Kathimerini.gr
Τηρώντας την παράδοσή του, ο εκδοτικός οίκος Oxford University Press ανακοίνωσε σήμερα ως λέξη της χρονιάς μία φράση, που εκφράζει ένα γνώριμο για ορισμένους αίσθημα έπειτα από πολύωρη και άσκοπη περιήγηση στο Διαδίκτυο.
Το “brain rot”, ελληνιστί η «εγκεφαλική σήψη» αναδείχθηκε κατόπιν ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι.
Ο εκδοτικός οίκος πίσω από το αναγνωρισμένο λεξικό Oxford English Dictionary όρισε την «εγκεφαλική σήψη» ως «την υποτιθέμενη επιδείνωση της ψυχικής ή πνευματικής κατάστασης ενός ατόμου, που θεωρείται κυρίως αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης σε υλικό (στο Διαδίκτυο, ως επί το πλείστον) που θεωρείται ασήμαντο ή αδύνατο να “κεντρίσει” τον εγκέφαλο».
Η χρήση του όρου «brain rot» αυξήθηκε κατά 230% φέτος, αλλά λίγοι γνωρίζουν πως είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά πριν από έναν και πλέον αιώνα.
Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press, είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από τον συγγραφέα Χένρι Ντέιβιντ Θορό στο βιβλίο του «Walden», όπου επέκρινε την τάση της κοινωνίας να απαξιώνει τις περίπλοκες ιδέες προς όφελος των απλών.
«Ενώ η Αγγλία προσπαθεί να βρει λύση για τις σάπιες πατάτες», έγραφε ο Θορό, «κανείς δεν θα προσπαθήσει να θεραπεύσει τη σήψη του εγκεφάλου, η οποία επικρατεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και είναι πιο θανάσιμη».
Αυτή η παλιά φράση διαδόθηκε ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης σε διαδικτυακό περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας.
Πριν από λίγους μήνες ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισε να προσφέρει «πακέτα θεραπείας» για τη σήψη του εγκεφάλου, περιγράφοντάς την ως μια κατάσταση «διανοητικής ομίχλης, λήθαργου, μειωμένης προσοχής και γνωστικής παρακμής». Ο ίδιος πάροχος χαρακτήρισε το doomscrolling και τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραδείγματα συμπεριφοράς εγκεφαλικής σήψης, η οποία θα μπορούσε να προληφθεί με τον καθορισμό ορίων στον χρόνο χρήσης ή ακόμα και με μία συνειδητή «αποτοξίνωση» από αυτές τις συνήθειες.
«Το “brain rot” μιλάει για έναν από τους κινδύνους της εικονικής ζωής και για το πώς χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας», δήλωσε ο Κάσπερ Γκράθγουολ, πρόεδρος της Oxford Languages, προσθέτοντας πως θεωρεί συναρπαστικό το γεγονός ότι η φράση “brain rot” έχει υιοθετηθεί από τη Gen Z και τη Gen Alpha.
«Αυτές οι κοινότητες έχουν εντείνει τη χρήση της έκφρασης μέσω των “καναλιών” κοινωνικής δικτύωσης, το ίδιο μέρος που λέγεται ότι προκαλεί “brain rot”», σχολίασε. «Αυτό δείχνει μια αυτεπίγνωση των νεότερων γενεών σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», καταλήγει.