Οταν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέθετε στον Ελον Μασκ -τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη- την αποστολή να περικόψει τα έξοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έκανε λόγο για μια επιχείρηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «Manhattan Project» της εποχής μας. Χτες, Πέμπτη, όταν πλέον είχε ναυαγήσει η συμφωνία Ρεπουμπλικανών – Δημοκρατικών για τα δημοσιονομικά αλλά και η αυτοτελής πρόταση των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ ίσως θα έπρεπε να νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του, σχολιάζουν σκωπτικά οι New York Times.
Υπενθυμίζεται πως χτες, οι Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί, που έχουν οριακή πλειοψηφία στην αμερικανική Κάτω Βουλή, έθεσαν σε ψηφοφορία νέα πρόταση που είχε τις ευλογίες του Τραμπ, μία ημέρα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Eλον Μασκ τορπίλισαν συμφωνία που είχαν διαπραγματευτεί με τους Δημοκρατικούς ώστε να αποφευχθεί το περιβόητο shutdown – δηλαδή το πάγωμα των δαπανών σε ομοσπονδιακό επίπεδο- πριν από τις γιορτές στο τέλος της χρονιάς. Τελικώς, η νέα πρόταση των Ρεπουμπλικανων καταψηφίστηκε με συνέπεια η πιθανότητα να ενσκήψει shutdown να μεγαλώνει.
Οι παρεμβάσεις του Μασκ
Πριν γίνει όμως αυτό, ο Ελον Μασκ, με 150 ξεχωριστές αναρτήσεις στο Χ, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κοινή συμφωνία για τα δημοσιονομικά στην οποία είχαν καταλήξει τις προηγούμενες ημέρες Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί.
Συγκεκριμένα, ο Μασκ απαίτησε από τους Ρεπουμπλικανούς να απορρίψουν τη διακομματική συμφωνία για τις δαπάνες, κάνοντας παράλληλα λόγο για πολιτική τιμωρία εναντίον οποιουδήποτε ψηφίσει το νομοσχέδιο. Μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις Μασκ, το βράδυ της Τετάρτης, ο Τραμπ προχώρησε σε μια δήλωση με την οποία χαρακτήριζε κι εκείνος το νομοσχέδιο «προδοσία για τη χώρα».
Ο κ. Τραμπ τόνισε πως σκοπός του είναι να αποφύγει με την επιστροφή του στην εξουσία αυτή την «ύπουλη παγίδα» που έστησαν, κατ’ αυτόν, οι «ριζοσπαστικοί αριστεροί» Δημοκρατικοί.
Σημειώνεται πως το αρχικό κείμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων το οποίο πολέμησαν οι Τραμπ και Μασκ συμπεριλάμβανε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση 100 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που ήθελε ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 10 δισ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια σε Αμερικανούς αγρότες – όπως και κονδύλια για αυξήσεις μισθών των μελών του ομοσπονδιακού Κογκρέσου.
Όπως σχολιάζουν οι New York Times, η απόρριψη της συμφωνίας Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών από τους Τραμπ και Μασκ αποτελεί μια αξιοσημείωτη στιγμή που δείχνει την επίδραση του Μασκ -ενός μη εκλεγμένου προσώπου- στη νέα διοίκηση Τραμπ. Οι παρεμβάσεις του Μασκ προκάλεσαν αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι ενεργεί σαν πρόεδρος ή αντιπρόεδρος.
«Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν μήνες διαπραγματευόμενοι μια διακομματική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησής», έγραψε στο Χ ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος προσέθεσε πως «δεν πρέπει να επιτραπεί στους δισεκατομμυριούχους να διοικούν την κυβέρνηση».
«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έκλιναν το γόνυ μπροστά στον αληθινό εκλεγμένο πρόεδρο, τον Ελον Μασκ», σχολίασε η Νεοϋορκέζα βουλευτής Νίντια Βελάσκες.
Από την άλλη, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν έντονα την παρέμβαση Μασκ, σε σημείο, μάλιστα, να προτείνουν στο κόμμα να αντικαταστήσει τον Τζόνσον με τον κ. Μασκ ως «speaker», σημειώνοντας πως η «γραμμή» Μασκ είναι και ο λόγος που ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τα επόμενα βήματα σχετικά με το νομοσχέδιο για τις δαπάνες μοιάζουν αβέβαια, ειδικά για τον Ρεπουμπλικανό «speaker», πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον. [AP Photo/J. Scott Applewhite]
Η σύνθετη εξίσωση της επόμενης μέρας
Τα επόμενα βήματα σχετικά με το νομοσχέδιο για τις δαπάνες μοιάζουν αβέβαια, ειδικά για τον Ρεπουμπλικανό «speaker», πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον, που πιέζεται από τη μια από τους Δημοκρατικούς να επαναφέρει τη συμφωνία που είχαν διαπραγματευτεί και, από την άλλη, από στελέχη της πιο συντηρητικής πτέρυγας της δικής του παράταξης που απορρίπτουν συλλήβδην οποιοδήποτε κείμενο δεν συμπεριλαμβάνει περικοπές δαπανών για να εξισορροπηθούν επιδόματα και πακέτα νέας χρηματοδότησης.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Τραμπ τοποθετήθηκε σχετικά με τον ρόλο του Τζόνσον καλώντας τον επί της ουσίας να μην ενδώσει στις πιέσεις από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.
«Εάν ενεργήσει αποφασιστικά και ξεφύγει από όλες τις παγίδες που στήνουν οι Δημοκρατικοί, οι οποίες θα καταστρέψουν οικονομικά και, με άλλους τρόπους, τη χώρα μας, θα παραμείνει στη θέση του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News Digital.
Σημειώνεται πως ο Τζόνσον υπήρξε πρόσωπο στενά συνδεδεμένο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Για αυτό τον λόγο και εξέπληξε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους το γεγονός ότι ο Μασκ επιτέθηκε προσωπικά στον Τζόνσον τορπιλίζοντας τη διακομματική συμφωνία, με τη συναίνεση και του Τραμπ. Ειδικότερα, ο Τραμπ εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία, διότι δεν συμπεριλάμβανε αύξηση ή αναστολή του ορίου χρέους.
Την Πέμπτη, όμως, ο Τραμπ επανήλθε εκφράζοντας τη στήριξή του στον Τζόνσον στην κατεύθυνση προώθησης μιας νέας πρότασης η οποία τελικά όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά καταψηφίστηκε και από 38 Ρεπουμπλικάνους.
Σημειώνεται πως και ο Λευκός Οίκος τάχθηκε κατά του νέου κειμένου πριν από την ψηφοφορία.
«Οι Ρεπουμπλικανοί εκτελούν τις διαταγές των δισεκατομμυριούχων δωρητών τους σε βάρος των σκληρά εργαζόμενων Αμερικανών», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν, σύμφωνα με το CNN, δύο ζητήματα: πρώτον, το εάν και κατά πόσο οι εκλεγμένοι Ρεπουμπλικάνοι θα λειτουργούν ενιαία και ομοψυχία στη διάρκεια της νέας θητείας Τραμπ. Δεύτερον, το εάν οι Δημοκρατικοί επιδείξουν κι άλλη ανοχή στο πρόσωπο του Τζόνσον.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει. Η παράλυση διαφόρων ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών θα έθετε σε τεχνική ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς, θα οδηγούσε σε πάγωμα της καταβολής επιδομάτων και στο κλείσιμο βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ενώ θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των αερομεταφορών.
Κατάσταση που θα προκαλούσε ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια παραμονές Χριστουγέννων.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου που προσκρούει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε νομικό πρόβλημα όσον αφορά τη δυνατότητά της να εξασφαλίζει πιστώσεις – το όριο του χρέους, ακριβώς, που πρέπει να αυξάνεται ή να αναστέλλεται με απόφαση του Κογκρέσου.
Με πληροφορίες από New York Times, AFP, Reuters και CNN