ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο πιθανό είναι να μειωθεί η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία;

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να περιορίσουν τη στήριξη προς το Κίεβο. Ανησυχία και στην Ευρώπη

Θα μπορούσε, άραγε, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών (midterms) του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ να οδηγήσει τους Αμερικανούς σε μια αλλαγή στάσης έναντι της Ουκρανίας; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο επιχειρούν να απαντήσουν επί του παρόντος πολλοί αναλυτές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, με το βλέμμα στραμμένο σε όσα θα πρέπει να περιμένουμε από τις 8 Νοεμβρίου και έπειτα.

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, το πιο πιθανό είναι πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία και στα δύο σώματα: στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στη Γερουσία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα θα είναι όντως διαφορετικά υπό ένα Κογκρέσο που θα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα «εάν θα μειωθεί η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία;».

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε πρόσφατα πως οι ημέρες που οι ΗΠΑ έδιναν «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία «έχουν τελειώσει».

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν ξαφνικά να στηρίζουν το Κίεβο. Οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν άλλωστε μέχρι στιγμής εγκρίνει στο μεγαλύτερο μέρος της τη βοήθεια που έχει στείλει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία. Στο ίδιο πνεύμα, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, έχει για παράδειγμα πάρει θέση υπέρ της συνέχισης της παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία. Στο μέλλον ωστόσο, αυτή η αμερικανική βοήθεια θα μπορούσε να περιοριστεί, ειδικά εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, όπως αναμένεται.

Κάτι τέτοιο, δε, ενδεχομένως να επηρέαζε αρνητικά και τη μελλοντική στάση των Ευρωπαίων που μέχρι στιγμής έχουν μάλλον «βολευτεί» βλέποντας τις ΗΠΑ να παίρνουν πάνω τους το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης προς την Ουκρανία. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες περιορίσουν τη στήριξή τους, τότε το πιο πιθανό είναι πως και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κινηθούν προς μια ανάλογη κατεύθυνση. Σύμφωνα με μερίδα αναλύσεων, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν άλλωστε ούτε τα δημοσιονομικά – ενεργειακά περιθώρια, ούτε την πολιτική βούληση που απαιτείται ώστε να πρωταγωνιστήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα χρήματα, που έχουν τάξει οι Ευρωπαίοι στους Ουκρανούς, ακόμη δεν έχουν δοθεί. Για παράδειγμα, από τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί ως οικονομική βοήθεια η ΕΕ, έχουν δοθεί μέχρι στιγμής μόνο τα 3 δισ. ευρώ.

«Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι το ενιαίο μέτωπο που παρουσίασε η Δύση ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε γρήγορα να αποσυντεθεί εάν οι Ρεπουμπλικάνοι νικήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές της επόμενης εβδομάδας. Συλλογικά, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν υποσχεθεί πάνω από 93 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, μετά τα σχόλια του Κέβιν ΜακΚάρθι ότι μια Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους δεν θα συνέχιζε να δίνει «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία, αξιωματούχοι τόσο στο Κίεβο όσο και στη Δυτική Ευρώπη έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει η Λιζ Σλάι στην Washington Post.

Ο Κέβιν ΜακΚάρθι REUTERS/Evelyn Hockstein

Σημειώνεται ότι τα χρήματα που στέλνει εκτός των αμερικανικών συνόρων το Κογκρέσο, πρέπει να περάσουν από την αρμόδια Επιτροπή (Appropriations Committee) της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ο ΜακΚάρθι (σ.σ. Κέβιν ΜακΚάρθι, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή) αφήνει να εννοηθεί ότι μια ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή πιθανόν να αντιταχθεί σε περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία», ήταν ο τίτλος σε άρθρο που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην Washington Post.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ακόμη και αν οι Ρεπουμπλικάνοι επιλέξουν να περιορίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά το Κίεβο, ως τα τέλη του 2023, μέσω την νομοθεσίας Lend-Lease του 2022 (ειρωνικά, το νομοθετικό μοντέλο Lend-Lease ήταν που είχε επιτρέψει στους Αμερικανούς να στηρίξουν στρατιωτικά τη Σοβιετική Ένωση ενάντια στον Χίτλερ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο).

Με πληροφορίες από Gzero, Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ