ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κίεβο αρνείται πως επιτέθηκε στο Μπέλγκοροντ

Η Μόσχα κάνει λόγο για δύο ουκρανικά ελικόπτερα

Kathimerini.gr

Κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά δεξαμενής πετρελαίου στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ τόνισε: «Για κάποιον λόγο λένε ότι εμείς το κάναμε, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι δύο ουκρανικά ελικόπτερα Mi-24 ευθύνονταν για την επίθεση σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Μπέλγκοροντ, συμπληρώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις δεν προμήθευαν με καύσιμα τον ρωσικό στρατό.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα δύο ελικόπτερα εξαπέλυσαν την επίθεση αφότου πέρασαν τα σύνορα πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος.

Ερυθρός Σταυρός: Αδύνατο να προχωρήσει η εκκένωση της Μαριούπολης
Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε στο μεταξύ πως η ομάδα που εστάλη στη Μαριούπολη, στην Ουκρανία, έπρεπε να γυρίσει πίσω, καθώς η προβλεπόμενη εκκένωση χιλιάδων αμάχων από την πόλη, που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, είναι «αδύνατη».

«Η ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που περιλαμβάνει τρία οχήματα και εννέα μέλη, δεν έφθασε στη Μαριούπολη και δεν μπόρεσε να διευκολύνει τη διέλευση με κάθε ασφάλεια των αμάχων σήμερα», δήλωσε η ΔΕΕΣ σε ένα δελτίο τύπου, προσθέτοντας πως μια νέα απόπειρα θα λάβει χώρα αύριο.

Νωρίτερα, ο Ερυθρός Σταυρός είχε γνωστοποιήσει ότι ομάδες του βρίσκονταν καθ΄ οδόν προς τη Μαριούπολη, με έναν εκπρόσωπο τύπου να λέει πως ελπίζει ότι η απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων θα μπορούσε να ξεκινήσει από αυτήν την ημέρα.

Unesco: 53 πολιτιστικοί χώροι υπέστησαν ζημιές από τη ρωσική εισβολή
Τουλάχιστον 53 πολιτιστικοί χώροι καταστράφηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (Unesco).

Μεταξύ των χώρων αυτών βρίσκονται 29 θρησκευτικές τοποθεσίες, 16 ιστορικά κτίρια, τέσσερα μουσεία και τέσσερα μνημεία, για τα οποία η Unesco κατάφερε να επιβεβαιώσει τις ζημιές μέσω δορυφορικών φωτογραφιών και παραγόντων στο σημείο, εξήγησε ένας εκπρόσωπος τύπου της Unesco, σύμφωνα με τον οποίο ο κατάλογος αυτός «δεν είναι εξαντλητικός». «Οι ειδικοί μας συνεχίζουν να εξετάζουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αναφορών», συνέχισε.

Πέντε από αυτούς τους χώρους βρίσκονται στην περιοχή του Τσερνίχιβ (βόρεια), μια πόλη που έχει σφυροκοπηθεί από τον ρωσικό στρατό, η οποία έχει ενταχθεί σε μια «ενδεικτική» λίστα της Unesco, δηλαδή το Κίεβο πρέπει να παρουσιάσει την υποψηφιότητά της για να αποτελέσει μέρος στην Παγκόσμια Κληρονομιά του ΟΗΕ.

Άλλες πέντε βρίσκονται στην περιοχή του Κιέβου και 18 σε εκείνη του Χαρκόβου, που βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο σφοδρών βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον κατάλογο της Unesco που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι υπόλοιποι χώροι μοιράζονται μεταξύ των περιοχών Σούμι (βορειοανατολικά), Ζιτόμιρ (δυτικά του Κιέβου), Ζαπορίζια (νότια), Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (ανατολικά).

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ότι αυτές οι καταστροφές διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, ο εκπρόσωπος τύπου απάντησε: «Για αυτούς τους 53 χώρους, στους οποίους μπορέσαμε να επαληθεύσουμε τις ζημιές, υπήρξαν αναφορές που έγιναν από τις ουκρανικές αρχές», υπονοώντας ότι η Μόσχα ευθύνεται.

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν
Την πρότασή του για διεξαγωγή συνάντησης των προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας στην Τουρκία επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι «θετικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες των ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν ελπίδες για ειρήνη.

Ε.Ε. προς Κίνα: Μην διευκολύνετε τη Ρωσία
Το εύρος και το βάθος των οικονομικών δεσμών Κίνας–Ε.Ε. επιστράτευσε – όπως όλα δείχνουν χωρίς άμεσο αποτέλεσμα – η ευρωπαϊκή πλευρά κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ για να αποσπάσει εξασφαλίσεις από το Πεκίνο ότι δεν θα στηρίξει ενεργά τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Δεν υπήρξε κοινή δήλωση ή κοινή συνέντευξη Τύπου στο τέλος της τηλεδιάσκεψης. Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα «θα λάβει υπόψη της τη διεθνή της εικόνα και τις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρώπη» στη στάση που θα τηρήσει σχετικά με τη ρωσική εισβολή. «Συμφωνήσαμε ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και τη διεθνή οικονομία», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ