ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάτρικ Βέιλ στην «Κ»: Τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να ενεργήσουν ως ενήλικοι

Η «Κ» επικοινώνησε με τον διακεκριμένο Γάλλο ιστορικό και επισκέπτη καθηγητή στη Νομική Σχολή του Γέιλ, Πάτρικ Βέιλ για την επόμενη μέρα στη Γαλλία

Kathimerini.gr

Αθανάσιος Κατσικίδης

Με την επόμενη ημέρα στη Γαλλία να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα στα κομματικά επιτελεία, η «Κ» επικοινώνησε με τον διακεκριμένο Γάλλο ιστορικό και επισκέπτη καθηγητή στη Νομική Σχολή του Γέιλ, Πάτρικ Βέιλ. Συγγραφέας του βιβλίου, «The Madman in the White House», ο καθηγητής Βέιλ εκτιμά ότι ο Μακρόν δεν πέτυχε τον στόχο του από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και ότι η αιφνιδιαστική κίνηση να προκηρύξει εκλογές δημιούργησε ένα «εσωτερικό» μέτωπο στο κεντρώο κόμμα.

– Η 8η Ιουλίου ξημέρωσε με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν να κυριαρχούν. Τι οδήγησε στην ανατροπή των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου και στην κατάρρευση της Εθνικής Συσπείρωσης;

Ο Μακρόν δεν πέτυχε τον στόχο του, καθώς δημιούργησε ένα «εσωτερικό» μέτωπο στο κεντρώο κόμμα

– Είναι γεγονός ότι ο αριστερός συνασπισμός κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο, αλλά είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι κέρδισαν τις εκλογές, διότι δεν μπορούν να έχουν βιώσιμη κυβέρνηση χωρίς την υποστήριξη βουλευτών που δεν ανήκουν στον αριστερό συνασπισμό. Επίσης, υπάρχει και μια δεύτερη ψευδαίσθηση, ότι η Εθνική Συσπείρωση έχασε. Πράγματι, δεν κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά απέκτησαν έναν ιστορικό αριθμό εκπροσώπων στο κοινοβούλιο και θα μπορούν να ασκούν κριτική σε ό,τι συμβεί. Η εξέλιξη αποτελεί γι’ αυτούς ιδανική κατάσταση για να αυξήσουν τις ψήφους και τα ποσοστά τους, και ίσως να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπότε δημιουργείται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Κάτι που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν κυριαρχεί στην αριστερή συμμαχία. Το κόμμα του διατήρησε τον ίδιο αριθμό βουλευτών. Αντιθέτως, η ομάδα των Σοσιαλιστών υπερδιπλασίασε τον αριθμό των βουλευτών της, ενώ και οι Πράσινοι αυξήθηκαν. Ολα αυτά καθιστούν τον Μελανσόν λιγότερο κυρίαρχο από ό,τι ήταν στο προηγούμενο κοινοβούλιο, όταν το κόμμα του αντιπροσώπευε την πλειοψηφία των αριστερών βουλευτών. Οσον αφορά την Εθνική Συσπείρωση, δεν πρόκειται για κατάρρευση καθώς στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο αριστερός συνασπισμός και οι υποστηρικτές του Μακρόν δημιούργησαν ένα «δημοκρατικό μέτωπο» ενάντια στους υποψηφίους της Εθνικής Συσπείρωσης, η οποία έτσι δεν πήρε πλειοψηφία. Ακόμη, την τελευταία ημέρα της εκστρατείας ο τοπικός Τύπος, το τοπικό ραδιόφωνο και η τοπική τηλεόραση φιλοξένησαν συνεντεύξεις των υποψηφίων της Εθνικής Συσπείρωσης και οι Γάλλοι ανακάλυψαν πως αρκετοί ήταν εντελώς ακατάλληλοι για βουλευτές.

– Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, η αιφνιδιαστική κίνηση του Μακρόν να προκηρύξει εκλογές είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα;

– Ο Μακρόν έχασε πολλά. Πρώτα απ’ όλα, όταν διαλύθηκε το κοινοβούλιο πίστευε ότι θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία, γιατί δεν περίμενε τον συνασπισμό της Αριστεράς μετά τη διχαστική εκστρατεία που είχαν στις ευρωεκλογές. Δεύτερον, δεν περίμενε ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο αριστερός συνασπισμός θα έφτανε στην εκάστοτε περιφέρεια στο Νο 2 ή στο Νο 1. Στη συνέχεια, αυτό που συνέβη είναι ότι εξόργισε τον ίδιο του τον πρωθυπουργό και ολόκληρη την κυβέρνησή του, καθώς και τους παλιούς του υποστηρικτές στο κοινοβούλιο, προκηρύσσοντας εκλογές χωρίς να το συζητήσει μαζί τους. Και έτσι δεν έχει πλέον φίλους στο κοινοβούλιο. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν διαβάζατε το πρόγραμμα των υποψηφίων από το κόμμα του Μακρόν, η φωτογραφία του ή το όνομά του δεν υπήρχαν στο πρόγραμμά τους. Οπότε μάλλον θεωρήθηκε από το ίδιο του το κόμμα ως βάρος, εμπόδιο για την εκστρατεία τους.

– Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Προβλέπετε, λοιπόν, μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και τι χαρακτηριστικά θα έχει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός;

– Από τη μία πλευρά, ο Μακρόν το είπε αυτό, αλλά από την άλλη, ο αριστερός συνασπισμός διεμήνυσε ότι θα επιλέξουν αυτοί τον πρωθυπουργό. Οπότε αν δεν μπορούν να φέρουν στον πρόεδρο μια πρόταση που να εγγυάται την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, o Μακρόν δεν είναι υποχρεωμένος να διορίσει τον πρωθυπουργό που θα επιλέξουν. Την επόμενη Πέμπτη, θα έχουμε την πρώτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης και θα πρέπει να εκλέξουν πρόεδρο. Αραγε, θα συνεργαστεί ο αριστερός συνασπισμός να εκλέξει έναν αριστερό πρόεδρο ή θα συνεργαστεί για να εκλεγεί κάποιος με τη δική τους υποστήριξη; Αυτό θα είναι το πρώτο τεστ για την ικανότητα των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο να οργανώσουν μια πλειοψηφία. Ομως, αν ο αριστερός συνασπισμός καταφέρει να συμφωνήσει με άλλους βουλευτές και αποκτήσουν την πλειοψηφία, τότε ο Μακρόν δεν μπορεί να αρνηθεί να ορίσει τον πρωθυπουργό. Διαφορετικά, θα είναι ο ίδιος που θα κινδυνεύει με μομφή.

– Θα μπορούσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

– Σίγουρα όχι. Και νομίζω ότι ο Μελανσόν είναι ίσως πιο πρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές παρά να χριστεί πρωθυπουργός.

– Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν αύξησε τις έδρες του από 89 σε 142 και πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι υποστήριξαν την ατζέντα της. Πιστεύετε ότι μια κατάσταση αστάθειας θα ευνοήσει τη θέση της στις προεδρικές εκλογές του 2027;

– Συμφωνώ ότι θα την ευνοήσει. Πρόκειται, λοιπόν, για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση όπου όλα τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να ενεργήσουν ως ενήλικοι και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας κυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται στο μήνυμα των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων όσων ψήφισαν Εθνική Συσπείρωση. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Μαρίν Λεπέν να είναι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση