ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος κερδίζει τη μάχη των αιθέρων στην Ουκρανία

Πεντάγωνο: Η Ρωσία προσπαθεί να εξαντλήσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας

Kathimerini.gr

Η εκτόξευση του αριθμού των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί εν μέρει προκειμένου να εξαντλήσει τις προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας του Κιέβου και να επιτύχει τελικά την κυριαρχία στον ουρανό πάνω από τη χώρα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ρωσία σφυροκοπεί την τελευταία εβδομάδα πόλεις σε όλη την Ουκρανία με πυραυλικά πλήγματα, σε ένα από τα πιο σφοδρά κύματα πυραυλικών επιθέσεων που έχει εξαπολύσει η Μόσχα αφότου εισέβαλε στη χώρα πριν από σχεδόν εννέα μήνες.

Η Ουκρανία λέει πως τα πλήγματα έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σχεδόν στο 50% του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, προκαλώντας μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

«Ξέρουμε ποια είναι η ρωσική θεωρία για τη νίκη, και έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει», είπε ο Κόλιν Καλ.

Ο Κόλιν Καλ, ανώτατος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, προειδοποίησε πως η Μόσχα ελπίζει επίσης πως θα εξαντλήσει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα που εμπόδισε μέχρι τώρα τον ρωσικό στρατό να εγκαθιδρύσει κυριαρχία στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία.

«Προσπαθούν πραγματικά να καταβάλουν και να εξαντλήσουν τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», είπε ο Καλ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μέση Ανατολή. «Ξέρουμε ποια είναι η ρωσική θεωρία για τη νίκη, και έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει – πως οι Ουκρανοί θα πάρουν αυτό που χρειάζονται προκειμένου να διατηρήσουν βιώσιμη την αντιαεροπορική άμυνά τους».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανέμεναν ευρέως πως ο ρωσικός στρατός θα προσπαθούσε αμέσως να καταστρέψει την πολεμική αεροπορία και την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο της σύγχρονης στρατιωτικής στρατηγικής, που επιτρέπει καλύτερη υποστήριξη για τις προωθούμενες χερσαίες δυνάμεις.

Αντ΄ αυτού, τα ουκρανικά στρατεύματα με πυραύλους εδάφους-αέρος και άλλα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας κατάφεραν να απειλήσουν τα ρωσικά αεροπλάνα – ο ουρανός πάνω από την Ουκρανία να εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παραμένει υπό διεκδίκηση.

Τα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS έχουν μέχρι στιγμής ποσοστό επιτυχίας 100% στην Ουκρανία στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων.

Αυτή η κρίσιμης σημασίας, αρχική αποτυχία είναι ένα βασικό στοιχείο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει την επίθεσή της με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Νομίζω πως ένα από τα πράγματα που πιθανόν εξέπληξαν τους Ρώσους πιο πολύ είναι το πόσο ανθεκτική ήταν η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα από την αρχή αυτής της σύγκρουσης», είπε ο Καλ.

«Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην επινοητικότητα και την εξυπνάδα των ίδιων των Ουκρανών ώστε τα αντιαεροπορικά συστήματά τους να παραμείνουν βιώσιμα. Αλλά και επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι παρείχαν ένα τεράστιο ποσό υποστήριξης», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εστίασε στην προμήθεια μέσων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία σε μια διαδικτυακή συνάντηση υπό την προεδρία του από το Πεντάγωνο. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας παρέχουν τα πάντα από συστήματα της σοβιετικής εποχής μέχρι σύγχρονα δυτικά όπλα.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό περιλαμβάνει νέα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS τα οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο έχουν μέχρι στιγμής ποσοστό επιτυχίας 100% στην Ουκρανία στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων.

«Κάνουμε τη μετάβαση των Ουκρανών προς τον πρότυπο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ σε όλο το φάσμα, μεταξύ των οποίων συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας όπως το NASAM», είπε ο Καλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν περισσότερα από 1.400 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger μαζί με αντιπυροβολικά συστήματα ραντάρ και ραντάρ αεροπορικής επιτήρησης στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση