ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεσανατολικό: Στο Κάιρο στρέφει το «βλέμμα» η διεθνής κοινότητα

«Διχασμένοι» οι ηγέτες της Ε.Ε.

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Στο Κάιρο είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας καθώς θα διεξαχθεί διεθνής σύνοδος εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς και πιθανούς εξάπλωσής της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις σε ό,τι αφορά την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς ανησυχεί ότι θα πρέπει να διαχειριστεί μόνη της τις επιπτώσεις της και ενώ το Ισραήλ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

Ωστόσο, η απουσία ανώτατων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν καθώς και άλλων γεωπολιτικών δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία μειώνουν τις προσδοκίες για επιτυχή κατάληξη των σημερινών συνομιλιών.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες – σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές – παρουσιάζονται «διχασμένοι» για το ποια θα είναι η στάση τους καθώς αρκετά αραβικά κράτη πιέζουν για κοινή διακήρυξη που θα απαιτεί «εκεχειρία». Ηδη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι δεν θα παραστεί ενώ δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν θα βρεθεί στο Κάιρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ που θα μεταβούν στην Αίγυπτο απευθείας από την Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκαν για τη σύνοδο Ε.Ε. – ΗΠΑ.

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημερώνει ότι δεν θα παραστεί στη σημερινή σύνοδο και πως θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άμεση ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να αποφευχθεί η σύγκρουση στην περιοχή, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου» αναφέρει η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, που είδε η «Κ». «Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να μετάσχω στη σύνοδο. Με τη σύμφωνη γνώμη σας, ζήτησα από τον αντιπρόεδρό μου, Μαργαρίτη Σχοινά να παραστεί στη θέση μου και να εκπροσωπήσει την Κομισιόν» προσθέτει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μετά από μέρες σύγχυσης και μεικτών μηνυμάτων που εξέπεμπε η Ε.Ε. σε σχέση με την εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν την περασμένη Κυριακή να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση που δίνει μεν έμφαση στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά με πλήρη σεβασμό στο ανθρωπιστικό και διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα υπήρξαν διαβουλεύσεις προκειμένου να εκδοθεί «κοινή διακήρυξη» στο τέλος του αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετές «διαφορές», επομένως δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα υπάρξουν τελικά σχετικά συμπεράσματα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη σημερινή σύνοδο στο Κάιρο δεν είναι σίγουρο ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εμφανιστούν πρόθυμοι να συνυπογράψουν κείμενο που θα έρχεται σε αντίθεση με την έως τώρα κοινή θέση όλων των ηγετών της Ε.Ε..

Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσει βασικό θέμα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου θα ενημερωθούν και για τα αποτελέσματα της συνόδου του Καϊρου από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη Σύνοδο 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X