ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νίγηρας: Υποστηρικτές του πραξικοπήματος φωνάζουν υπέρ Πούτιν και κατά της Γαλλίας

Αφότου οι αντάρτες στρατιώτες ανέτρεψαν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, αυξάνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας

Χιλιάδες υποστηρικτές των πραξικοπηματιών που εγκαθίδρυσαν δικτατορία στον Νίγηρα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρέλασαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Νιαμέι, σήμερα, Κυριακή, κυματίζοντας ρωσικές σημαίες, φωνάζοντας το όνομα του Ρώσου προέδρου και καταγγέλλοντας σθεναρά την πρώην αποικιακή δύναμη της Γαλλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών μέσων, οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner δρα ήδη στο γειτονικό Μάλι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ήθελε να επεκτείνει την επιρροή της χώρας του στην περιοχή, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι νέοι ηγέτες της χούντας θα στραφούν προς τη Μόσχα ή θα παραμείνουν πιστοί στους Δυτικούς εταίρους του Νίγηρα.

Αφότου οι αντάρτες στρατιώτες ανέτρεψαν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, αυξάνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, ενώ ορισμένοι απορρίπτουν ως προσχηματικούς τους λόγους της χούντας για την κατάληψη της χώρας.

Οι στασιαστές είπαν ότι ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος εξελέγη πριν από δύο χρόνια στην πρώτη ειρηνική, δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας του Νίγηρα μετά την ανεξαρτησία από τη Γαλλία, επειδή δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει το έθνος από την αυξανόμενη βία των τζιχαντιστών. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές, εντός και εκτός της χώρας, λένε ότι αυτό είναι απλώς ένα πρόσχημα που αφορά περισσότερο τις εσωτερικές διαμάχες παρά την εξασφάλιση του καλού του έθνους.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για το πραξικόπημα»

«Ολοι αναρωτιούνται γιατί έγινε αυτό το πραξικόπημα. Κι αυτό, διότι ουδείς ανέμενε κάτι τέτοιο. Δεν περιμέναμε ένα πραξικόπημα στον Νίγηρα επειδή δεν υπάρχει κοινωνική, πολιτική ή κατάσταση ασφάλειας που να δικαιολογεί την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό», δήλωσε στο Associated Press ο καθηγητής Αμάντ Χασάνε Μπουμπακάρ, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νιαμέι.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο Μπαζούμ ήθελε να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, στρατηγό Αμπντουραχμάνε Τιάνι, ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής της χώρας. Ο Τιάνι ήταν πιστός στον προκάτοχο τού Μπαζούμ. Αυτό πυροδότησε τα προβλήματα, είπε ο Μπουμπακάρ.

Ενώ η κατάσταση ασφαλείας στον Νίγηρα είναι κρίσιμη, δεν είναι τόσο κακή όσο στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο ή στο Μάλι, όπου επίσης μάχονται με ισλαμική εξέγερση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Πέρυσι ο Νίγηρας ήταν ο μόνος εκ των τριών που εμφάνισε μείωση της βίας, σύμφωνα με έρευνες των ειδικών.

Ο Νίγηρας μέχρι τώρα θεωρείτο ο τελευταίος αξιόπιστος εταίρος της Δύσης στις προσπάθειές της να πολεμήσει τους τζιχαντιστές στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, όπου η Ρωσία και οι δυτικές χώρες ανταγωνίζονται για επιρροή στη μάχη κατά του εξτρεμισμού. Η Γαλλία έχει 1.500 στρατιώτες στη χώρα που διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις με τους Νιγηριανούς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βοηθήσει στην εκπαίδευση των στρατευμάτων της.

«Μακριά από τις εσωτερικές μας υποθέσεις»

Κάποιοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Κυριακής προειδοποίησαν επίσης τους περιφερειακούς φορείς που έχουν καταγγείλει το πραξικόπημα να μείνουν μακριά. «Θα ήθελα επίσης να πω στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αφρικανική Ενωση και την ECOWAS, παρακαλώ μείνετε μακριά από τις εσωτερικές μας υποθέσεις», είπε ο Ουμάρ Μπάρου Μούσα που συμμετείχε στη διαδήλωση.

«Είναι καιρός να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να δουλέψουμε για τον εαυτό μας. Είναι καιρός να μιλήσουμε για την ελευθερία μας. Πρέπει να μείνουμε μαζί, πρέπει να εργαστούμε μαζί, πρέπει να έχουμε πραγματική ανεξαρτησία», είπε ο ίδιος.

Τα τελεσίγραφα των εταίρων της χώρας

Οι ειδικοί σε θέματα συγκρούσεων λένε ότι, από όλες τις χώρες της περιοχής, στον Νίγηρα διακυβεύονται περισσότερα εάν απομακρυνθεί από τη Δύση, δεδομένων των εκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας που διοχέτευσε η διεθνής κοινότητα. Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι οι συμφωνίες ασφαλείας και οικονομικών που έχει ο Νίγηρας με τις ΗΠΑ εξαρτώνται από την απελευθέρωση του Μπαζούμ -ο οποίος παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό- και «την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης στον Νίγηρα».

Η Γαλλία ανέστειλε το Σάββατο κάθε αναπτυξιακή και άλλη οικονομική βοήθεια προς τον Νίγηρα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Γαλλία απαιτεί άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη υπό τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος εξελέγη από τους Νιγηριανούς», ανέφερε.

Η Αφρικανική Ενωση έχει εκδώσει τελεσίγραφο 15 ημερών στη χούντα του Νίγηρα για την επαναφορά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας. Την Κυριακή, το περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής, γνωστό ως ECOWAS, διοργανώνει έκτακτη σύνοδο κορυφής στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Ωστόσο, σε τηλεοπτική ομιλία του το Σάββατο, ο στρατηγός Μοχάμεντ Τούμπα, ένας από τους στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον Μπαζούμ, εξαπέλυσε επίθεση στη συνάντηση αυτή αναφέροντας ότι υιοθέτησε «σχέδιο επιθετικότητας» κατά του Νίγηρα, συμπληρώνοντας ότι η χώρα θα αμυνθεί.

Οι ειδικοί στα του Νίγηρα λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

«Οι εντάσεις με τον στρατό συνεχίζονται. Θα μπορούσε να υπάρξει άλλο ένα πραξικόπημα μετά από αυτό ή μια ισχυρότερη παρέμβαση από την ECOWAS, δυνητικά στρατιωτική δύναμη, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς μπορεί να συμβεί και ποια μορφή μπορεί να πάρει», δήλωσε η Τατιάνα Σμιρνόβα, ερευνήτρια σε αποστολές επίλυσης συγκρούσεων και ειρήνης στο Κέντρο FrancoPaix.

«Πολλοί παράγοντες προσπαθούν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά το αποτέλεσμα είναι ασαφές», είπε.

Πηγή: Associated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ