ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οπαδοί Τραμπ: Ετοιμάζουν «εξέγερση» μέσω Telegram

«Θα αντισταθούμε ή αλλιώς θα γονατίσουμε και θα δεχτούμε τον ζυγό της τυραννίας και της καταπίεσης»

ΠΟΛ ΜΟΖΑΡ, ΑΝΤΑΜ ΣΑΤΑΡΙΑΝΟ, ΑΡΟΝ ΚΡΟΛΙΚ, ΣΤΙΒΕΝ ΛΙ ΜΑΪΕΡΣ / THE NEW YORK TIMES

Ομάδες που υποστηρίζουν τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήδη διακινούν μηνύματα μέσω Telegram ώστε να είναι «έτοιμες» να αμφισβητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις πολιτείες όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν δημοσκοπικό προβάδισμα. Ορισμένοι μοιράστηκαν στη δημοφιλή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων –από την οποία αποκρύπτονται τα ψηφιακά ίχνη– φωτογραφίες στις οποίες κρατούν όπλα και μιλούν για το δικαίωμά τους να συναθροίζονται για πολιτικούς λόγους. Αλλοι διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη του Τραμπ συνιστά καταπάτηση της δικαιοσύνης, για την οποία αξίζει κανείς να εξεγερθεί.

«Πλησιάζει η ημέρα που το να καθόμαστε και να κοιτάμε δεν θα είναι πλέον δυνατό», έγραψε ένα μέλος της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys από το Οχάιο. «Θα αντισταθούμε ή αλλιώς θα γονατίσουμε και θα δεχτούμε τον ζυγό της τυραννίας και της καταπίεσης». Ολα τα μηνύματα δημοσιεύθηκαν και διαμοιράστηκαν μέσω Telegram, της πλατφόρμας που έχει ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως και έγινε εκκολαπτήριο πιθανών πράξεων έντασης κατά την ημέρα των εκλογών και των ημερών που θα τις ακολουθήσουν, κυρίως λόγω της προστασίας που παρέχει στους χρήστες της. Περισσότερο από κάθε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Telegram έχει γίνει τόπος συνεννόησης και οργάνωσης για εξτρεμιστές παγκοσμίως.

Ερευνα των New York Times σε περισσότερο από ένα εκατ. μηνύματα στα περίπου 50 κανάλια του Telegram που έχουν περισσότερα από 500.000 μέλη ανακάλυψε ένα λεπτοφυές και επεκτεινόμενο δίκτυο, που σκοπό έχει να σπείρει την αμφιβολία σχετικά με την αξιοπιστία των εκλογών, να παρέμβει στη διαδικασία της ψηφοφορίας και κατά πάσα πιθανότητα να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Σχεδόν όλα τα κανάλια που εξετάστηκαν έχουν δημιουργηθεί μετά τις εκλογές του 2020, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα του κινήματος των αρνητών της αξιοπιστίας των αμερικανικών εκλογών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η εφημερίδα διάβασε μηνύματα από τις λεγόμενες ομάδες «εκλογικής αξιοπιστίας» που εστάλησαν σε κλειστές ομάδες με εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια, η Τζόρτζια, το Ουισκόνσιν, η Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν. Τα μηνύματα αυτά υποστήριζαν με θέρμη θεωρίες συνωμοσίας και διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες, ενώ συχνά συνοδεύονταν από βίαιες εικόνες.

Περισσότερες από 4.000 δημοσιεύσεις προχωρούσαν παραπέρα, ενθαρρύνοντας τα μέλη των κλειστών ομάδων να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και να προβούν σε δωρεές. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις γινόταν μέχρι και έκκληση για ετοιμότητα αν «χρειαστεί» να γίνει χρήση βίας. Αυτές οι εκκλήσεις για δράση χρησιμοποιούν πάντοτε την τυπική φρασεολογία της άκρας Δεξιάς που συναντάται και στα «συμβατικά» μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενα κανάλι του Telegram στο Νιου Χαμσάιρ ζητούσε από τους ανθρώπους να πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρα και να ρωτούν από κοντά τους υπαλλήλους για την καταμέτρηση των εξουσιοδοτημένων επιστολικών ψήφων. Στην Τζόρτζια οι ακόλουθοι ενός άλλου τοπικού καναλιού κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια συγκέντρωση ώστε να απαιτήσουν τον περιορισμό των επιστολικών ψήφων. Χρήστες της πλατφόρμας στο Νιου Μέξικο έλαβαν οδηγίες να μαγνητοσκοπούν με κάμερες τα εκλογικά κέντρα για να έχουν σαφή εικόνα του αριθμού των εκλογέων. «Εάν ποτέ αναρωτήθηκες “κι εγώ τι μπορώ να κάνω;”, τώρα είναι η ευκαιρία σου», ανέφερε ένα γκρουπ στο Telegram που επικεντρώνεται στην πολιτεία της Πενσιλβάνια. H Κάθριν Κένιλι, πρώην αναλύτρια πληροφοριών στην αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης (NYPD), δήλωσε πως οι απόψεις που διακινούνται στο Telegram δεν πρέπει να περιφρονούνται ως θεωρίες μιας περιθωριακής μειονότητας, αλλά σαν μια προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί την ημέρα των εκλογών και πολλές ημέρες έπειτα από αυτήν. «Το Telegram συχνά οργανώνει ανθρώπους σε δράσεις μακριά από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή», δήλωσε, ενώ θυμάται τη φορά που παρακολούθησε μια σύναξη αρνητών της αξιοπιστίας των εκλογών πριν από δύο χρόνια στη Μοντάνα. Εκεί οι συμμετέχοντες διδάσκονταν πώς να χρησιμοποιούν το Telegram. «Οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν την πλατφόρμα πολύ στρατηγικά για να ριζοσπαστικοποιήσουν και κατόπιν να στρατολογήσουν χρήστες».

Η διοίκηση

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Telegram, ο ιδρυτής του οποίου συνελήφθη πρόσφατα στο Παρίσι με κατηγορίες σχετικές με το περιεχόμενο που διακινείται στην πλατφόρμα, είπε πως έχει λάβει μέτρα ώστε να περιορίσει το περιεχόμενο που σχετίζεται με τις αμερικανικές εκλογές. Προσέθεσε ακόμη πως θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές για να αφαιρεθεί το «εγκληματικό περιεχόμενο». «Το Telegram δεν ανέχεται αναρτήσεις που ενθαρρύνουν τη βίαιη διακοπή των νόμιμων δημοκρατικών διαδικασιών ή την καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας», αναφέρεται.

«Ενώ οι περισσότερες πλατφόρμες χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν οι χρήστες τις προσωπικές τους σκέψεις και το ανόητο μίσος τους, το Telegram έχει καταφέρει να δημιουργεί το φιλόδοξο αίσθημα ότι “εδώ κάτι πάμε να κάνουμε”», δήλωσε ο Πολ Μπάρετ, υποδιευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στερν» στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Αν και τα μέλη της καμπάνιας του Τραμπ που ρωτήθηκαν για το ρεπορτάζ αρνήθηκαν πως έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις διάφορες ομάδες του Telegram, εντούτοις τα διάφορα κανάλια των Proud Boys έχουν αρχίσει εδώ και ημέρες να πανηγυρίζουν για την προσοχή που θεωρούν ότι λαμβάνουν από υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οταν ο ακροδεξιός τηλεπαρουσιαστής και ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, Τάκερ Κάρλσον, εμφανίστηκε φορώντας γραβάτα με μαύρες και χρυσές ρίγες, τα μέλη της οργάνωσης το θεώρησαν έμμεσο νεύμα, καθώς αυτά είναι τα επίσημα χρώματα της σημαίας τους. Χθες στην τελευταία ομιλία του στη Βόρεια Καρολίνα ο τέως πρόεδρος φόρεσε το συνηθισμένο καπέλο του με το σύνθημα «Make America Great Again». Τα γράμματα ήταν χρυσά σε μαύρο φόντο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X