ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περού: Δύο έφηβοι νεκροί σε διαδηλώσεις κατά της νέας προέδρου

Οι διαδηλωτές απαιτούν τη διάλυση του Κογκρέσου και τη διενέργεια εκλογών

ΑΜΠΕ

Δυο έφηβοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν την Κυριακή, εν μέσω των μεγεθυνόμενων διαδηλώσεων εναντίον της νέας προέδρου του Περού, της Ντίνα Μπολουάρτε, μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα» και τη σύλληψη του προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο την περασμένη εβδομάδα.

Σαφής ένδειξη της αυξανόμενης έντασης ήταν ότι η συνεδρίαση του Κογκρέσου για να συζητηθεί η κατάσταση στη χώρα ανεστάλη, έπειτα από αψιμαχία ανάμεσα σε μέλη του σώματος. Στιγμιότυπα που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κοινοβουλευτικό να ρίχνει γροθιά από πίσω σε συνάδελφό του, κατόπιν τους δυο τους να σπρώχνονται και να διαπληκτίζονται στο ημικύκλιο, χωρίς να είναι σαφές γιατί. Η συνεδρίαση συνέχιζε να τελεί υπό αναστολή χθες βράδυ.

«Δεν αξίζει να θυσιαστεί η ζωή κανενός Περουβιανού για πολιτικά συμφέροντα»

Οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάστηκαν σε όλη τη χώρα, ειδικά σε πόλεις του βορρά και των Άνδεων. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στην Καχαμάρκα, στην Αρεκίπα, στην Τάκνα, στην Ανταουάιλας, στην Κούσκο και στην Πούνο, με κεντρικά αιτήματα την αποφυλάκιση του πρώην αρχηγού του κράτους και την προκήρυξη νέων εκλογών. Οι συμμετέχοντες κάλεσαν σε γενική απεργία.

«Θρηνούμε τον θάνατο δύο ανθρώπων», ενώ υπάρχουν επίσης «τραυματίες στα επεισόδια. Απευθύνω έκκληση στον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Σέσαρ Σερβάντες στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωνε έναν θάνατο —αυτόν μιας έφηβης— και πέντε τραυματισμούς στα επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περουβιανού Τύπου, σκοτώθηκαν μια 15χρονη κι ένας 18χρονος σε επεισόδια στο αεροδρόμιο της Ανταουάιλας.

«Δεν αξίζει να θυσιαστεί η ζωή κανενός Περουβιανού για πολιτικά συμφέροντα», τόνισε μέσω Twitter η πρόεδρος Μπολουάρτε, προσθέτοντας «επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για διάλογο και για την αποκήρυξη της βίας».

Το Σάββατο επεισόδια στην Ανταουάιλας (νότια) είχαν απολογισμό 20 τραυματισμούς (16 πολιτών και 4 αστυνομικών). Οι ταραχές επαναλήφθηκαν την Κυριακή, με ρίψεις δακρυγόνων από την αστυνομία και πετρών και άλλων αντικειμένων από διαδηλωτές.

Αναμενόταν να φθάσουν στην πόλη αεροπορικώς μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας για να περιοριστούν οι κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης.

Η Ανταουάιλας, στην περιφέρεια Απουρίμακ, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της κυρίας Μπολουάρτε, την οποία χαρακτήρισαν «προδότρια» οπαδοί του πρώην προέδρου Καστίγιο, που παύθηκε από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.

Αστυνομικό τμήμα στην Ουανκαμπάμπα, πόλη στην Απουρίμακ, πυρπολήθηκε, σύμφωνα με τον RPP.

Στη Λίμα, από 1.000 ως 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά στο Κογκρέσο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Καστίγιο δεν είσαι μόνος, ο λαός σε υποστηρίζει» και κρατώντας πλακάτ που κατηγορούν τη «Ντίνα (Μπολουάρτε) και το Κογκρέσο» πως είναι «διεφθαρμένοι αρουραίοι». Η αστυνομία τους απώθησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων χθες αργά το απόγευμα.

Η Λίμα δεν υπήρξε ποτέ οχυρό του κ. Καστίγιο, εκπαιδευτικού της επαρχίας και συνδικαλιστή ηγέτη που δεν είχε καμιά σχέση με τις πολιτικές ελίτ, όμως αντίθετα έχει ισχυρή υποστήριξη στις περιοχές των Άνδεων από το 2021.

Συνδικαλιστικές ενώσεις αγροτών και οργανώσεις αγροτών και ιθαγενών καλούσαν την Κυριακή σε «απεργία επ’ αόριστον» από την Τρίτη, απορρίπτοντας το κοινοβούλιο, καλώντας να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού και Επαρχιώτικου Μετώπου του Περού, το οποίο απαιτεί την «άμεση αποφυλάκιση» του κ. Καστίγιο, που «δεν διέπραξε κανένα πραξικόπημα» όταν προσπάθησε την 7η Δεκεμβρίου να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προχωρήσει στην επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα από τους ίδιους τους σωματοφύλακές του, καθώς βρισκόταν καθ’ οδόν προς την πρεσβεία του Μεξικού για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Κατηγορείται για «στάση».

Γράμμα από τη φυλακή

Η κυρία Μπολουάρτε, αντιπρόεδρος ωσότου ορκίστηκε αρχηγός του κράτους την 7η Δεκεμβρίου, έπειτα από την απόφαση του Κογκρέσου να παύσει τον κ. Καστίγιο, σχημάτισε προχθές Σάββατο κυβέρνηση αποτελούμενη από ανεξάρτητους και τεχνοκράτες, με πρωθυπουργό πρώην εισαγγελέα, τον Πέδρο Άνγκουλο.

«Μέχρι στιγμής, η πρόεδρος δεν είναι σαφής ως προς το μεγάλο ερώτημα: πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση ή για κυβέρνηση που έχει την πρόθεση να παραμείνει ως το 2026;», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πολιτική αναλύτρια Γιοβάνα Πενιαφλόρ.

Το αίτημα να διεξαχθούν νέες εκλογές συνδέεται με τη μαζική απόρριψη του Κογκρέσου: σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τον Νοέμβριο, το 86% των Περουβιανών αποδοκιμάζει το κοινοβούλιο.

Την Παρασκευή, η κυρία Μπολουάρτε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προκειμένου να εξευρεθεί ειρηνική έξοδος από την πολιτική κρίση.

Παράλληλα, η θεωρία του πρώην επικεφαλής της κυβέρνησής του και του δικηγόρου του κ. Καστίγιο, κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος βρισκόταν υπό την επήρεια κάποιας ουσίας εν αγνοία του όταν έκανε την απόπειρα πραξικοπήματος γεννά πάθη στη χώρα.

Σε επιστολή που ο κ. Καστίγιο έγραψε από τη φυλακή, καταγγέλλει πως γιατρός, νοσηλευτές και εισαγγελικός λειτουργός «χωρίς πρόσωπο», δηλαδή φορώντας κουκούλες, τον «ανάγκασαν» να δώσει δείγματα αίματος παρά τη θέλησή του, καταγγέλλοντας «μακιαβελικό σχέδιο».

Ο πρόεδρος του ιατροδικαστικού ινστιτούτου Φραντσίσκο Μπρισουέλα δήλωσε από τη δική του πλευρά πως ο πρώην πρόεδρος «αρνήθηκε να υποβληθεί» σε εξετάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ