ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρωσίας για πέμπτη φορά ο Πούτιν

Η Κύπρος έστειλε τον Πρέσβη της στην τελετή

ΚΥΠΕ

Για πέμπτη φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε πανηγυρικά στο Κρεμλίνο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διακηρύσσοντας ότι η Ρωσία δεν αρνείται το διάλογο με τη Δύση, όμως αυτός μπορεί να υπάρξει μόνο επί ίσοις όροις, αλλά και ότι ο ενωμένος και μεγάλος ρωσικός λαός θα ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και θα νικήσει.

Η ορκωμοσία προκάλεσε μεταξύ άλλων διαφωνίες και εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Γερμανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Μόσχα για μία εβδομάδα, επικαλούμενη μεγάλη ρωσική κυβερνοεπίθεση, ενώ Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Μάλτα αποφάσισαν να στείλουν τους πρεσβευτές τους στην επίσημη τελετή, επιδιώκοντας, όπως εκτιμάται να διατηρηθεί μια στοιχειώδης διπλωματική επικοινωνία με τη Ρωσία.

«Δεν αρνούμαστε τον διάλογο με τα δυτικά κράτη. Η επιλογή είναι δική τους: αν σκοπεύουν και στο εξής να προσπαθούν να ανακόψουν την ανάπτυξη της Ρωσίας, να συνεχίσουν την πολιτική της επιθετικότητας και της αδιάκοπης επί χρόνια πίεσης που ασκούν στη χώρα μας ή να αναζητήσουν την οδό προς τη συνεργασία και την ειρήνη», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για μια νέα εξαετή θητεία, και τόνισε ότι «μια συζήτηση, μεταξύ άλλων για θέματα ασφάλειας και στρατηγικής σταθερότητας, είναι δυνατή, όχι όμως από θέση ισχύος, χωρίς καμία αλαζονεία, υπεροψία ή αίσθηση ατομικής εξαιρετικότητας, αλλά μόνο επί ίσοις όροις, σεβόμενοι ο ένας τα συμφέροντα του άλλου».

Παρουσία χιλιάδων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ξεχώριζαν οι παρασημοφορημένοι και οι τραυματίες στρατιωτικοί του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος υποκλίθηκε ενώπιόν τους και ευχαρίστησε τους πολίτες της χώρας για την υποστήριξή τους και ειδικότερα «τους κατοίκους των ιστορικών μας εδαφών που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα να είναι μαζί με την Πατρίδα», όπως περιέγραψε τις επαρχίες της Ουκρανίας, που η Μόσχα θεωρεί πλέον έδαφός της και το Κίεβο, με τους συμμάχους του, εδάφη υπό κατοχή.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ανοιχτός «στην ενίσχυση των καλών σχέσεων με όλες τις χώρες που βλέπουν τη Ρωσία ως αξιόπιστο και ειλικρινή εταίρο», χαρακτηρίζοντάς αυτές «πραγματική παγκόσμια πλειοψηφία» και υποσχέθηκε ότι «μαζί με τους εταίρους μας στην ευρασιατική ολοκλήρωση και με άλλα κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και ενός ισότιμου και αδιαίρετου συστήματος ασφάλειας», εκτιμώντας ότι «σε έναν πολύπλοκο κόσμο που αλλάζει ραγδαία, πρέπει να είμαστε αυτάρκεις και ανταγωνιστικοί, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη Ρωσία, όπως συνέβη πολλές φορές στην ιστορία μας».

Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε «κολοσσιαία δύναμη» την «ενοποιημένη βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων», όπως και «απόδειξη της κοινής, σταθερής μας πεποίθησης ότι θα καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι και μόνο εμείς τη μοίρα της Ρωσίας για χάρη της σημερινής και των μελλοντικών γενεών», αναφερόμενος στο πρωτοφανές ποσοστό του 87,28 %, που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές του Μαρτίου και αμφισβητείται κυρίως εκτός Ρωσίας.

«Εσείς, οι πολίτες της Ρωσίας, επιβεβαιώσατε την ορθότητα της πορείας της χώρας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία τώρα, που αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις. Βλέπω σε αυτό μια βαθιά κατανόηση των κοινών ιστορικών μας στόχων, την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε σταθερά την επιλογή μας, τις αξίες μας, την ελευθερία και τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας», είπε ο κ. Πούτιν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα περάσει με αξιοπρέπεια «αυτή τη δύσκολη περίοδο-ορόσημο» και θα γίνει ακόμη πιο δυνατή, ώστε να υλοποιήσει «τα μακροπρόθεσμα σχέδια και έργα μεγάλης κλίμακας με στόχο την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων».

Ο Ρώσος ηγέτης κάλεσε τους συμπολίτες του να μην ξεχνούν τα διδάγματα της ιστορίας τους και «το τραγικό κόστος των εσωτερικών αναταραχών και διαιρέσεων», επανέλαβε την υποστήριξή του «στη διατήρηση των παραδόσεων όλων των λαών που ζουν στη Ρωσία, σε μια χώρα-πολιτισμό ενωμένη με τη ρωσική γλώσσα και τον πολυεθνικό μας πολιτισμό» και διαβεβαίωσε ότι ενωμένος και με αυτοπεποίθηση ο ρωσικός λαός θα πετύχει «όλα όσα έχουμε σχεδιάσει».

Ο τερματισμός της προηγούμενης προεδρικής θητείας σημαίνει βάσει του ρωσικού Συντάγματος αυτομάτως τη διάλυση της απερχόμενης κυβέρνησης και την άσκηση των καθηκόντων της μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορισμού νέας κυβέρνησης, της οποίας και πάλι εκτιμάται ότι θα ηγηθεί ο Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με τον ηγέτη των Ρώσων κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που ήταν επίσης παρών στην τελετή ορκωμοσίας, όπως και σύσσωμη η πολιτική και δικαστική ηγεσία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση