Kathimerini.gr
Το νησιωτικό σύμπλεγμα Τόνγκα εφάρμοσε από χθες αυστηρό lockdown, με διακοπή ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μεταξύ των 36 κατοικημένων νησιών και απαγόρευση κυκλοφορίας για λόγους πέραν των απολύτως αναγκαίων, προσπαθώντας να παραμείνει μία από τις τελευταίες γωνιές του πλανήτη στην οποία δεν υπάρχει μετάδοση του κορωνοϊού. Οι φόβοι ότι μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια θα κατέφθανε στο νησιωτικό σύμπλεγμα και ο κορωνοϊός επαληθεύτηκαν, μετά τη νόσηση δύο λιμενεργατών, καθώς και μιας γυναίκας και των δύο παιδιών της.
Η Τόνγκα, κράτος περίπου 100.000 κατοίκων στη μέση του Ειρηνικού, συγκλονίστηκε στις 15 Ιανουαρίου από την ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη που γνώρισε η Γη την τελευταία τριακονταετία. Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι εκτόξευσε τέφρα και αέρια σε ύψος 40 χιλιομέτρων, ενώ το τσουνάμι που προκάλεσε έφθασε κατά περίπτωση έως και τα 15 μέτρα ύψος. Προμήθειες πόσιμου νερού, τροφίμων και φαρμάκων έφθασαν με καράβια και αεροπλάνα από τα γειτονικά κράτη, ενώ είχε καταρτισθεί ειδικό πρωτόκολλο ανέπαφης παράδοσης, ώστε τα πληρώματα που παρέδιδαν τη βοήθεια να μην έρθουν σε επαφή με τους εργαζομένους που την παρελάμβαναν. Σε ένα από τα αυστραλιανά καράβια που είχαν μεταφέρει βοήθεια στο νησί καταγράφηκαν 23 κρούσματα κορωνοϊού.
«Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να περιορίσουμε τη μόλυνση σε αυτούς που έχουν ήδη μολυνθεί», είπε ο πρωθυπουργός της Τόνγκα, Σιαόσι Σοβαλένι. Έως τώρα τα νησιά είχαν αποφύγει την επαφή με τον ιό, επιβάλλοντας καραντίνα 3 εβδομάδων σε ξενοδοχείο για όλους τους νεοαφιχθέντες. Λιγότερα από δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ηφαιστειακής έκρηξης, αλλά το 75% των κατοίκων είδε τα σπίτια του είτε να παρασύρονται από τα νερά είτε να καλύπτονται από την τέφρα. Οι μεγαλύτεροι φόβοι αφορούν τις καλλιέργειες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από την εισροή θαλασσινού νερού.