ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Ευρωπαίοι δεν περιμένουν νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία

Οι πολίτες σε 14 χώρες της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η Ουκρανία δεν θα νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων

Η πλειονότητα των Ουκρανών θεωρούν ότι το Κίεβο θα επικρατήσει στον πόλεμο εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι είναι πιο επιφυλακτικοί, όπως δείχνει νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Η μελέτη του ECFR, που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη –λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου– πραγματοποιήθηκε, για να αναδειχθεί η στάση των πολιτών ως προς τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε 14 χώρες της Ε.Ε. Η έρευνα πεδίου διεξήχθη τον Μάιο.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι Ευρωπαίοι τείνουν να πιστεύουν ότι η Ουκρανία δεν θα νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, με περίπου το ένα τρίτο έως το ήμισυ των ερωτηθέντων να εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων και έως και 31% (Ελλάδα) να θεωρούν πιο πιθανή μια ρωσική νίκη.

Από τις χώρες της Ε.Ε. που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο στην Εσθονία η νίκη της Ουκρανίας ήταν η επικρατέστερη άποψη (38%).

Αντιθέτως, η πλειονότητα των Ουκρανών (58%) παραμένουν πεπεισμένοι ότι τα στρατεύματά τους μπορούν να νικήσουν, εκτιμώντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των διεθνών συμμάχων τους.

Μόνο το 1% των Ουκρανών εκτιμούν ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο, ενώ το 30% θεωρεί ως πιθανότερη έκβαση μία διευθέτηση με διαπραγματεύσεις.

Η στήριξη της Ουκρανίας

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης σημαντικές διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς τον τρόπο στήριξης της άμυνας της Ουκρανίας και την ένταξη του Κιέβου στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είναι «απίθανο να βρουν υποστήριξη για την ανάπτυξη στρατευμάτων» μεταξύ των πληθυσμών των χωρών-μελών, όπως έδειξαν τα ευρήματα (τα αποτελέσματα των χωρών κυμαίνονταν από 4% έως 22% υπέρ).

Οσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι περισσότερες χώρες τάσσονται κατά της αύξησης των συνεισφορών τους – με εξαιρέσεις την Πολωνία (όπου το 53% υποστηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών), την Εσθονία (45%), τη Σουηδία (41%) και τη Γερμανία (40%).

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την εμπλοκή τους στον πόλεμο με άλλους τρόπους – όπως με την παροχή τεχνικής βοήθειας και την αύξηση της προμήθειας όπλων και πυρομαχικών.

Μόνο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία η πλειονότητα του πληθυσμού –63%, 54% και 53%, αντίστοιχα– πιστεύει ότι η αύξηση της παροχής πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία είναι «κακή ιδέα».

Η ένταξη στην Ε.Ε.
Οι Ευρωπαίοι είναι επίσης διχασμένοι όσον αφορά τα οφέλη ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Οι πιο υποστηρικτικές χώρες είναι η Πορτογαλία, η Εσθονία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Πολωνία, ενώ οι πιο επιφυλακτικές είναι η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Γαλλία.

Μεταξύ των Ουκρανών, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) εκτιμούν ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι εξίσου κρίσιμη με την ένταξη στο ΝΑΤΟ για το μέλλον της χώρας τους.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. τον Φεβρουάριο του 2022 και της χορηγήθηκε το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, στις 25 Ιουνίου, η Ε.Ε. ξεκίνησε επίσημες ενταξιακές συνομιλίες τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Μολδαβία.

Με πληροφορίες από Politico

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ