ΚΥΠΕ
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισαν στην ηγεσία της Κίνας πως η όποια βοήθεια προς στη Ρωσία ώστε να προσπεράσει τις κυρώσεις, ή όποια άλλη βοήθεια στη χώρα να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «θα παρατείνει το αιματοκύλισμα και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απώλεια ζωών πολιτών και οικονομική αναταραχή», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Προέδρου της Κομισιόν μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ το πρωί και ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το απόγευμα. Από την πλευρά της ΕΕ συμμετείχαν ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.
Στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε σχεδόν δυο ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δεν γίνεται αναφορά στις θέσεις της κινεζικής πλευράς όσον αφορά την Ουκρανία.
Παράλληλα, ΕΕ και Κίνα συμφώνησαν να δώσουν ώθηση στις επαφές και τον διάλογο για θέματα που αφορούν το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό τομέα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από πλευράς της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι και Κινέζοι αξιωματούχοι «συζήτησαν εκτενώς την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας η οποία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία, καθώς και την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια».
Υπογραμμίζοντας την ευθύνη της ΕΕ και της Κίνας για την τήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, η ΕΕ κάλεσε την Κίνα να στηρίξει τις προσπάθειες για δοθεί τέλος στον πόλεμο, κάτι που συνάδει «με τον Ρόλο της Κίνας στον κόσμο ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις της με τη Ρωσία» όπως αναφέρεται.
Η ηγεσία της ΕΕ υπενθύμισε πως οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας «επιβλήθηκαν με μόνο σκοπό να σταματήσουν την επίθεση της Ρωσίας, παρά τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που έχει στην ΕΕ και τους εταίρους της παγκόσμια».
Η όποια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι επιπτώσεις των κυρώσεων «ή η όποια βοήθεια στη Ρωσία θα παρατείνει το αιματοκύλισμα και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απώλεια ζωών πολιτών και οικονομική αναταραχή».
Η ΕΕ υπογραμμίζει στην κοινή ανακοίνωση πως θα εργαστεί με τους εταίρους της ώστε να λογοδοτήσει η Ρωσία και όσοι ευθύνονται για τον πόλεμο και για παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, και επαναλαμβάνει πως «η όποια προσπάθεια να προσπεραστούν οι κυρώσεις ή να βοηθηθεί η Ρωσία με άλλους τρόπους πρέπει να εμποδιστούν».
Απογοήτευση της ΕΕ για κυρώσεις από Κίνα
Όσον αφορά τα άλλα θέματα της ατζέντας, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ΕΕ κατέθεσε την απογοήτευσή της για τις «αδικαιολόγητες κυρώσεις της Κίνας, μεταξύ άλλων κατά μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τα μέτρα εξαναγκασμού κατά της κοινής αγοράς της ΕΕ και των κρατών μελών», ενώ κάλεσε την Κίνα «να δώσει τέλος σε αυτές τις ενέργειες» και να στραφεί «σε μια πιο παραγωγική συνεργασία που θα έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές».
Σε σχέση με την πανδημία, οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεργασία τους στην εκστρατεία εμβολιασμού και ανοίγματος της οικονομίας και η ΕΕ επαναβεβαίωσε την δέσμευσή της να εργαστεί με την Κίνα και άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να επιτευχθεί συμφωνία και την πρόληψη πανδημιών.
Συνέχιση διαλόγου για εμπόριο και κλίμα
Οι ηγέτες συζήτησαν ακόμα τις μακροχρόνιες ανησυχίες της ΕΕ σε σχέση με την πρόσβαση στην αγορά της Κίνας και το επενδυτικό περιβάλλον στην χώρα, και έδωσαν εντολή στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για το Εμπόριο και την Οικονομία «να βρουν συγκεκριμένους τρόπους προόδου σε αυτά τα θέματα πριν το καλοκαίρι», ενώ συμφώνησαν την επέκταση της Συμφωνίας ΕΕ - Κίνας για την Προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων κατά το άμεσο μέλλον.
Συμφώνησαν επίσης στη συνέχιση της συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, με την ΕΕ να τονίζει τη σημασία επιπλέον μέτρων, όπως την σταδιακή μείωση της χρήσης άνθρακα, ενόψει της συνάντησης της COP 27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου.
ΕΕ και Κίνα «θα εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ένα σθεναρό και φιλόδοξο νέο πλαίσιο για την παγκόσμια βιοποικιλότητα στην COP 15 στην Κουνμίνγκ» προστίθεται, ενώ όπως αναφέρεται ο Διάλογος Υψηλού Επιπέδου για το περιβάλλον και το Κλίμα θα συναντηθεί πριν το καλοκαίρι.
Η ΕΕ έθεσε στην Κίνα και την ανάγκη διαφάνειας και σεβασμού του ανταγωνισμού στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας καθώς και το ζήτημα της ηθικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, εκφράζοντας ανησυχίες για τις αυξημένες απειλές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Οι δύο πλευρές ανακοινώνουν πως θα συνεχίσουν τον σχετικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου.
Η Ευρωπαϊκή πλευρά επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες της για την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά όσον αφορά την μεταχείριση των μειονοτήτων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην κατάλυση του συστήματος «μια χώρα, δύο συστήματα» στο Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας πως η ΕΕ αναμένει επιστροφή στον διάλογο για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ΕΕ επαναβεβαίωσε ακόμα τη δέσμευσή της στην πολιτική της Μίας Κίνας, ενώ ήγειρε ανησυχίες για τις εντάσεις στην περιοχή, ενώ οι ηγέτες συζήτησαν και την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ και την Κορεατική Χερσόνησο.