Η πρώτη ομάδα προσφύγων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρασε σήμερα στην Αρμενία, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στα σύνορα.
Η ομάδα αποτελείται από μερικές δεκάδες ανθρώπους και όλοι τους έφτασαν στο κέντρο υποδοχής που έχει στήσει η κυβέρνηση της Αρμενίας στο Κόρνιτζορ.
Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται εθνοκάθαρση.
Φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν Αρμένιους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναρτήθηκαν επίσης στην αρμενική ενημερωτική πλατφόρμα CivilNet.
Μεταξύ αυτών που εικονίζονται στις φωτογραφίες είναι και κάποιες γυναίκες με παιδιά. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τη γνησιότητα των φωτογραφιών.
Μεταφορά τραυματιών στην Αρμενία
©Reuters
Σύμφωνα, πάντως, με όσα μεταδίδει ο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Αρμενίας, ασθενοφόρα μεταφέρουν κάποιους από τους τραυματίες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία.
«Ασθενοφόρα με ιατρικό προσωπικό μεταφέρουν 23 τραυματίες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι είναι σε σοβαρή και σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», σύμφωνα με το υπουργείο.
Τα ασθενοφόρα έχουν ήδη διασχίσει τη γέφυρα στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αρμενίας.
Παράλληλα, η ηγεσία των Αρμενίων του Καραμπάχ ανέφερε ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα συνοδεύσει όσους έμειναν άστεγοι από τις συγκρούσεις και θέλουν να φύγουν στην Αρμενία, εφόσον το επιθυμούν.
«Σας ενημερώνουμε ότι οι οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες ως αποτέλεσμα των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων και έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν, θα μεταφερθούν από τους Ρώσους κυανόκρανους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook.
«Η κυβέρνηση θα παράσχει σύντομα πληροφορίες για τη μεταφορά και άλλων πληθυσμιακών ομάδων», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.
«Κίνδυνος εθνοκάθαρσης»
Νωρίτερα, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους Αρμένιους συμπατριώτες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσθέτοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αυτοί να εγκαταλείψουν τον θύλακα.
«Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης», σημείωσε ο Πασινιάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Ανθρωπιστικές προμήθειες έφτασαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση», πρόσθεσε.
«Αν δεν δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες διαβίωσης για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σπίτια τους και αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας από την εθνοκάθαρση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ να δουν τη φυγή από την πατρίδα τους ως τη μόνη διέξοδο», υπογράμμισε.
Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται εθνοκάθαρση, δήλωσε σήμερα στο Reuters η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής.
«Η κυβέρνησή μας θα υποδεχθεί με αγάπη τους αδελφούς και τις αδελφές μας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ», πρόσθεσε ο Πασινιάν.
Πασινιάν: «Αναποτελεσματικές οι τρέχουσες συμμαχίες»
Γενική άποψη του Στεπανακέρτ, πόλης που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, όπως φαίνεται από την ελεγχόμενη από το Αζερμπαϊτζάν πόλη Σούσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. (©Reuters/Stringer)
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός έκρινε παράλληλα «αναποτελεσματικές» τις τρέχουσες συμμαχίες της χώρας του, υπαινισσόμενος τις μακροχρόνιες σχέσεις με τη Μόσχα, κληροδότημα των ημερών που η Αρμενία ανήκε στην Σοβιετική Ενωση.
«Τα συστήματα εξωτερικής ασφαλείας στα οποία μετέχει η Αρμενία αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά για να προστατεύσουν την ασφάλεια και τα συμφέροντά της», δήλωσε.
«Η Αρμενία δεν απαρνήθηκε ποτέ τις υποχρεώσεις της ούτε πρόδωσε τους συμμάχους της. Ωστόσο, η ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι τα συστήματα ασφαλείας και οι σύμμαχοι στους οποίους βασιζόμαστε εδώ και καιρό έθεσαν στόχο να δείξουν την τρωτότητά μας και την αδυναμία του αρμενικού λαού να έχει ανεξάρτητο κράτος», πρόσθεσε.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχουν ήδη εμπλακεί σε δύο πολέμους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ -περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους- στον έναν τη δεκαετία του 1990 και στον άλλον το 2020.
Υπό την αιγίδα της Ρωσίας συνήφθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες το 2020 και η Μόσχα ανέπτυξε εκεί ειρηνευτική δύναμη, η οποία όμως δεν εμπόδισε τη στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ των δυνάμεων του Μπακού αυτήν την εβδομάδα.
Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ