Το Πακιστάν εξαπέλυσε πυραυλικά πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα, μετά τα πλήγματα που πραγματοποίησε το Ιράν στο Πακιστάν αργά την Τρίτη.
Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι έπληξε «κρησφύγετα τρομοκρατών» στην επαρχία Σιστάν-Βελουχιστάν του Ιράν.
Τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων, ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Διάσπαρτες εστίες
Η ανταλλαγή αεροπορικών επιδρομών ήρθε τη στιγμή που οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή είναι υψηλές με διάσπαρτες και συνδεόμενες μεταξύ τους εστίες εντάσεων.
Το Ισραήλ πολεμά την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Γάζα και ανταλλάσσει πυρά με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία στοχεύουν τις αμερικανικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν πλήξει τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι επιτίθενται στη ναυτιλία.
Το Πακιστάν και το Ιράν αλληλοκατηγορούνται εδώ και καιρό ότι υποθάλπουν οργανώσεις ενόπλων που πραγματοποιούν επιθέσεις από περιοχές κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.
Θα αποτραπούν νέα πλήγματα;
Την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν επιβεβαίωσε τα πλήγματά του, τα οποία σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν γύρω από την πόλη Σαραβάν.
Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ενήργησε λαμβάνοντας υπόψη «αξιόπιστες πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας» και ανέφερε ότι σκοτώθηκαν «τρομοκράτες».
Πρόσθεσε ότι «σέβεται πλήρως» την «κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» του Ιράν, αλλά οι ενέργειές του την Πέμπτη αποτέλεσαν «εκδήλωση της αταλάντευτης αποφασιστικότητας του Πακιστάν να προστατεύσει και να υπερασπιστεί την εθνική του ασφάλεια έναντι όλων των απειλών».
Το Πακιστάν είχε καταδικάσει έντονα το χτύπημα του Ιράν την Τρίτη, το οποίο έπληξε περιοχή της επαρχίας Βελουχιστάν κοντά στα ιρανικά σύνορα και το οποίο, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, σκότωσε δύο παιδιά.
Το Ιράν επέμεινε ότι τα χτυπήματά του στόχευαν σουνιτική μουσουλμανική ομάδα που έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν, και όχι πολίτες του Πακιστάν.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Ιράν επιτέθηκε επίσης σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία – ανακοίνωσε ότι έπληξε το Ισλαμικό Κράτος και την ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ, οι οποίες, όπως είπε, είχαν εμπλακεί σε βομβιστική επίθεση στην ιρανική πόλη Κερμάν νωρίτερα αυτό τον μήνα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι.
Η απάντηση του Πακιστάν δεν προκάλεσε έκπληξη. Αναλυτές εκτιμούν πως τα αντίποινα του Πακιστάν αυξάνουν μεν τον κίνδυνο κλιμάκωσης. Ταυτόχρονα όμως, οι δύο πλευρές «έχουν ισοφαρίσει», εκτίμησε ο Μίχαελ Κάγκελμαν, επικεφαλής αναλυτής για την περιοχή της Νότιας Ασίας στο Κέντρο Wilson, μιλώντας στο BBC.
«Αν το Πακιστάν είχε κρατηθεί πίσω, θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο πρόσθετων χτυπημάτων», ανέφερε ο ίδιος.
Εκκλήσεις για αυστοσυγκράτηση
Η Κίνα, ισχυρός σύμμαχος και των δύο χωρών, έχει καλέσει και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση.
Το Ιράν και το Πακιστάν δεν θέλουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με ομολόγους του από τις δύο χώρες.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Ιορδανία, ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία συνέστησε στις πλευρές να μην κλιμακώσουν περαιτέρω και ότι η ηρεμία θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.
«Το Ιράν είναι πληγωμένο»
Η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε ευρύτερη σύγκρουση. Ωστόσο, οι ομάδες που υποστηρίζει έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να στοχεύσουν το Ισραήλ και τους συμμάχους του δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.
Ωστόσο, ο Σασάνκ Τζόσι, συντάκτης αμυντικών θεμάτων στο Economist, εκτιμά ότι το Ιράν απλά «βρυχάται», εξοργισμένο εξαιτίας της σοβαρής επίθεσης εναντίον του [στο Κερμάν στις 3 Ιανουαρίου, η οποία είναι] η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν από την επανάσταση του 1979 … Το Ιράν είναι πληγωμένο και ξεσπά», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC.
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν συνοριακές εντάσεις, αλλά είναι μακράν η πιο σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων που μπορών να θυμηθώ».
Ποια οργάνωση στόχευσε το Πακιστάν
Το Απελευθερωτικό Μέτωπο των Βελούχων, για το οποίο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε πως ήταν ο στόχος των πακιστανικών πληγμάτων στο Ιράν, επιδιώκει την ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας, Βελουχιστάν.
Η οργάνωση ενόπλων εδώ και δεκαετίες επιδιώκει τη δημιουργία κράτους, υποστηρίζοντας πως η πακιστανική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται άδικα τους πλούσιους φυσικούς πόρους αερίου και μεταλλευμάτων της επαρχίας, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν.
Συχνά έχει θέσει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αερίου, υποδομές και θέσεις ασφαλείας εκεί, όμως έχει αρχίσει να εξαπολύει επιθέσεις και σε άλλες περιοχές του Πακιστάν.
Επιτίθενται επίσης σε κινεζικά εργοτάξια και σκοτώνουν ευκαιριακά κινέζους εργάτες, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Πακιστάν ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύει τα κινεζικά εργοτάξια.
Η σημασία της περιοχής
Η εκτεταμένη αυτή επαρχία, όπου ζουν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ως επί το πλείστον ένα άνυδρο, ερημικό και ορεινό έδαφος που έχει ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο.
Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος επαρχία του Πακιστάν, αλλά η επαρχία με τον μικρότερο πληθυσμό. Συνορεύει με την ιρανική επαρχία Σιστάν-Βελουχιστάν, όπου πραγματοποίησε τα πλήγματα το Πακιστάν.
Εκατοντάδες Βελούχοι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους γυναίκες, έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, καθώς διαμαρτύρονται για εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις στην επαρχία τους.
Το Βελουχιστάν είναι σημαντική τοποθεσία για τον τεράστιο και πολλών δισεκατομμυρίων Οικονομικό Διάδρομο Κίνας Πακιστάν (CPEC), ο οποίος αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Η Κίνα έχει αναλάβει προγράμματα εξόρυξης μεταλλευμάτων και κατασκεύασε διεθνές αεροδρόμιο και λιμάνι στην Γκουαντάρ, τη νότια παραλιακή πόλη της επαρχίας.
Η καναδική μεταλλευτική εταιρεία Barrick Gold κατέχει μερίδιο 50% στο ορυχείο Reko Diq στην περιφέρεια Τσαγκάι της επαρχίας, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην κυβέρνηση του Πακιστάν και στην επαρχία. Η Barrick θεωρεί πως το ορυχείο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο.
Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP, BBC