ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράθυρο επανέναρξης διαλόγου ΗΠΑ – Κίνας

Διστακτικά βήματα, καθώς μένουν οι διαφωνίες για Ταϊβάν και κυρώσεις, ενώ ο Μπάιντεν αποκάλεσε ξανά τον Σι «δικτάτορα»

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Για πραγματική πρόοδο έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε την Τετάρτη με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, έξω από το Σαν Φρανσίσκο. Λίγες ώρες αργότερα και ύστερα από ένα πρώτο λακωνικό ανακοινωθέν για τη συνάντηση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, για να τονίσει ότι «το Σαν Φρανσίσκο σηματοδοτεί νέο σημείο αφετηρίας για τη σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων».

Η αμερικανική πλευρά εξασφάλισε δύο σημαντικά αιτήματά της: την αποκατάσταση διαύλου απευθείας επικοινωνίας μεταξύ των ανώτατων στρατιωτικών επιτελείων των δύο κρατών, επαφή που είχε διακοπεί μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν το 2022, καθώς και τη δέσμευση του Πεκίνου να καταπολεμήσει την παράνομη εξαγωγή του ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς φεντανίλ, υπεύθυνου για δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το φεντανίλ, το κινεζικό ανακοινωθέν αναφέρει απλά την προφορική συμφωνία μεταξύ των δύο προέδρων για «θέσπιση ομάδας εργασίας για τη συνεργασία στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Η κυβέρνηση Τραμπ είχε επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικά εργαστήρια και σε φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονταν στη διακίνηση χημικών ουσιών που συνθέτουν το φεντανίλ. Μέχρι στιγμής, η Κίνα αρνείτο να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ, όσο οι κυρώσεις αυτές παρέμεναν σε ισχύ.

Στο ζήτημα της Ταϊβάν, ο πρόεδρος Σι ζήτησε από τον Αμερικανό οικοδεσπότη του να τηρήσει παλαιότερες δεσμεύσεις του, υπενθυμίζοντάς του ότι στη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μπαλί, το 2022, ο Μπάιντεν είχε πει ότι «δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ότι θα έπαυε να εξοπλίζει το νησιωτικό έθνος και θα στήριζε την ειρηνική επανένωση της Κίνας». Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του εναντίον κάθε μονομερούς επιθετικής ενέργειας τη στιγμή που η Ταϊβάν ετοιμάζεται να εκλέξει νέα κυβέρνηση, τον Ιανουάριο.

Την ώρα που το κέντρο του Σαν Φρανσίσκο ήταν αποκλεισμένο από τουλάχιστον τρεις διαδηλώσεις, οι δύο ηγέτες συνομιλούσαν στην ιστορική έπαυλη Φιλόλι στην κοινότητα του Γούντσαϊντ, 40 χλμ. από την πόλη. Υστερα από συζήτηση δύο ωρών, παρουσία των αντιπροσωπειών τους, οι δύο πρόεδροι αποσύρθηκαν με λίγους συνεργάτες τους για σύντομο γεύμα, προτού βγουν να περπατήσουν στους κήπους, κάτω από τα φλας των φωτογράφων. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε το σήμα τού «όλα καλά» με τον αντίχειρα στις κάμερες, ενώ μετά τη συνάντηση έγραψε στον λογαριασμό του στο X/Twitter: «Οι κρίσιμες παγκόσμιες κρίσεις απαιτούν τη συνεργασία μας. Σήμερα, πραγματοποιήσαμε αληθινή πρόοδο».

Στον ίδιο τόνο απάντησε ο Σι Τζινπίνγκ στο ανακοινωθέν του Πεκίνου, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον όρο «πρόοδο», αφού η κινεζική πλευρά δεν εξασφάλισε καμία αμερικανική υποχώρηση στο θέμα των εμπορικών κυρώσεων. Ο Κινέζος ηγέτης υπογράμμισε την ευθύνη των δύο υπερδυνάμεων στη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας. «Ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει δύο επιτυχημένα κράτη. Η Κίνα δεν έχει σχέδιο αποκαθήλωσης των ΗΠΑ από τον θρόνο τους. Με τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την ανάσχεση και την καταστολή της Κίνας. Δεν είναι ρεαλιστικό μια χώρα να προσπαθεί να αναμορφώσει μια άλλη», ανέφερε το ανακοινωθέν του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τον εύθραυστο χαρακτήρα του θερμού κλίματος μεταξύ των δύο ηγετών απέδειξε σχόλιο του προέδρου Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν συνεχίζει να θεωρεί τον Σι δικτάτορα, όπως είχε πει τον Ιούνιο ενώπιον δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Αμερικανός πρόεδρος σκέφτηκε λίγο και είπε: «Αφού αυτό είναι. Είναι ένας τύπος που διοικεί μια χώρα με εντελώς διαφορετικό σύστημα από το δικό μας». Αμεση ήταν η απάντηση του Πεκίνου, με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τα λόγια του Μπάιντεν ως «ανεύθυνη απόπειρα πολιτικής χειραγώγησης».

Την ώρα που ο Μπάιντεν μιλούσε στους δημοσιογράφους, ο Σι έφθανε στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο για δείπνο με μεγάλα ονόματα της Σίλικον Βάλεϊ και της αμερικανικής οικονομίας, όπως ο Ελον Μασκ και η Τζέιν Φρέιζερ, επικεφαλής του ομίλου Citigroup. Οι περίπου 300 παριστάμενοι πλήρωσαν 40.000 δολάρια έκαστος για να δειπνήσουν με τον Κινέζο πρόεδρο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση