REUTERS, A.P.
Παρά τη δημόσια στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, η εντεινόμενη δυσφορία της αμερικανικής και διεθνούς κοινής γνώμης για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ιδιαίτερα μετά την εισβολή στο κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα, φαίνεται να οδηγεί την Ουάσιγκτον σε πιο αυστηρές τοποθετήσεις. Αυτό υποδηλώνει και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντζ, μέλος του στενού πολεμικού συμβουλίου της κυβέρνησης.
Οπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε «την επείγουσα ανάγκη για πρακτικά μέτρα αποκλιμάκωσης στη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της βίας που ασκούν ακραίοι έποικοι» εναντίον των Παλαιστινίων. Επιπλέον, ζήτησε «να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η διανομή ζωτικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας» στους πολίτες της Γάζας και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη λύση των δύο κρατών».
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες του στρατού να περιορίσει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα «δεν ήταν επιτυχείς». Ωστόσο, απέδωσε τις ευθύνες για τον πολύ υψηλό φόρο αίματος αποκλειστικά στη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι η ισλαμική οργάνωση εμπόδισε τη μετακίνηση των αμάχων σε ασφαλέστερες περιοχές.
Πιέζουν οι σύμμαχοι
Την αυξανόμενη πίεση που δέχονται, έξι εβδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα, οι υποστηρικτές του Ισραήλ στη Δύση υπογραμμίζουν και οι εξελίξεις στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας. Το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή των Κοινοτήτων 56 βουλευτές του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων 12 μελών της σκιώδους κυβέρνησής του, παραβίασαν τη γραμμή της ηγεσίας και υπερψήφισαν πρόταση του σκωτσέζικου αυτονομιστικού κόμματος για άμεση εκεχειρία. Η μαζική ανταρσία βουλευτών έφερε σε δεινή θέση τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος υποχρεώθηκε να θέσει εκτός σκιώδους κυβέρνησης τα μισά μέλη της.
Με το ενδεχόμενο της επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο να βρίσκεται πάντα στο κέντρο των ανησυχιών Ισραήλ και ΗΠΑ, η Τεχεράνη επιμένει σε μια προσεκτική τοποθέτηση διπλής γλώσσας. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν αποκάλυψε ότι «τις τελευταίες 40 ημέρες υπήρξε ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη» και τόνισε ότι η χώρα του «δεν επιθυμεί την επέκταση του πολέμου». Παράλληλα, όμως, προειδοποίησε ότι «αν δεν σταματήσουν τα εγκλήματα στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, μια ευρύτερη σύγκρουση μπορεί να καταστεί αναπότρεπτη» και τόνισε ότι η Τεχεράνη στηρίζει μεν, αλλά δεν ελέγχει ούτε χειραγωγεί οργανώσεις όπως η λιβανική Χεζμπολάχ και οι Χούθι της Υεμένης.
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε χθες βίντεο από το Αλ Σίφα που δείχνει μια βαθιά τρύπα στο έδαφος, στην περίμετρο του νοσοκομείου, η οποία υποτίθεται ότι συνδέεται με τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς. Επιπλέον, ανέφερε ότι εντόπισε αυτοκίνητο με μεγάλο αριθμό όπλων. Οι καταγγελίες, τις οποίες διέψευσε η ισλαμική οργάνωση, δεν είχαν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητα μέσα.
Σοροί δύο ομήρων
Εγινε επίσης γνωστό ότι εντοπίστηκαν οι σοροί δύο εκ των 240 ομήρων –της 65χρονης Γιεχουντίτ Βάις και της 19χρονης δεκανέα Νόα Μαρσιάνο– σε κτίρια γειτονικά του νοσοκομείου. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι της Γάζας αντιμετωπίζουν «άμεσο κίνδυνο να λιμοκτονήσουν» λόγω έλλειψης τροφίμων, ενώ χθες διακόπηκαν και πάλι οι προμήθειες με τρόφιμα λόγω ελλείψεων καυσίμων και διακοπής των επικοινωνιών.
Παλαιστίνια μαγειρεύει σε ένα βομβαρδισμένο κτίριο στη Γάζα, εν μέσω σοβαρών ελλείψεων σε τρόφιμα και καύσιμα. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι της Γάζας αντιμετωπίζουν «κίνδυνο να λιμοκτονήσουν». [REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa]