ΠΗΓΗ: AP
Εναν χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Κίνα παρουσιάζει πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η πρόταση ακολουθεί την πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας ότι προσπαθεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής στον πόλεμο που έχει αναζωπυρώσει τις δυτικές συμμαχίες που θεωρούνται από το Πεκίνο και τη Μόσχα αντίπαλοι.
Με τη δημοσιοποίησή της, η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της Κίνας ότι είναι ουδέτερη, παρότι εμποδίζει τις προσπάθειες στα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν την εισβολή. Το έγγραφο απηχεί τις ρωσικές καταγγελίες ότι οι δυτικές κυβερνήσεις ευθύνονται για την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και επικρίνει τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Στη συνάντηση του Μονάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε σκεπτικισμό για τη θέση του Πεκίνου πριν από την κυκλοφορία του σχεδίου. Είπε ότι η Κίνα έχει παράσχει μη στρατιωτική βοήθεια που υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες ότι το Πεκίνο «εξετάζει την παροχή πολεμικής υποστήριξης». Η Κίνα χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «λασπολογία» και είπε ότι στερείται αποδεικτικών στοιχείων.
Οι κινεζικές προτάσεις
Η πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς και τον τερματισμό των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Λέει ότι «οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να καταχρώνται μονομερείς κυρώσεις» και «να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία».
Αναφέρει ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να τηρηθεί, αν και δεν διευκρινίζει πώς θα συνέβαινε αυτό για την Ουκρανία και τα εδάφη που αφαιρέθηκαν από αυτήν από τότε που η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.
Η πρόταση καταδικάζει μια «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου», μια επίπληξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ», αναφέρει η πρόταση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει προ της εισβολής εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αλλα σημεία της πρότασης απαιτούν κατάπαυση του πυρός, ειρηνευτικές συνομιλίες, προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και διακοπή των επιθέσεων κατά αμάχων, διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών και διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών.
Στηρίζει η Κίνα τη Ρωσία;
Η Κίνα έχει προβεί σε αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τη στάση της. Λέει ότι η Ρωσία προκλήθηκε να αναλάβει δράση εξαιτίας της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, αλλά έχει επίσης διεκδικήσει ουδετερότητα στον πόλεμο.
Πριν από την επίθεση της Ρωσίας, Σι και Πούτιν παρευρέθηκαν στα εγκαίνια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του περασμένου έτους στο Πεκίνο και εξέδωσαν δήλωση ότι οι κυβερνήσεις τους συνδέονταν με φιλία «χωρίς όρια». Η Κίνα έκτοτε αγνόησε τη δυτική κριτική και επιβεβαίωσε αυτή τη δέσμευση.
Ο Πούτιν είπε ότι αναμένει ο Σι να επισκεφθεί τη Ρωσία τους επόμενους μήνες. Η Κίνα δεν το έχει επιβεβαιώσει ακόμη.
Η Κίνα «παρουσιάζει δύο πρόσωπα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών την Κυριακή στο NBC. «Δημόσια, παρουσιάζεται ως μια χώρα που αγωνίζεται για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά ιδιωτικά, όπως είπα, έχουμε δει ήδη τους τελευταίους μήνες την παροχή μη στρατιωτικής βοήθειας που όντως πηγαίνει άμεσα στην υποβοήθηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας».
Εχει παράσχει η Κίνα υποστήριξη στη Ρωσία;
Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία ήταν σε μεγάλο βαθμό ρητορική και πολιτική. Το Πεκίνο βοήθησε να αποτραπούν οι προσπάθειες καταδίκης της Μόσχας στα Ηνωμένα Εθνη. Δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία ότι αυτή τη στιγμή προμηθεύει όπλα στη Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ έχουν πει ότι η Κίνα παρέχει ήδη μη πολεμική υποστήριξη και μπορεί να κάνει περισσότερα.
Ο Μπλίνκεν, στη διάσκεψη του Μονάχου, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν εδώ και καιρό ότι η Κίνα θα παράσχει όπλα στη Ρωσία. «Εχουμε πληροφορίες που μας ανησυχούν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία», είπε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξέφρασε στον Κινέζο απεσταλμένο στη συνάντηση, Ουάνγκ Γι, ότι «αυτό θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα».
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε την Τετάρτη ότι είχε δει κάποια σημάδια ότι η Κίνα μπορεί να είναι έτοιμη να παράσχει όπλα και προειδοποίησε ότι θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Οι ρωσικές και οι κινεζικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις από την εισβολή κι εντεύθεν και πιο πρόσφατα με το ναυτικό της Νότιας Αφρικής στα ανοικτά των ακτών της αφρικανικής χώρας.
Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ εξέφρασε αμφιβολίες για τις ανησυχίες των ΗΠΑ τη Δευτέρα.
«Δεν είμαι σίγουρος, καθώς η Ρωσία χρειάζεται κράνη, σωσίβια, κ.λπ. Και νομίζω ότι αν η Κίνα τη βοηθήσει δεν θα είναι όπλα. Θα είναι κάποια είδη ρουχισμού», είπε ο Ρέζνικοφ στο Κίεβο.