THE NEW YORK TIMES
Η ανάπτυξη νέων νατοϊκών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μεγεθύνει τον κίνδυνο εμπλοκής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε ένοπλη αντιπαράθεση με τη Μόσχα, εκτιμά ρεπορτάζ των New York Times.
Η Βαρσοβία αποδέχθηκε τη γερμανική προσφορά για συστήματα Πάτριοτ, τα οποία μπορεί να πάρουν χρόνο ώσπου να καταστούν επιχειρησιακά ενεργά, αλλά η απόφασή της να τα αναπτύξει κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην εμπλακεί με τη ζώνη των μαχών, όπως αναφέρεται.
«Τι θα συμβεί εάν το ραντάρ μας δείξει ότι έρχονται πύραυλοι προς το μέρος μας και πρέπει να καταρριφθούν εντός της Ουκρανίας;» διερωτάται ο Γιάτσεκ Μπαρτόσιακ, επικεφαλής της ομάδας έρευνας Στρατηγική και Μέλλον με έδρα τη Βαρσοβία.
Ο Ρόμπερτ Τσούλντα, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία, είπε πως οι Γερμανοί πιθανότατα θα έχουν τον έλεγχο των νέων πυραύλων.
Το σενάριο αυτό, λέει, δεν είναι πιθανό να σύρει το ΝΑΤΟ σε πλήρη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θα το ωθήσει σε μια αχαρτογράφητη «γκρίζα ζώνη». Υπάρχει, δηλαδή, μια πραγματική πιθανότητα να δράσουν πύραυλοι Πάτριοτ στον ουκρανικό εναέριο χώρο, πράγμα που θα υπονόμευε τη μακρόθεν προσέγγιση του ΝΑΤΟ στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
Η Ρωσία έχει εδώ και πολλά χρόνια διαμαρτυρηθεί για την τοποθέτηση αμερικανικών πυραύλων στην Πολωνία, αλλά δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τους Πάτριοτ που θα σταλούν τώρα στην Πολωνία, ενώ κάποια «γεράκια» του ρωσικού διαδικτύου κορόιδευαν την αποτελεσματικότητα του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος.
Κάποια «γεράκια» του ρωσικού διαδικτύου κορόιδευαν την αποτελεσματικότητα του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος.
Κατηγόρησαν όμως το ΝΑΤΟ ότι χρησιμοποιεί το ατύχημα με τους φερόμενους ως ουκρανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, με δύο νεκρούς στην Πολωνία, ώστε να αναπτύξει πυραύλους κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Μια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η Οάνα Λουνγκέσκου, είπε ότι η συμμαχία «καλωσόρισε» την προσφορά της Γερμανίας να βοηθήσει την Πολωνία με νέους πυραύλους, αλλά τόνισε ότι η αποστολή της ήταν να υπερασπιστεί το έδαφος της συμμαχίας. «Σε απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενισχύουμε την άμυνά μας στα ανατολικά» είπε.
Το εάν κάποιοι από τους πρόσθετους πυραύλους Πάτριοτ που παρέχονται στην Πολωνία από τη Γερμανία εκτοξευθούν στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαρτηθεί εν μέρει από το ποιος τους ελέγχει: πολωνικό ή γερμανικό στρατιωτικό προσωπικό.
Το υπουργείο Άμυνας στη Βαρσοβία δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιος θα είναι υπεύθυνος. Οι κανονικές διαδικασίες εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ προβλέπουν να έχει τον έλεγχο η χώρα – μέλος που παρέχει τα συστήματα αεράμυνας και όχι το κράτος υποδοχής. Οι Πάτριοτ που εγκαταστάθηκαν τον Απρίλιο στο αεροδρόμιο Ρζέζοφ της Πολωνίας, για παράδειγμα, λειτουργούν από αμερικανικό προσωπικό.
Ο Ρόμπερτ Τσούλντα, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία, είπε πως οι Γερμανοί πιθανότατα θα έχουν τον έλεγχο των νέων πυραύλων, τουλάχιστον αρχικά, επειδή «ο στρατός μας δεν είναι εκπαιδευμένος στο πώς να χρησιμοποιεί Πάτριοτ».
Ο ίδιος, μάλιστα, αμφιβάλλει κατά πόσον οι πύραυλοι που προσφέρει στη χώρα του η Γερμανία θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ της Πολωνίας, λέγοντας πως «πρόκειται κυρίως για συμβολική και πολιτική κίνηση για να δείξει τη γερμανική αφοσίωση στην ασφάλεια της Πολωνίας», αλλά και για να κατευνάσει την ένταση που συχνά παρατηρείται μεταξύ της Βαρσοβίας και του Βερολίνου.