ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπορούν οι ΗΠΑ να εξοπλίσουν ταυτόχρονα Ισραήλ, Ουκρανία και Ταϊβάν;

«Οι ανάγκες του Ισραήλ είναι πιο μικρές σε σύγκριση με τις ανάγκες της Ουκρανίας. Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις έχουν μικρότερη ισχύ και ο πόλεμος θα είναι πιθανότατα συντομότερος»

Kathimerini.gr

«Κατέστησα σαφές στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα τα κατάλληλα μέσα υποστήριξης στην κυβέρνηση και το λαό του Ισραήλ» δήλωσε προ ημερών ο Τζο Μπάιντεν με αφορμή την ανάφλεξη στην Γάζα. Την ίδια ώρα, όμως οι ΗΠΑ στέλνουν επίσης εξοπλισμό στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή και στην Ταϊβάν για να την ενισχύσουν απέναντι στις κινεζικές απειλές και προκλήσεις. Δεδομένων αυτών των άλλων δεσμεύσεων, μπορούν οι ΗΠΑ να ανταποκριθούν; διερωτάται το Center for Strategic and International Studies.

«Η απάντηση είναι ναι» σύμφωνα με τον Μάρκ Κάνσιαν, ανώτερο συνεργάτη και απόστρατο συνταγματάρχη του think tank.

«Οι ανάγκες του Ισραήλ είναι πιο μικρές σε σύγκριση με τις ανάγκες της Ουκρανίας. Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις έχουν μικρότερη ισχύ και ο πόλεμος θα είναι πιθανότατα συντομότερος. Η σχέση του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στενότερη και μακροβιότερη. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ έχει προτεραιότητα. Oι ανάγκες του Ισραήλ δεν έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες της Ουκρανίας ή της Ταϊβάν. Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ταϊβάν χρησιμοποιούν το Iron Dome. Παρ’ όλα αυτά, όσο περνάει ο καιρός, θα υπάρξουν συμβιβασμοί καθώς ορισμένα βασικά συστήματα θα εκτρέπονται στο Ισραήλ. Μερικά συστήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για την αντεπίθεσή της μπορεί να μην είναι διαθέσιμα. Αυτό δεν θα επιβάλει τον τερματισμό των επιχειρήσεων, αλλά μπορεί να γίνει αισθητό στις γραμμές του μετώπου αν ο πόλεμος στη Γάζα συνεχιστεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα» συνεχίζει ο Αμερικανός ειδικός.

«Το πυκνοκατοικημένο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας απαιτεί πυρομαχικά ακριβείας, τόσο επίγεια όσο και εναέρια. Θα υπάρξει επίσης απαίτηση για ισχυρότερη αεράμυνα, δεδομένου ότι η Χαμάς έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ. Σε αντίθεση με την Ουκρανία, υπάρχει μικρότερη ανάγκη για μη κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού. Επιπλέον, οι εμπλεκόμενες ισραηλινές δυνάμεις είναι σαφώς λιγότερες από εκείνες στην Ουκρανία και η πιθανή διάρκεια του πολέμου θα είναι πιθανώς μικρότερη. Εκεί που η Ουκρανία ρίχνει 6.000 έως 8.000 βλήματα την ημέρα, εβδομάδα με εβδομάδα, μήνα με μήνα, το Ισραήλ θα ρίξει λιγότερα βλήματα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Επομένως, θα έχει μικρότερη ανάγκη για ανεφοδιασμό», συμπληρώνει ο Μαρκ Κάνσιαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Ισραήλ  |  Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ