Kathimerini.gr
Επιχειρήσεις συνεχίζει ο ρωσικός στρατός στην περιοχή του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία, με τις τοπικές αρχές να έχουν διατάξει την εκκένωση 44 οικισμών που απειλούνταν από το ρωσικό πυροβολικό και την προώθηση χερσαίων τμημάτων.
Το έργο των ουκρανικών αρχών δυσχέραιναν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανήμερα των Χριστουγέννων με στόχο ενεργειακές υποδομές της επαρχίας του Χαρκόβου. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 13 πύραυλοι S-300, S-400, X-59 και «Ισκαντέρ» έπληξαν εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού, αντλιοστάσια πόσιμου νερού και σταθμούς γεωθερμίας.
Στο μεταξύ, Βορειοκορεάτης στρατιώτης μέλος του εθελοντικού σώματος που πολεμάει στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία πέθανε, αφού αιχμαλωτίσθηκε από ουκρανικές δυνάμεις. Πρόκειται για τον πρώτο Βορειοκορεάτη αιχμάλωτο πολέμου στην Ουκρανία. Τον θάνατο του αιχμαλώτου επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που υποστήριξε ότι 3.000 Βορειοκορεάτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί στα πεδία μαχών της χώρας του.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Πιονγιάνγκ έχει στείλει μεταξύ 10.000 και 12.000 ανδρών στη Ρωσία. Η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικής αντικατασκοπείας GUR εκτιμά ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα υπέστησαν βαριές απώλειες από ουκρανικά πλήγματα σε Νοβοϊβανόφσκα και Κουρσκ, ενώ οι Βορειοκορεάτες φέρονται να υποφέρουν και από έλλειψη πόσιμου νερού στο πεδίο της μάχης.
Την ίδια ώρα, την επ’ αόριστον διακοπή των πτήσεών τους σε πάνω από 10 ρωσικές πόλεις, στον απόηχο της συντριβής του αεροσκάφους των αερογραμμών του Αζερμπαϊτζάν την Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αερογραμμές του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζάν και του Ισραήλ.
Παρότι τα ακριβή αίτια της πτώσης του επιβατικού αεροσκάφους Embraer παραμένουν άγνωστα, ειδικοί υποπτεύονται ότι συνετρίβη ύστερα από πλήγμα ρωσικού αντιαεροπορικού πυραύλου πάνω από την Τσετσενία, που ήταν ο τελικός προορισμός του. Τουλάχιστον 38 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν και 29 επέζησαν. Σύμφωνα με επιβάτες που επέζησαν της συντριβής στο αεροδρόμιο Ακτάου στο Καζακστάν, ισχυρός κρότος ακούστηκε λίγο πριν από την προσγείωση στο Γκρόζνι. «Μετά την έκρηξη νόμισα ότι το αεροσκάφος θα διαλυόταν. Αρχισα να προσεύχομαι και ετοιμάστηκα για το τέλος. Είναι σαφές ότι το αεροσκάφος είχε υποστεί σοβαρή ζημιά», λέει ο Σουμπκούλ Ραχίμοφ, επιβάτης της πτήσης.
Ο αεροσυνοδός Ζουλφουγκάρ Ασάντοφ είπε ότι πριν από την έκρηξη το αεροδρόμιο του Γκρόζνι δεν αποδέχθηκε το αίτημα των πιλότων για αναγκαστική προσγείωση, με τους χειριστές να κάνουν κύκλους περιμένοντας να διαλυθεί η ομίχλη. «Ο πιλότος είχε αρχίσει να σηκώνει τη μύτη του αεροπλάνου για να μπει σε κυκλική πορεία πάνω από το αεροδρόμιο, όταν ακούσαμε έκρηξη στο αριστερό φτερό. Ηταν η πρώτη από τρεις εκρήξεις», σημειώνει ο Ασάντοφ.