ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κόσμος διαδηλώνει ζητώντας το άνοιγμα του διαδρόμου Λατσίν

Περίπου 6.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί στην κύρια πλατεία της Στεπανακέρτ

Kathimerini.gr

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στην κύρια πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ με αίτημα το εκ νέου άνοιγμα του διαδρόμου Λατσίν, της μόνης οδικής αρτηρίας που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα, την οποία έκλεισε αυτήν την εβδομάδα το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Περίπου 6.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί στην κύρια πλατεία της Στεπανακέρτ. Σύμφωνα με την Αρμενία, το κλείσιμο του διαδρόμου Λατσίν δημιουργεί τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Χθες, Πέμπτη, αξιωματούχος του θύλακα άσκησε πιέσεις στη Ρωσία, η οποία διαθέτει εκεί δύναμη διατήρησης της ειρήνης από τα τέλη του 2020, να αποκαταστήσει την κυκλοφορία στον διάδρομο.

«Καλώ τη Ρωσική Ομοσπονδία (…) να εγγυηθεί την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών σε αυτό τον διάδρομο», δήλωσε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Επικρατείας Γκουργκέν Νερσισιάν, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι φρικτή και θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες σε μερικές μέρες».

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανέστειλε την κυκλοφορία στον διάδρομο Λατσίν, αναφέροντας ότι οδηγοί που εργάζονταν για την αρμενική πτέρυγα του Ερυθρού Σταυρού φέρεται να έκαναν λαθρεμπόριο προϊόντων σε αυτόν τον οδικό άξονα, κάτι που απορρίπτει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Χθες, Πέμπτη, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα μετάσχει σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν, καταγγέλλοντας παράλληλα έναν παράνομο «αποκλεισμό» του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους για τον έλεγχο του διαφιλονικούμενου θύλακα, ο δεύτερος εκ των οποίων, το 2020, είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των αρμενικών δυνάμεων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Αζερμπαϊτζάν.

Μέρος του θύλακα, οι κάτοικοι του οποίου είναι στην πλειονότητά τους αρμενικής καταγωγής, αλλά βρίσκεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, παραμένει υπό τον έλεγχο Αρμενίων αυτονομιστών, αλλά πλέον περιβάλλεται από εδάφη που ελέγχει το Μπακού.

Μετά τον πόλεμο έξι εβδομάδων το φθινόπωρο του 2020, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη ελεγχόμενα από την Αρμενία για δεκαετίες, Μπακού και Γερεβάν υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας που διαπραγματεύτηκαν με τη μεσολάβηση της Μόσχας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση