ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανικό: Γαλλική ανησυχία για το μέγα παζάρι Ουάσιγκτον-Μόσχας

Το Παρίσι εκτιμά ότι ο Πούτιν θέλει να αφήσει έξω από τη συζήτηση για το Ουκρανικό την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Kathimerini.gr

Τρεις ημέρες προτού αρχίσουν οι υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας για την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν εκτίμησε ότι η Μόσχα επιδιώκει να διαπραγματευθεί για κρίσιμα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας αποκλειστικά με την αμερικανική κυβέρνηση, αφήνοντας στο περιθώριο την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εννοεί να προσπεράσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλει να βάλει σφήνες στην ευρωπαϊκή συνοχή, η οποία ενισχύεται. Αλλά δεν είναι δυνατόν να οραματιστεί κανείς την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV. «Ο Πούτιν πρότεινε να συζητήσει με το ΝΑΤΟ κάτι που παραπέμπει σε ζώνες επιρροής του παρελθόντος. Αυτό θα σήμαινε να αναστήσει η Ρωσία τη Συμφωνία της Γιάλτας», προσέθεσε ο Λεντριάν.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι σχεδιάζει να συζητήσει σύντομα με τον Ρώσο ομόλογό του κρίσιμα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης. Την Πέμπτη, ανώτατοι διπλωμάτες της Γερμανίας και της Γαλλίας συναντήθηκαν στη Μόσχα με Ρώσους συναδέλφους τους, με αντικείμενο την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, στο πλαίσιο της οποίας συμμετέχουν Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία.

Εναρξη τη Δευτέρα
Οι αμερικανορωσικές συνομιλίες της Γενεύης θα αρχίσουν τη Δευτέρα, σε συνέχεια δύο μακρών τηλεδιασκέψεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Δεκέμβριο. Σε αυτές τις επικοινωνίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Ρώσος ηγέτης αξίωσε να δεσμευθούν οι ΗΠΑ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς και ότι η Ουκρανία θα μείνει στρατιωτικά αδέσμευτη, δηλαδή δεν θα ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία (κάτι που αποτελεί ρητή επιδίωξη της κυβέρνησης του Κιέβου), ούτε θα φιλοξενήσει βάσεις ή οπλικά συστήματα χωρών-μελών της.

Η Ουάσιγκτον επισήμως απορρίπτει αυτές τις αξιώσεις, αλλά η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Γενεύης θα διεξαχθούν «σε πνεύμα πραγματισμού, με στόχο την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων». Την αμερικανική πλευρά θα εκπροσωπήσει η Γουέντι Σέρμαν, νούμερο δύο στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και τη ρωσική ο ομόλογός της, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ. Προκαταρκτική συνομιλία για το ουκρανικό ζήτημα είχαν χθες οι υπουργοί Αμυνας Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, Λόιντ Οστιν και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα.

Η επόμενη πράξη του Ουκρανικού θα είναι η σύγκληση του συμβουλίου Ρωσίας – ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου. Ενόψει της εν λόγω συνάντησης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας είχαν χθες τηλεδιάσκεψη, στην οποία έλαβε μέρος και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση