ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η βίαιη ενηλικίωση της Ευρώπης

Στο τραπέζι η παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία και συντονισμένη βοήθεια. Κυρώσεις στη Λευκορωσία

Γιάννης Παλαιολόγος

«Σημείο καμπής στην ιστορία της Ε.Ε.» χαρακτήρισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ την προχθεσινή απόφαση για χρηματοδότηση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο κ. Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας για τον συντονισμό της παροχής της βοήθειας, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διάθεση παροχής ακόμη και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, «τα οποία μπορούν να τα χειριστούν Ουκρανοί πιλότοι».

Στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, συμφωνήθηκε ο συντονισμός να γίνεται μέσω ενός μηχανισμού διεκπεραίωσης. Ο μηχανισμός αυτός θα καταγράφει τα αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια από την Ουκρανία παράλληλα με τις προσφορές από κράτη-μέλη, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν κενά και επικαλύψεις.

Ικανοποίηση για Ελβετία

Ο ύπατος εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ελβετία ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις οικονομικές και τραπεζικές κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία, ενώ τόνισε την ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Πληρώνουμε πολύ υψηλό λογαριασμό στον Πούτιν, τον οποίο χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τον επιθετικό του πόλεμο», επισήμανε. Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας, όπως υπογράμμισε, «γίνεται πιο ανελέητη» και «υπάρχουν πολλές απώλειες αμάχων».

O επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε. επανέλαβε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μολδαβία, στη Γεωργία και στα δυτικά Βαλκάνια, όπου αναμένεται αυξημένη ρωσική πίεση. Επιβεβαίωσε μάλιστα την ενίσχυση με επιπλέον 500 στρατιώτες των δυνάμεων της επιχείρησης Althea στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε μια «συνετή και αναλογική» ένδειξη της βούλησης της Ε.Ε. να διατηρήσει τη σταθερότητα στη χώρα. Νωρίτερα, σε γραπτή δήλωσή του για το δημοψήφισμα που διοργάνωσε την Κυριακή το καθεστώς Λουκασένκο, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «η διαγραφή της αναφοράς στο άρθρο 18 στο μη πυρηνικό καθεστώς της Λευκορωσίας είναι ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο». Η Ε.Ε., σύμφωνα με τη δήλωση Μπορέλ, «καταδικάζει σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο και θα στοχεύσουμε στη Λευκορωσία εκείνους που συνεργάζονται με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε επισήμως η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων κατά 26 ατόμων (ολιγαρχών που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό, στον χρηματοοικονομικό και στον πετρελαϊκό κλάδο, κυβερνητικούς αξιωματούχους, στρατιωτικούς και στελέχη του μηχανισμού προπαγάνδας του ρωσικού κράτους). Η επιτροπή Coreper θα καταλήξει σήμερα σε απόφαση για την υιοθέτηση των νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, καθώς και το μπλόκο στην αναμετάδοση του RT και του Sputnik. Θα εξετάσουν, τέλος, τα νομικά κείμενα που αφορούν τον αποκλεισμό μέρους του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από το σύστημα πληρωμών SWIFT, ζήτημα επί του οποίου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X