ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Βρετανία για πιθανή πυρηνική συνεργασία Ιράν – Ρωσίας

Κίρ Στάρμερ και Τζο Μπάιντεν αναγνώρισαν ότι Ρωσία και Ιράν έχουν αναπτύξει στενή στρατιωτική συνεργασία σε μια εποχή που το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου

Βρετανία και οι ΗΠΑ εκφράζουν φόβους ότι η Ρωσία μοιράζεται πληροφορίες για πυρηνικά θέματα με το Ιράν ως αντάλλαγμα για τους βαλλιστικούς πυραύλους που έλαβε με στόχο τον βομβαρδισμό της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον, Κίρ Στάρμερ και Τζο Μπάιντεν αναγνώρισαν ότι οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στενή στρατιωτική συνεργασία σε μια εποχή που το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου με απώτερο στόχο την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.

Οι δύο άνδρες συναντώνται στον Λευκό Οίκο, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να μην αφήσει την Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι εάν η Δύση ανάψει το πράσινο φως ώστε η Ουκρανία να στοχεύσει με δυτικούς πυραύλους τη Ρωσία, τότε αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο άμεσα με τη Μόσχα. Τέτοια κίνηση, όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, θα αλλάξει τη φύση και το εύρος της σύγκρουσης.

«Μεγαλύτερη ανασφάλεια»

«Η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογία που αναζητά το Ιράν – πρόκειται για αμφίδρομη σχέση – μεταξύ άλλων σε πυρηνικά θέματα, καθώς και κάποιες πληροφορίες σχετικά με το Διάστημα», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν από το Λονδίνο, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι προκαλούν «μεγαλύτερη ανασφάλεια» στον πλανήτη.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία προειδοποίησαν από κοινού την περασμένη εβδομάδα ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν «αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς αξιόπιστη αιτιολόγηση» και πως έχει συσσωρεύσει τέσσερις «σημαντικές ποσότητες» που η καθεμία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν επαρκεί η τεχνογνωσία της Τεχεράνης για την κατασκευή πυρηνικού όπλου σε αυτό το στάδιο ή πόσο γρήγορα θα μπορούσε να το πράξει. Ωστόσο, η συνεργασία με έμπειρους Ρώσους ειδικούς θα βοηθούσε στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας – αν και το Ιράν έχει αρνηθεί ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Με πληροφορίες από Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση