ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μασούντ Πεζεσκιάν: Το προφίλ του νέου προέδρου του Ιράν

Tι σηματοδοτεί η εκλογική του νίκη για τη Δύση

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν κάλεσε τον λαό σήμερα Σάββατο, την επομένη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν, να τον στηρίξει στον «δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά του».

Ο μετριοπαθέστερος από τους αρχικά τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία Πεζεσκιάν επικράτησε, αντιμετωπίζοντας τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλιλί, πρώην διαπραγματευτή του Ιράν για τα πυρηνικά.

Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός δεσμεύτηκε να ακολουθήσει ρεαλιστική γραμμή στην εξωτερική πολιτική και να αμβλύνει τις εντάσεις με τις μεγάλες δυνάμεις με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015, οι οποίες έχουν παγώσει.

Επίσης, υποσχέθηκε να προωθήσει μέτρα για «φιλελευθεροποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής» της χώρας.

«Μην με εγκαταλείψετε»

Ωστόσο, πολλοί στη χώρα παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις δυνατότητες που θα έχει να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, καθώς ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και όχι ο πρόεδρος, έχει την απόλυτη εξουσία στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Αγαπητέ λαέ του Ιράν, οι εκλογές τελείωσαν και αυτή είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας μας. Ενας δύσκολος δρόμος είναι μπροστά μας. Μπορεί να είναι ομαλός μόνο με τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη σας», ανέφερε ο Πεζεσκιάν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Σας απλώνω το χέρι μου και ορκίζομαι στην τιμή μου ότι δεν θα σας εγκαταλείψω σε αυτόν τον δρόμο. Μην με εγκαταλείψετε».

Τον στήριξαν νέοι και μεσαία τάξη

Η συμμετοχή στις εκλογές της Παρασκευής κυμάνθηκε σχεδόν στο 50%, μετά το ιστορικά χαμηλό του πρώτου γύρου στις 28 Ιουνίου, όταν πάνω από το 60% των Ιρανών ψηφοφόρων απείχαν.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν μετά τον θάνατο του τέως προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο.

Επιβραβεύοντας την υψηλή συμμετοχή, ο Χαμενεΐ συνεχάρη τον Πεζεσκιάν για τη νίκη του και τον συμβούλεψε να συνεχίσει τις πολιτικές του Ραΐσι.

Ο Πεζεσκιάν κατάφερε να κερδίσει το εκλογικό σώμα του οποίου ο πυρήνας είναι κυρίως η αστική μεσαία τάξη και οι νέοι και το οποίο είχε απογοητευθεί από την καταστολή και τη φίμωση κάθε δημόσιας διαφωνίας με την ισλαμική εξουσία, κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τους υποστηρικτές του να χορεύουν στους δρόμους σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας και αυτοκινητιστές να κορνάρουν πανηγυρίζοντας τη νίκη του.

Εξωτερική πολιτική

Η νίκη του Πεζεσκιάν αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι οι σχέσεις του Ιράν με τη Δύση θα μπορούσαν να βγουν από τον «πάγο» με ανοίγματα για την εκτόνωση των εντάσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τα πυρηνικά.

Οι εκλογές συνέπεσαν με την κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης λόγω των συγκρούσεων του Ισραήλ με συμμάχους του Ιράν όπως η Χαμάς στη Γάζα και η Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Παράλληλα, αυξάνεται η δυτική πίεση προς την Τεχεράνη για το ταχέως εξελισσόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του διπλού συστήματος του Ιράν όπου την εξουσία μοιράζονται κληρικοί και δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες, ο πρόεδρος δεν μπορεί να δρομολογήσει σημαντικές πολιτικές αλλαγές που αφορούν είτε το πυρηνικό πρόγραμμα είτε την υποστήριξη πολιτοφυλακών στη Μέση Ανατολή. Ο Χαμενεΐ έχει τον έλεγχο σε κορυφαία κρατικά θέματα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει και αλλάξει τον τόνο, ενώ συμμετέχει ενεργά στην επιλογή του διαδόχου του Χαμενεΐ, ο οποίος είναι πλέον 85 ετών.

Υποστηριζόμενος από το μεταρρυθμιστικό στρατόπεδο του Ιράν με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί, ο Πεζεσκιάν είναι πιστός στη θεοκρατική εξουσία του Ιράν και δεν έχει καμία πρόθεση να έρθει αντιμέτωπος με τους κληρικούς ηγέτες και τους πανίσχυρους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ξένοι ηγέτες έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στον Πεζεσκιάν, ανάμεσά τους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο βασιλιάς Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση