Kathimerini.gr
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «η Δύση έχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα» στον πόλεμο της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι εάν οι δυτικοί ηγέτες δεν θυμούνται πώς συμβιβάζεσαι, τότε ο κόσμος θα δει πού οδηγεί μια τέτοια αλαζονεία.
Στην ετήσια ομιλία του στη Λέσχη Συζήτησης Valdai, στο Σότσι, ο Ρώσος πρόεδρος μοιράστηκε τις σκέψεις του πάνω σε μία γκάμα θεμάτων, που κυρίως περιστρέφονταν γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τον τρόπο που ο ίδιος ερμηνεύει την πραγματικότητα.
Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι γεωγραφικά η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και δεν χρειάζεται να πάρει έδαφος από την Ουκρανία.
Σε μία αποστροφή της ομιλίας του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πυρηνικών δοκιμών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαι έτοιμος να πω αν χρειάζεται να κάνουμε πυρηνικές δοκιμές ή όχι», για να προσθέσει στη συνέχεια: «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να ανακαλέσουμε τη ρωσική επικύρωση της συνθήκης απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ήταν ακόμα πιο εύγλωττος: «Αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση δεν υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης για κανέναν».
Putin again claims that Russia didn’t start the war.
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 5, 2023
He shamelessly lies from morning to evening.
Russia attacked Ukraine in 2014 and in 2022.
Ukraine never attacked Russia.
Via @nexta_tv pic.twitter.com/twGdRkjK3J
«Eχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας»
Κατηγόρησε τη Δύση ότι υποδαύλισε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε ως μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου αγώνα μεταξύ της Ρωσίας και μιας αλαζονικής Δύσης, η οποία είπε ότι «έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας» και πρόσθεσε ότι «η δυτική επιρροή στον κόσμο είναι ένα γιγάντιο σχέδιο Πόντσι».
«Υπάρχει μόνιμα αυξανόμενη στρατιωτική και πολιτική πίεση από τη Δύση. Πρέπει να απαντήσουμε. Eχω πει πολλές φορές ότι δεν ήμασταν εμείς που ξεκινήσαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντίθετα, προσπαθούμε να τον τερματίσουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με τη Δύση, υπογράμμισε: «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι σε ένα διεθνές σύστημα όπου κυριαρχεί η αυθαιρεσία,ο καθένας μπορεί να δεχθεί επίθεση απλώς και μόνο για τον λόγο ότι αυτή ή η άλλη χώρα δεν άρεσε στον “ηγεμόνα”, ο οποίος έχει χάσει την αίσθηση κάθε αναλογικότητας και –θα πρόσθετα– την αίσθηση του μέτρου. Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι αντισυμβαλλόμενοί μας στη Δύση έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας». Και πρόσθεσε: «Η προσήλωση στις προσεγγίσεις της Δύσης, η επιθυμία να οδηγηθεί ο κόσμος σε μια κατάσταση συνεχούς αντιπαράθεσης μεταξύ του “εμείς” και “αυτοί” είναι μια μοχθηρή κληρονομιά του 20ού αιώνα. Είναι προϊόν της δυτικής πολιτικής κουλτούρας. Η Δύση χρειάζεται πάντα έναν εχθρό».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να επιβάλουν την ηγεμονία τους που καταρρέει σε όλο τον κόσμο», είπε, για να συμπληρώσει ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πόσο μακριά η Δύση είχε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα». Ο ίδιος έψεξε την «αποικιακή σκέψη» της Ουάσιγκτον.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν με αλαζονικό τρόπο να επιβάλλουν σε άλλες χώρες πώς να συμπεριφέρονται και αναρωτήθηκε, «με ποιο δικαίωμα οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν “διαλέξεις” σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ολη την ώρα, ακούμε “πρέπει”, “πρέπει”, “σοβαρά σε προειδοποιούμε”. Ποιοι είναι τελικά; Με ποιο δικαίωμα μπορείς να προειδοποιείς; Ισως ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείς την αλαζονεία».
Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία βλέπει όλους τους πολιτισμούς ως ίσους και είναι έτοιμη για «εποικοδομητική συνεργασία», ενώ η Δύση, έχοντας ξεχάσει την έννοια του συμβιβασμού, βλέπει κάθε χώρα που της αντιτίθεται ως εχθρό. Ανέφερε την Κίνα, την Ινδία και τις αραβικές χώρες ως παραδείγματα.
«Οι συνομιλητές μας στη Δύση φαίνεται να έχουν ξεχάσει τελείως ότι υπάρχουν έννοιες όπως η αυτοσυγκράτηση, οι συμβιβασμοί, η προθυμία να υποχωρήσουμε σε κάτι για να επιτύχουμε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα για όλους», είπε ο Πούτιν και συμπλήρωσε: «Εχουν κυριολεκτικά εμμονή με ένα μόνο πράγμα – να πιέζουν τα συμφέροντά τους με οποιοδήποτε κόστος. Εάν αυτή είναι η επιλογή τους, ας δούμε τι θα προκύψει».
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, είπε ότι η «Ρωσία δεν κλείνει το παράθυρο», παρότι η Ε.Ε. σηκώνει ένα σιδηρούν παραπέτασμα κατά της Ρωσίας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισήμανε ότι «η Ουκρανία έχει χάσει περισσότερους από 90.000 στρατιώτες από την έναρξη της αντεπίθεσής της στις αρχές Ιουνίου». Τόνισε, επίσης, ότι το Κίεβο έχασε 557 άρματα μάχης και περίπου 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα.
«Η οικονομία της Ρωσίας θα αντεπεξέλθει στις πολεμικές δαπάνες»
«Η ρωσική οικονομία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις στρατιωτικές δαπάνες για τη σύγκρουση με την Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η ρωσική οικονομία υφίσταται διαρθρωτικές αλλαγές και, παρόλο που αντιμετώπισε ορισμένες προκλήσεις, είχε ξεπεράσει όλα τα προβλήματά της που συνδέονται με τις δυτικές κυρώσεις.
Την ώρα που ο Πούτιν μιλούσε, το ρωσικό ρούβλι υποχωρούσε έναντι του δολαρίου.