Επτά μαθητές και ένας δάσκαλος έχουν παγιδευτεί σε τελεφερίκ που κρέμεται σε ύψος 274 μέτρων πάνω από φαράγγι στο Πακιστάν.
Σε εξέλιξη είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» αποστολή διάσωσης με ελικόπτερο, η οποία εμποδίζεται από ισχυρούς ανέμους, ανέφεραν αξιωματούχοι σήμερα Τρίτη.
Τα παιδιά, που έχουν εγκλωβιστεί εκεί από τις 7 το πρωί (τοπική ώρα) χρησιμοποιούσαν τον αναβατήρα για να μεταβούν στο σχολείο τους στην ορεινή περιοχή του Μπαταγκράμ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 200 χιλιομέτρων βορείως της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.
«Ένα καλώδιο του αναβατήρα έσπασε με αποτέλεσμα να έχει εγκλωβιστεί κόσμος 274 μέτρα πάνω από το έδαφος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών του Πακιστάν.
Footage emerges as rescue efforts continue to free six children and two adults trapped in Pakistan cable car
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) August 22, 2023
Follow live ⬇
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ελικόπτερο του στρατού μετέβη στην περιοχή για να επιχειρήσει διάσωση αφού απέτυχαν οι προσπάθειες επιδιόρθωσης της ζημιάς.
Ο ανοιχτός εναέριος αναβατήρας σταμάτησε στα μισά της διαδρομής πάνω από φαράγγι και κρέμεται από ένα και μοναδικό καλώδιο όταν έσπασε το δεύτερο, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος διάσωσης, Σαρίκ Ριάζ Χατάκ.
Η επιχείρηση διάσωσης είναι περίπλοκη εξαιτίας, όχι μόνο των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά και λόγω του ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι έλικες του ελικοπτέρου να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο τον αναβατήρα, εξήγησε ο ίδιος.
Ελικόπτερο πραγματοποίησε ήδη πτήση κατόπτευσης και στη συνέχεια επέστρεψε ενώ σύντομα θα μεταβεί στην περιοχή άλλο ελικόπτερο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Είμαστε κολλημένοι στον ουρανό»
Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών στο βόρειο Πακιστάν χρησιμοποιούν συχνά αναβατήρες για να μετακινούνται από το ένα χωριό στο άλλο.
Οι κάτοικοι, που διαχειρίζονται μόνοι τους το τελεφερίκ, έπρεπε να καταφύγουν στα μεγάφωνα των τζαμιών για να ειδοποιήσουν τους υπαλλήλους στην άλλη πλευρά της κοιλάδας, σε αυτή την περιοχή χωρίς δρόμο ή γέφυρα.
Η καμπίνα, ανοιχτή στις δύο πλευρές, βρισκόταν ήδη στον αέρα για σχεδόν τέσσερις ώρες όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο έφτασε στο σημείο, σύμφωνα με εικόνες από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.
«Είμαστε κολλημένοι στον ουρανό για σχεδόν πέντε ώρες», είπε τηλεφωνικά στο Geo News άνδρας μέσα στην καμπίνα ονόματι Γκουλφράζ.
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Ασγκάρ Καν, διευθυντής δημόσιου σχολείου στην πόλη, «οι γονείς είναι μαζεμένοι εκεί που είναι η γόνδολα. Τι να κάνουν; Περιμένουν τους διασώστες να βγάλουν τα παιδιά τους από εκεί. Είμαστε όλοι ανήσυχοι».
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Πακιστάν Ανουάν-ουλ-Χακ-Κακάρ εξέφρασε ανησυχία σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
«Έδωσα εντολή στις αρχές να διενεργήσουν επιθεωρήσεις ασφαλείας σε όλους τους αναβατήρες αυτού του τύπου και να εγγυηθούν ότι είναι ασφαλή για λειτουργία και χρήση», ανέφερε στην ανάρτησή του.
Στο Πακιστάν, χρησιμοποιούνται συχνά τέτοιοι αναβατήρες, που κινούνται χάρη σε καλώδια ή μερικές φορές απλά σχοινιά, για να συνδέουν απομονωμένα χωριά σε ορεινές περιοχές.
Με πληροφορίες από Reuters