ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο νεκροί από διπλό πλήγμα στη Γέφυρα της Κριμαίας

Ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας

Kathimerini.gr

Νέο, διπλό πλήγμα φέρεται να έχει υποστεί η κατασκευασμένη από τη Ρωσία γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο με τη ρωσική περιφέρεια Κράσνονταρ, εξαιτίας κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», ενημέρωσε μέσω Telegram ο εγκατεστημένος από τις ρωσικές αρχές κυβερνήτης της, ο Σεργκέι Αξιόνοφ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ηδη αναφέρονται δύο νεκροί κι ένας τραυματίας, ενώ τα ουκρανικά μέσα κάνουν λόγο για δύο εκρήξεις, με ανάμιξη των ουκρανικών δυνάμεων

Ο κ. Αξιόνοφ απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρίνιση για την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Είπε μόνο ότι οι αρχές επιβολής του νόμου θα επιληφθούν των αιτίων των ζημιών στη γέφυρα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ρωσικής περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, που είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά, νεκροί είναι δύο ενήλικες ενώ η ανήλικη κόρη τους τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση κατά το ρωσικό πρακτορείο RIA. Οι τρεις τους επέβαιναν σε όχημα που έφερε πινακίδες Μπέλγκοροντ.

«Ολοι είδαμε μαζί σας σε ένα βίντεο στο Διαδίκτυο ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο με αριθμούς Μπέλγκοροντ. Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή: ένα κορίτσι τραυματίστηκε, αλλά το πιο δύσκολο είναι ότι πέθαναν οι γονείς της, μπαμπάς και μαμά», ανέφερε ο περιφερειακός διοικητής Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ στο Telegram.

Εκρήξεις

Τα ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν μεταξύ 3 και 4 το πρωί (ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) στη γέφυρα. Δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη για τις αναφερόμενες εκρήξεις.

Ωστόσο το ουκρανικά ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο RBC-Ukraine και η ενημερωτική πύλη Obozrevatel, επικαλούμενα πηγές της ειδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) αναφέρουν ότι η υπηρεσία και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας ενδέχεται να εμπλέκονται στις φερόμενες εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, και ότι για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν επιφανειακά drones.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων πιθανολόγησε ότι τα πλήγματα μπορεί να ήταν και προβοκάτσια από τους Ρώσους.

Ο πρόεδρος του παράνομα εκλεγμένου τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας δήλωσε ότι η επίθεση έγινε «από το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν εικόνες και βίντεο που δείχνουν σοβαρές βλάβες σε κομμάτια της γέφυρας, αλλά δεν είναι ακόμη εφικτό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Μη επιβεβαιωμένη εικόνα από τη ρωσική πύλη ενημέρωσης Baza (πηγή: Twitter).

Η ρωσόφωνη υπηρεσία του BBC επικαλείται αναφορές κατοίκων του Κερτς, το οποίο έχει δώσει το όνομά του στη γέφυρα της Κριμαίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου γίνεται λόγος για εκρήξεις στις 3.04 και 3.20 τα ξημερώματα.

Πληροφορίες της ρωσικής πύλης ενημέρωσης Baza κάνουν λόγο για κατάρρευση ενός από τα ανοίγματα της γέφυρας και για ζημιές και σε δεύτερο. Το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μάλιστα μεταδίδει ότι έχει καταρρεύσει και κομμάτι της γέφυρας, προς την πλευρά της Κριμαίας.

Ο κ. Αξιόνοφ, παρότρυνε μέσω Telegram τους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν να μετακινηθούν μέσω της γέφυρας που τη συνδέει με την περιφέρεια του Κράσνονταρ.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, ζητώ από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χερσονήσου να απέχουν από το ταξίδι μέσω της γέφυρας της Κριμαίας και, για λόγους ασφαλείας, να επιλέξουν μια εναλλακτική χερσαία διαδρομή μέσω άλλων περιοχών», ανέφερε.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS κάνει λόγο για ζημιές στη γέφυρα, διευκρινίζει όμως ότι οι ζημιές δεν αφορούν στα θεμέλιά της.

Ο Τζορτζ Μπάρος, Αμερικανός αναλυτής στο Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών στην Ουάσιγκτον, σχολίασε στο πρακτορείο Reuters ότι εφόσον έχει υποστεί σοβαρή ζημιά η γέφυρα θα υπάρξει σημαντική αποδυνάμωση της γραμμής ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων στην Κριμαία.

 

Ηδη λόγω της έκτακτης ανάγκης έχει στηθεί έκτακτο επιχειρησιακό αρχηγείο στο Κράσνονταρ, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τεμριούκ, για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκ μέρους των Ρώσων.

Από τα ξημερώματα σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων στη πλευρά του Κράσνονταρ, με εικόνες χάους να αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς ακινητοποιημένα οχήματα αδυνατούν να περάσουν στην Κριμαία.

 

Διακόπηκαν τόσο η σιδηροδρομική όσο και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της χερσονήσου, αλλά η σιδηροδρομική σύνδεση επαναλήφθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα είχε χτυπηθεί τον περασμένο Οκτώβριο από μια ισχυρότατη έκρηξη, που είχε προκαλέσει και πτώση ενός τμήματος της, με τις ρωσικές αρχές, τότε, να κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς, καθώς και για βόμβα που είχε πυροδοτηθεί από φορτηγό.

Οι Ρώσοι επαίρονται ιδιαιτέρως για τη γέφυρα αυτή των 19 χιλιομέτρων που υποτίθεται ότι αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Πέρσι, μετά την επισκευή της από την επίθεση, η ρωσική προπαγάνδα είχε δείξει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τη διασχίζει με το αυτοκίνητό του.

«Δεν πρόκειται μόνο για γεωγραφική διάβαση αλλά και για πνευματικό πέρασμα», αναφέρει χαρακτηριστικά για τη Γέφυρα του Κερτς ρωσικό βίντεο προπαγάνδας, ενώ η γέφυρα κοσμεί και τα βιβλία μαθητών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από τότε η περιοχή έχει καταστεί λιγότερο ασφαλής για τους Ρώσους. Μολαταύτα η τουριστική κίνηση στην Κριμαία συνεχίζεται κανονικά, με τη χερσόνησο να είναι πλήρης Ρώσων παραθεριστών. Ξενοδόχοι στην Κριμαία ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνουν δωρεάν την παραμονή των Ρώσων επισκεπτών που δεν μπορούν να φύγουν λόγω της έκτακτης κατάστασης. Παράλληλα στο Κράσνονταρ δόθηκε εντολή σε εκεί ξενοδοχεία να υποδεχθούν τους αυτοκινητιστές και τους επιβάτες τους που δεν μπορούν να περάσουν στην Κριμαία.

Οπως έχει αναφέρει προσφάτως ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ολέξιι Χέτμαν η προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου SCALP από τη Γαλλία σημαίνει ότι οι Ουκρανοί είναι σε θέση να λάβουν υπό πλήρη έλεγχο πυρός ολόκληρη την Κριμαία και τη γέφυρα που τη συνδέει με τη Ρωσία.

Την Κυριακή είχε αναφερθεί και ουκρανική επίθεση με drone κατά της Σεβαστούπολης, που είναι πόλη στην κατεχόμενη Κριμαία σε μεγάλη απόσταση από τη Γέφυρα του Κερτς.

Η χερσόνησος της Κριμαίας καταλήφθηκε αναίμακτα και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Διακηρυγμένος στόχος του Κιέβου είναι η απελευθέρωση όλων των ρωοκρατούμενων εδαφών της Ουκρανίας περιλαμβανομένης της Κριμαίας, περιοχής που κάποιοι Δυτικοί έχουν αναφέρει ότι η απόσπασή της από τη Ρωσία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί να έχει περαιτέρω συνέπειες σε διεθνές επίπεδο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS, Ukrinform, RIA, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση