Kathimerini.gr
Για 35η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και παρά τον σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό οι κάτοικοι των μεγαλύτερων πόλεων παραμένουν στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Οι συγκεκριμένες υποδομές επιδεικνύουν αξιοσημείωτη αντοχή επιτρέποντας σε εκατομμύρια Ουκρανούς να επικοινωνούν και να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες και βίντεο από το μέτωπο των συγκρούσεων.
Κομβικό ρόλο στην αντοχή του διαδικτύου παίζουν οι τεχνικοί αλλά και τα εφεδρικά σχέδια που μπαίνουν όποτε χρειάζεται σε λειτουργία. «Το γεγονός ότι το διαδίκτυο και η κινητή τηλεφωνία λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό είναι αξιοσημείωτο», δηλώνει ο Lukasz Olejnik, ανεξάρτητος ερευνητής για την κυβερνοασφάλεια.
Αδύναμες οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις
Οι ειδικοί για την κυβερνοασφάλεια εκτιμούσαν εδώ και χρόνια ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο η εισβολή θα λάμβανε χώρα πρώτα στον κυβερνοχώρο με τον επιτιθέμενο να επιδιώκει να κόψει τις επικοινωνίες του εχθρού και να προκαλέσει χάος. Αυτό όμως δεν συνέβη στην περίπτωση της Ουκρανίας καθώς οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις αποδείχθηκαν τις περισσότερες φορές κατώτερες του αναμενόμενου. Η Ρωσία ενδεχομένως να μην επιθυμεί την πλήρη καταστροφή του δικτύου θεωρώντας ότι θα της είναι χρήσιμο στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Επιπλέον, οι υποδομές αυτές είναι χρήσιμες και για την επικοινωνία των ίδιων των ρωσικών στρατευμάτων εντός της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Τζον Φεράρι, συνεργάτη του American Enterprise Institute.
Η εμπειρία της Ουκρανίας και των τεχνικών της
Επίσης η Ουκρανία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία και από τις κυβερνοεπιθέσεις του παρελθόντος. Το 2015 η Ρωσία κατάφερε να χακάρει τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας αφήνοντας χωρίς ρεύμα εκατομμύρια πολίτες. «Από τότε η χώρα προετοιμάστηκε με ένα καλά οργανωμένο δίκτυο ινών που καλύπτουν την ίδια περιοχή» αναφέρει ο Doug Madory διευθυντής της ανάλυσης του διαδικτύου στο Kentik, που παρακολουθεί τις παγκόσμιες ροές δεδομένων.
Όταν οι γραμμές αυτές πλήττονται από τις ρωσικές επιθέσεις, τεχνικοί τηλεπικοινωνιών των ουκρανικών εταιριών σπεύδουν αμέσως στα σημεία για τις απαραίτητες επισκευές. «Κάνουν μια ηρωική προσπάθεια να κρατήσουν το δίκτυο όρθιο» δήλωσε ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Η βοήθεια του Έλον Μασκ
Χείρα βοηθείας στο ουκρανικό διαδίκτυο έχει δώσει και οΈλον Μάσκ μέσω της δορυφορικής υπηρεσίας ίντερνετ Starlink καθώς η χώρα έχει λάβει χιλιάδες τερματικά αυτού του συστήματος. Η υπηρεσία αυτή γενικά δεν είναι τόσο γρήγορη ή ισχυρή όσο οι συνδέσεις στο έδαφος αλλά είναι μια καλή εφεδρεία για τους πολίτες και για τον στρατό.
Η αξία του Διαδίκτυου για την Ουκρανία
Η σύνδεση με το ίντερνετ είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία. Οι πολίτες παραμένουν σε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, επικοινωνούν μεταξύ τους ενώ η ηγεσία της χώρας μπορεί να απευθυνθεί στην παγκόσμια κοινότητα για βοήθεια. Τέλος ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι Ουθκρανοί έχουν καταφέρει μέσω εφαρμογών να συλλέγουν πληροφορίες για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ώστε να πραγματοποιούν στοχευμένες επιθέσεις.