Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου το Σάββατο, μία ημέρα μετά το αποδυναμωμένο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητά την άμεση επιτάχυνση της παροχής βοήθειας σε απελπισμένους αμάχους στη Γάζα, αλλά όχι κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του προς τις ΗΠΑ για τη στάση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το γραφείο του Νετανιάχου πρόσθεσε επίσης ότι «κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να εκπληρωθούν πλήρως όλοι οι στόχοι του».
Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου μίλησαν λεπτομερώς για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, για τους στόχους και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι επιχειρήσεις, την ανάγκη προστασίας της ζωής των αμάχων και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το Reuters.
«Οι ηγέτες συζήτησαν για τη σημασία της διασφάλισης της απελευθέρωσης όλων των υπολοίπων ομήρων», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη συνομιλία του με τον Νετανιάχου, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια «ιδιωτική συνομιλία».
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός».
«Μικρή η συνεισφορά του ψηφίσματος χωρίς κατάπαυση του πυρός»
Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποίησαν το Σάββατο ότι ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά την ενίσχυση της παροχής βοήθειας στους ολοένα και πιο πεινασμένους και άρρωστους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας θα αποτύχει να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση επειδή δεν απαίτησε κατάπαυση του πυρός.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή δίνει εντολή στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διορίσει έναν ειδικό συντονιστή για τη βοήθεια στη Γάζα και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την επιτάχυνση της παράδοσης τροφίμων, νερού, καυσίμων και φαρμάκων που χρειάζονται απεγνωσμένα, αλλά δεν επιβάλλει εκεχειρία.
Ακόμη και αν επρόκειτο να περάσει αρκετή βοήθεια από τα σύνορα, ανέφεραν αξιωματούχοι, χωρίς κατάπαυση του πυρός, δεν θα ήταν εφικτό να διανεμηθεί εν μέσω των συχνών αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ και μιας χερσαίας εισβολής που έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος της επικράτειας σε ενεργό ζώνη μάχης.
«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι αδύνατον», δήλωσε η Γκιγιεμέτ Τομά, η συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιερουσαλήμ. «Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να πάρουν φαγητό και νερό χωρίς να φοβούνται ότι θα βομβαρδιστούν ή θα σκοτωθούν ή θα δεχθούν πυρά ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να κινούμαστε εντός της λωρίδας για να έχουμε πρόσβαση στους ανθρώπους».
Πάντως, δεν ήταν σαφές το Σάββατο πόσο σύντομα θα διοριζόταν ο ειδικός συντονιστής για τη βοήθεια στη Γάζα ή ποια θα ήταν τα πρώτα βήματα.
Μετά από 11 εβδομάδες πολέμου, ο διεθνής συναγερμός έχει αυξηθεί για τα δεινά των περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι όλο και περισσότερο αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους και στιβαγμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες σε διαμερίσματα, καταφύγια, νοσοκομεία, σχολεία και πρόχειρες κατασκηνώσεις. Περισσότεροι από 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, περίπου το 70% από αυτούς γυναίκες και παιδιά.
Πηγή: GUARDIAN,NYT