ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο στόχαστρο ο αντιπρόεδρος της βαυαρικής κυβέρνησης για αντισημιτικό λίβελο

Η υπόθεση επισκιάζει τις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία, στις 8 Οκτωβρίου, οι οποίες αποτελούν πρόκριμα για πολιτικές εξελίξεις σε πανεθνικό επίπεδο

Αντισημίτης και ακροδεξιός, ετών 17; Ακούγεται πολύ θλιβερό για να είναι αληθινό και γίνεται ακόμη πιο θλιβερό, εάν αληθεύει η εικασία ότι ο συντάκτης του αντισημιτικού λίβελου ακολούθησε πολιτική καριέρα και σήμερα είναι υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Κι όμως, αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Σαββάτου.

Το δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση στη Γερμανία και ιδιαίτερα στη Βαυαρία, όπου ήδη έχουν «ανάψει τα αίματα» ενόψει κρίσιμων εκλογών για την τοπική Βουλή, τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα του Μονάχου υποστηρίζει ότι ο Χούμπερτ Άιβανγκερ, πρόεδρος του υπερσυντηρητικού κόμματος «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» (Freie Wähler) και αντιπρόεδρος της βαυαρικής κυβέρνησης, είχε συντάξει την περίοδο 1987/88, ως μαθητής Λυκείου, έναν αντισημιτικό κείμενο, το οποίο διένειμε στο σχολείο του. Εν είδει σάτιρας το φυλλάδιο καλεί σε διαγωνισμό για να διαπιστωθεί «ποιος είναι ο μεγαλύτερος προδότης της πατρίδας» και αθλοθετεί ως πρώτο βραβείο «δωρεάν πτήση στην καμινάδα του στρατοπέδου εξόντωσης στο Άουσβιτς», ενώ ως επόμενα βραβεία προβλέπονται μία «ισόβια διαμονή σε ομαδικό τάφο (σε χώρο της επιλογής σας)», ένας «δωρεάν πυροβολισμός στον αυχένα» και άλλα συναφή.

Το εμμετικό δήθεν «χιούμορ» του συντάκτη δεν είχε περάσει απαρατήρητο. Άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση δηλώνουν στη Süddeutsche Zeitung ότι την εποχή εκείνη ο Άιβανγκερ δεν αρνήθηκε την πατρότητα του κειμένου και τιμωρήθηκε από το σχολείο του, χωρίς πάντως να αποβληθεί. Ωστόσο τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους, λέγοντας ότι φοβούνται πιθανές «διοικητικές κυρώσεις, αλλά και κοινωνικές συνέπειες». Άλλοι μάρτυρες της εποχής δηλώνουν σήμερα στη Süddeutsche Zeitung ότι, ως μαθητής, ο Άιβανγκερ ήταν γνωστός για τα ακροδεξιά του «φρονήματα» και υπερηφανευόταν ότι έκανε πρόβες μπροστά στον καθρέφτη, απαγγέλοντας λόγους του Χίτλερ.

«Όχι εγώ, ο αδερφός μου…»

Σε μία πρώτη αντίδραση ο Χούμπερτ Aιβανγκερ διέψευσε το δημοσίευμα, απειλώντας με προσφυγές στα δικαστήρια και δηλώνοντας,παράλληλα ότι «γνωρίζει ποιος είναι ο συντάκτης του κειμένου» και ότι «θα δώσει ο ίδιος τις απαραίτητες εξηγήσεις». Μετά από λίγες ώρες ο αδερφός του, Χέλμουτ Άιβανγκερ, δήλωνε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι στην πραγματικότητα εκείνος είχε συντάξει το κείμενο, για να συμπληρώσει ότι την εποχή εκείνη ήταν οργισμένος γιατί είχε μείνει στην ίδια τάξη, ενώ σήμερα «αποστασιοποιείται πλήρως από αυτό το φυλλάδιο» και το «ανεκδιήγητο» περιεχόμενό του.

Η Süddeutsche Zeitung δεν φαίνεται να έχει πειστεί ακόμη γι αυτή την εκδοχή. Σε νέο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, το απόγευμα του Σαββάτου, επικαλείται υπόμνημα του έμπειρου γραφολόγου Μπέρνχαρντ Χάας, ο οποίος υποστηρίζει ότι το διαμφισβητούμενο κείμενο της περιόδου 1987/1988 και μία εργασία του Χούμπερτ Άιβανγκερ για τον πιλότο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Μαξ φον Μίλερ, η οποία χρονολογείται από το 1990, έχουν γραφτεί, κατά πάσα πιθανότητα, με την ίδια γραφομηχανή. Αλλά βέβαια ούτε αυτό αποτελεί αξιόπιστη απόδειξη για την πατρότητα του κειμένου.

Eντονες πολιτικές αντιδράσεις

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς: Η υπόθεση επισκιάζει τις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία, στις 8 Οκτωβρίου, οι οποίες αποτελούν πρόκριμα για πολιτικές εξελίξεις σε πανεθνικό επίπεδο. Όχι μόνο γιατί η Βαυαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πλούσια κρατίδια της Γερμανίας, αλλά κυρίως γιατί ο τοπικός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ μάλλον δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για την καγκελαρία, τις οποίες δεν κατάφερε να υλοποιήσει στις εκλογές του 2021.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει στο εσωκομματικό «παιχνίδι» είναι μία εκλογική επιτυχία στις τοπικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ει δυνατόν με ανάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας, την οποία είχε απολέσει στις προηγούμενες εκλογές του 2018, αναγκαζόμενος να συγκυβερνήσει με το υπερσυντηρητικό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων. Η συμμαχία τους δοκιμάστηκε σκληρά στην περίοδο της πανδημίας. Κατά συνέπεια, μία αποδοκιμασία στην κάλπη προς τον κυβερνητικό του εταίρο Χούμπερτ Άϊβανγκερ όχι μόνο δεν ανησυχεί, αλλά μάλλον εξυπηρετεί τον Βαυαρό πρωθυπουργό.

Ούτως ή άλλως, τις τελευταίες ώρες, ο Άιβανγκερ βάλλεται πανταχόθεν. Ήδη ο Ζέντερ κάνει λόγο για «σοβαρές αιτιάσεις» που θα πρέπει να διερευνηθούν, η αντιπολίτευση ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, ενώ ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνκγμπαϊλ κάλεσε τον Βαυαρό πρωθυπουργό να παρέμβει δυναμικά, απομακρύνοντας τον υπουργό του. Για τον Φέλιξ Κλάιν, εντεταλμένο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Εάν επαληθευθούν οι αιτιάσεις», δηλώνει ο Κλάιν στην κυριακάτικη Bild, «θα είναι απαράδεκτο ο Άιβανγκερ να παραμείνει στη θέση του αντιπροέδρου της βαυαρικής κυβέρνησης ή σε οποιοδήποτε άλλο αξίωμα».

Πηγή: DW(SZ, dpa, ARD)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ