ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα σε Γαλλία και Ισπανία

Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς στην Ισπανία, ενώ το κύμα καύσωνα θα επηρεάσει τη Γαλλία από τα μέσα της εβδομάδας και μετά

Kathimerini.gr

Οι ζέστες άρχισαν από νωρίς στη δυτική Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 40 βαθμούς στην Ισπανία, ενώ και η Γαλλία αναμένει το κύμα καύσωνα από την Τετάρτη.

Στην Ισπανία, τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τον θερμότερο καύσωνα πριν την επίσημη αρχή του καλοκαιριού (που στη Δύση είθισται να ξεκινά με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου) των τελευταίων 20 χρόνων.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο στην περιοχή της Σεβίλλης, ενώ ξεπέρασαν τους 42 και 43 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της νότιας Ισπανίας.

Το κύμα καύσωνα έρχεται από τη Βόρεια Αφρική και οφείλεται σε ένα σύστημα χαμηλής πίεσης που έρχεται από τις νήσους Αζόρες και τη Μαδέιρα στον Ατλαντικό. Θα επηρεάσει την Ισπανία μέχρι και την Τρίτη και στη συνέχεια θα περάσει προς τη Γαλλία.

Η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου: ένα κύμα καύσωνα προκαλούσε ασφυξία χθες Δευτέρα στην Ισπανία και σήμερα πρόκειται να πλήξει και τη Γαλλία, ένα «ασυνήθιστο» φαινόμενο για την εποχή το οποίο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Ο καύσωνας αυτός, που έρχεται μετά τον πιο ζεστό Μάιο εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια στην Ισπανία, φέρνει «ακραίες θερμοκρασίες», δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (Aemet).

«Αυτή η ακραία ζέστη, αυτή την περίοδο της άνοιξης, δεν είναι φυσιολογική» και οφείλεται «στην κλιματική αλλαγή», τόνισε ο ντελ Κάμπο.

Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες «ιδιαίτερα υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

«Ιδιαίτερα πρόωρος» καύσωνας και στη Γαλλία

Εκεί, από την Τετάρτη και μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται ο υδράργυρος να χτυπήσει «κόκκινο», με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 38 βαθμούς Κελσίου στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Meteo France, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 35 έως 38 βαθμούς Κελσίου και δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από τους 20 βαθμούς. Οι πιο ζεστές μέρες θα είναι η Πέμπτη, η Παρασκευή και το Σάββατο.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε πως το φετινό κύμα καύσωνα πρόκειται να φτάσει ασυνήθιστα νωρίς, με τις θερμοκρασίες που προβλέπονται να παρατηρούνται κανονικά στην κορύφωση του καλοκαιριού.

Στη Γαλλία καταγράφηκε χθες Δευτέρα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για το 2022, με 37,6 βαθμούς Κελσίου στην Κερς, στα νοτιοανατολικά.

Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί σε όλη τη χώρα «από τότε που διατηρούνται αρχεία», το 1947, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Εξάλλου ήδη έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κατανάλωση νερού σε 35 διαμερίσματα στη Γαλλία, δηλαδή σε περίπου το ένα τρίτο της χώρας.

Ανησυχία για πυρκαγιές

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Το κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα έπειτα από μια ιδιαίτερα ζεστή και ξηρή άνοιξη που προκάλεσε ξηρασία σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας, εγείροντας φόβους για προβλήματα στις σοδειές και για ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Χθες Δευτέρα μαίνονταν στη νοτιοανατολική Γαλλία αρκετές εστίες πυρκαγιών.

Στην Πορτογαλία το κύμα καύσωνα που ξεκίνησε την Παρασκευή αναμένεται να παραταθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 30 και 35 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

Η χώρα κατέγραψε τον πιο ζεστό Μάιο από το 1931 και σχεδόν το σύνολό της υποφέρει από «σοβαρή ξηρασία», με τον κίνδυνο των πυρκαγιών να είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία, όπου, σύμφωνα με την Aemet, ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι «ακραίος» για τη μεγάλη πλειονότητα του εδάφους της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση