ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαγδεμβούργο: Ασαφή κίνητρα στην επίθεση του «δρ Google»

Ισλαμοφοβικός, ψυχίατρος, πρώην μουσουλμάνος και θαυμαστής της AfD ο δράστης στην αγορά του Μαγδεμβούργου

ΠΗΓΗ: Reuters

Με χάρτινα ρούχα και 24ωρη παρακολούθηση για τον φόβο να μην αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ζει στο κελί του ο 50χρονος Σαουδάραβας ψυχίατρος Ταλέμπ αλ Αμπντουλμοχσέμ, ο δράστης της επίθεσης με αυτοκίνητο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου στην Ανατολική Γερμανία, που προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων το βράδυ της Παρασκευής, μεταξύ τους και ένα 11χρονο αγόρι. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι νοσηλεύονται με τραύματα σε νοσοκομεία, πολλοί από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.

Το προφίλ του δράστη είναι πρωτοφανές για επιθέσεις τέτοιου είδους, με τον Αμπντουλμοχσέμ να μην ανήκει στην κατηγορία των εξτρεμιστών ισλαμιστών, όπως οι δράστες των επιθέσεων σε χριστουγεννιάτικες αγορές στο Βερολίνο το 2016 και το Στρασβούργο της Γαλλίας το 2018. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, δημοσιεύματα του ίδιου σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και συνεντεύξεις του, εγκατέλειψε την πίστη του για να εξελιχθεί σε επίμονο επικριτή του Ισλάμ.

 
Στον Αμπντουλμοχσέμ χορηγήθηκε άσυλο το 2016, ενώ διατηρούσε έκτοτε ιστοσελίδα με αποστολή την παροχή βοήθειας σε άλλους πρώην μουσουλμάνους προκειμένου να αποφύγουν την καταδίωξη στις πατρίδες τους στον Περσικό Κόλπο. «Είναι σαφές ότι ο ύποπτος διατηρούσε ισλαμοφοβικές απόψεις», είπε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ.

Ο δράστης εξέφραζε επίσης στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τη συμπάθειά του προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, AfD, γνωστό για τις αντιμεταναστευτικές και ισλαμοφοβικές θέσεις του. «Είχε ισλαμοφοβικές απόψεις και είναι βέβαιο ότι είχε εμπλακεί σε ακροδεξιές πλατφόρμες. Δεν είναι ωστόσο ακόμη δυνατό να βγάλουμε συμπεράσματα από όσα λέει και όσα έκανε για να βεβαιωθούμε ότι τα κίνητρά του ήταν πολιτικά», είπε ο Χόλγκερ Μουνχ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Ο δράστης είχε προκαλέσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον των γερμανικών αρχών, ενώ οι διωκτικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν ενημερώσει το Βερολίνο για τις δραστηριότητές του πέρυσι τον Νοέμβριο.

Το 2013 ο Αμπντουλμοχσέμ καταδικάστηκε σε πρόστιμο για διατάραξη της δημόσιας ειρήνης ύστερα από απειλές που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του. Το διαμέρισμά του ερευνήθηκε τότε από την αστυνομία. Το επόμενο έτος απείλησε να προβεί σε ενέργειες, οι οποίες θα προκαλούσαν «την προσοχή του πλανήτη», αν δεν εξασφάλιζε τη βοήθεια που ζητούσε από το γερμανικό κράτος. Το 2015 επικοινώνησε με τηλεφωνική γραμμή ψυχικής στήριξης, απειλώντας ότι θα έβρισκε όπλο και θα εκδικείτο τους δικαστές που τον αδίκησαν.

Εριστικός στα social media, θεωρούσε ότι η γερμανική δικαιοσύνη τον αδίκησε – Με χάρτινα ρούχα στο κελί του.

Το 2016 του χορηγήθηκε άσυλο ως θύμα πολιτικής δίωξης από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε κατηγορήσει πολλά άτομα ως πράκτορες του Ριάντ, για να κατηγορηθεί τελικά ο ίδιος για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο Αμπντουλμοχσέμ εργάστηκε από το 2020 ως ψυχίατρος σε σωφρονιστικό κατάστημα του Μπέρνμπουργκ, χωρίς να διακριθεί στην εργασία του. Ο εργοδότης του ανέφερε ότι βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια από τον Οκτώβριο. Συνάδελφός του στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών διηγήθηκε στον γερμανικό Τύπο ότι ο Αμπντουλμοχσέμ είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «δρ Google», καθώς χρειαζόταν να επιβεβαιώνει τις διαγνώσεις του στο Διαδίκτυο. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε γκουγκλάρει τη λέξη θρόμβωση, όταν ασθενής του είχε πει ότι έπαθε θρόμβωση, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι όταν καλούνταν να χορηγήσει εμβόλια ήταν τόσο ατζαμής που τρυπούσε κατά λάθος τα δικά του χέρια.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ιδιαίτερα ενεργός, προωθώντας θεωρίες συνωμοσίας για σχέδια εξισλαμισμού της Ευρώπης από τις γερμανικές αρχές και αναδημοσιεύοντας μηνύματα της AfD και ακροδεξιών χρηστών της πλατφόρμας Χ. Η ιστοσελίδα του, με στόχο την παροχή βοήθειας σε πρώην μουσουλμάνους να διαφύγουν από τα κράτη του Κόλπου, περιέχει το παρακάτω μήνυμα στα αραβικά και τα αγγλικά: «Συμβουλή μου: μη ζητήσετε άσυλο στη Γερμανία».

Σε συνεντεύξεις του σε γερμανικά και διεθνή μέσα, όπως το BBC, o Αμπντουλμοχσέμ εμφάνιζε συμπτώματα μανίας, όπως επεσήμανε ο δημοσιογράφος του περιοδικού Die Zeit, Κρίστιαν Φουκς, ενώ στην εφημερίδα Bild υπάρχουν υπόνοιες ότι ήταν και ο ίδιος τοξικοεξαρτημένος, αν και δούλευε σε κλινική για εθισμένα άτομα.

Ιδιαίτερα οργισμένος εμφανιζόταν ο δράστης με τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Βοήθεια στους Αθεους Πρόσφυγες, η οποία βοηθάει στη διαδικασία αίτησης ασύλου γυναίκες που διέφυγαν από τη Σαουδική Αραβία και άλλα θεοκρατικά καθεστώτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση