρακάμπτουν το ευρωπαϊκό μπλόκο με mirror-sites

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε το βασικότερο mirror-site του RT κατέγραψε περίπου 3 εκατομμύρια επισκέψεις

Kathimerini.gr

Λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να κλείσει κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνταν σε κράτη-μέλη της. Από τότε, μέσα ενημέρωσης που συνδέονταν με το Κρεμλίνο, όπως το RT και το Sputnik, έπαψαν να είναι προσβάσιμα σε χρήστες του διαδικτύου που βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, οι κυρώσεις φαίνεται πως παρακάμπτονται μέσω mirror-sites, δηλαδή ιστοσελίδων με διαφορετική ονομασία που μπορούν να οδηγήσουν τον χρήστη, για παράδειγμα στην αρχική σελίδα ειδήσεων του RT. Το Sputnik, το οποίο υπόκειται στις ίδιες κυρώσεις με το RT, λειτουργεί επίσης μέσω mirror-sites. Πρόσφατα, η αρχισυντάκτρια του RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, είχε δηλώσει απευθυνόμενη στη Δύση ότι «φτύνουμε τις κυρώσεις σας».

Το 2022, μόλις τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ευρώπης για κυρώσεις στα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ήδη το πρώτο mirror-site είχε δημιουργηθεί. Εως σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 19 ιστοσελίδες χρησιμοποιούνται από το RT ώστε να οδηγούν στην αρχική του σελίδα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Reset που επικαλείται το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τη δραστηριοποίηση αυτών των mirror-sites και συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη για την αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνη για την παραπληροφόρηση, Βέρα Γιούροβα.

«Θέλω να τονίσω ότι, παρά τις προσπάθειες παράκαμψης που έχουν γίνει, οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές. Κανείς δεν μπορεί να βρει αυτές τις ιστοσελίδες τυχαία. Στο διαδίκτυο, οι μηχανές αναζήτησης ειδήσεων δεν εμφανίζουν αποτελέσματα από αυτά τα μέσα», δήλωσε η Γιούροβα.

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε το βασικότερο mirror-site του RT κατέγραψε περίπου 3 εκατομμύρια επισκέψεις. Και μπορεί το νούμερο να φαίνεται εξαιρετικά μεγάλο εν μέσω κυρώσεων αλλά απέχει πολύ από τα 141 εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα που έχει το κρατικό ρωσικό μέσο, παρά το «μπλόκο» σε πολλές αγορές.

«Οι κυρώσεις για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν μειώσει μόνο εν μέρει την ικανότητα του Κρεμλίνου να διαδίδει παραπληροφόρηση στην ΕΕ. Η μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου εκμεταλλεύεται γρήγορα τα κενά», δήλωσε ο διευθυντής της Reset στην Ε.Ε., Φέλιξ Κάρτε.

Την ίδια στιγμή, προσωπικότητες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, όπως η Σιμονιάν, διατηρούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ενεργοί σε πλατφόρμες όπως το X, το TikTok και το Facebook. Το Telegram αποτελεί επίσης ένα άλλο δημοφιλές μέσο διασποράς προπαγάνδας.

Η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί «μαζικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης σε διάφορες χώρες για να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών και να πολώσει τις κοινωνίες σε ορισμένα θέματα», δήλωσε η Μπάιμπα Μπράζε, Λετονή διπλωμάτης που διετέλεσε βοηθός γενικού γραμματέα για τη δημόσια διπλωματία στο ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση