ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα χαρακώματα το Ισραήλ, σε κρίση η σχέση Ντετανιάχου – Μπάιντεν

Αξιωματούχος που επικαλούνται οι New York Times μετέφερε ότι είχε ξεσπάσει ένταση μεταξύ των διαπραγματευτών, εξαιτίας της εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα

Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για τον πόλεμο στη Γάζα ανεστάλησαν την Πέμπτη, με φόντο τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα και το Τελ Αβίβ να διαμηνύει πως θα συνεχίσει ακάθεκτο, με ή χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Αξιωματούχος που επικαλούνται οι New York Times μετέφερε ότι είχε ξεσπάσει ένταση μεταξύ των διαπραγματευτών, εξαιτίας της εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα, στα νότια της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φάνηκε σήμερα να αγνοεί την χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την προμήθεια ορισμένων όπλων στο Ισραήλ, αν το Τελ Αβίβ επιτεθεί στη Ράφα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «σταθεί μόνη της» αν χρειαστεί.

«Οπως έχω ξαναπεί, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε “με τα νύχια μας”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου. «Αλλά έχουμε πολύ περισσότερα, και με αυτή την πνευματική δύναμη, με τη βοήθεια του Θεού, ενωμένοι θα νικήσουμε».

Η εξέλιξη θεωρείται αρνητική, αλλά αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών δήλωσε στους New York Times ότι οι διαπραγματευτές δεν πιστεύουν πως η Χαμάς ή το Ισραήλ εγκαταλείπουν οριστικά τις διαπραγματεύσεις. Ο «πάγος» ερμηνεύεται, ως εκ τούτου, περισσότερο ως προσωρινή παύση και όχι εκτροχιασμός των συνομιλιών.

Ο διευθυντής της C.I.A. Γουίλιαμ Μπερνς και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι αναχώρησαν από το Κάιρο. Ολοι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

Ο Μπερνς, ο οποίος συμμετείχε σε μακροσκελείς διαπραγματεύσεις, είχε παρατείνει το ταξίδι του, κινούμενος μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ την Τετάρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Νετανιάχου, επιδιώκοντας να πείσει το Ισραήλ να μην απορρίψει την πιο πρόσφατη αντιπρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και να εξακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτή.

Αιγύπτιοι, Καταριανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν στο Κάιρο για συζητήσεις, αλλά οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ έχουν αποχωρήσει. Ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες διαμεσολάβησης για να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ των πιο πρόσφατων προτάσεων του Ισραήλ και της Χαμάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι διαφορές μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ μπορούν ακόμη να γεφυρωθούν, τουλάχιστον στον βαθμό που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Μια πρόταση απαιτούσε από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 42 ημερών και την απελευθέρωση ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων. Αυτή θα ήταν η πρώτη από τις τρεις φάσεις αμοιβαίων δράσεων.

«Οι διαπραγματευτές της Αιγύπτου και της Χαμάς έχουν εξοργιστεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα. Και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστηρίξει ότι η στρατιωτική επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τις συνομιλίες για τους ομήρους» σημειώνουν οι NYT.

Η σχέση ΗΠΑ – Ισραήλ σε κρίση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα παραδώσει 3.500 βόμβες στο Ισραήλ έως ότου τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα. H στάση των ΗΠΑ πιέζει το Ισραήλ, αφού ο Νετανιάχου βρίσκεται ταυτόχρονα αντιμέτωπος με διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και τις απαιτήσεις τις ισραηλινής δεξιάς για ευρείας κλίμακας εισβολή στη Ράφα.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος επέμεινε, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, πως η εισβολή στη Ράφα είναι απαραίτητη, βλέπει τώρα τη σχέση ΗΠΑ – Ισραήλ σε μια στιγμή κρίσης που θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγει την επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χαμάς, σημειώνουν οι NYT, με αναλυτές να εκτιμούν πως ο ισραηλινός στρατός κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη του σημαντικότερου προμηθευτή του σε ξένα όπλα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν απειλεί να παρακρατήσει αμερικανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαρέων βομβών και βλημάτων, αν το Ισραήλ πραγματοποιήσει μια μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα που ζουν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

«Οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν στο Ισραήλ έναν ατσάλινο θόλο – δεν είναι μόνο η στρατιωτική υποστήριξη, είναι η στρατηγική και η πολιτική, είναι η στήριξη στα Ηνωμένα Εθνη, στο διεθνές δικαστήριο κ.ο.κ.», δήλωσε ο Αμος Τζιλέντ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής άμυνας που συνεργάστηκε στενά με Αμερικανούς αξιωματούχους ασφαλείας για δεκαετίες. «Αν χάσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες με την απίστευτη φιλία του προέδρου Μπάιντεν, δεν θα μας το συγχωρήσουν», προσθέτει.

Παρότι το Ισραήλ έχει αρκετά όπλα στις αποθήκες του για να πραγματοποιήσει μια ευρείας κλίμακας εισβολή στη Ράφα, οι περιορισμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον ισραηλινό στρατό να μετριάσει την ανάπτυξη συγκεκριμένων όπλων, δήλωσαν ειδικοί στους NYT.

«Είναι πιθανό να πρέπει να κάνουμε οικονομία στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα όπλα μας και να χτυπήσουμε περισσότερους στόχους χωρίς βόμβες ακριβείας», δήλωσε ο Γιάκοβ Νάγκελ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Ο Αβι Ντατόν, πρώην επικεφαλής προμηθειών στο υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, δήλωσε στο δημόσιο κανάλι Kan, πως «θα μπορούσε να του προκαλέσει ανησυχία» μία υλοποίηση της απειλής των ΗΠΑ για παρακράτηση όπλων.

Δημοσίως, πάντως, βασικά στελέχη της κυβέρνησης του Νετανιάχου διαβεβαιώνουν ότι η πολεμική επιχείρηση δεν θα επηρεαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση