ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λαμπρό δείπνο, μελανή κηλίδα

«Ποτέ δεν είχαμε στόχο να αποκλείσουμε αυτούς που συνεργαζόμαστε», είπε ο Τζο Μπάιντεν

GUARDIAN, WASHINGTON POST

Ο νεαρότερος πρόεδρος στην Ιστορία της Γαλλίας τιμήθηκε με επίσημο δείπνο από τον γηραιότερο πρόεδρο στην Ιστορία των ΗΠΑ, σε μια έμπρακτη απόδειξη ενότητας της Δύσης. Το δείπνο που παρέθεσε το ζεύγος Μπάιντεν στο ζεύγος Μακρόν ήταν λαμπρό, οι προσκεκλημένοι, 339 τον αριθμό, ήταν περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο. Από τα δέκα επίσημα δείπνα που έχουν παραθέσει Αμερικανοί πρόεδροι στον Λευκό Οίκο, τα τρία έχουν οργανωθεί προς τιμήν της Γαλλίας. Πριν από το λαμπρό δείπνο αυτής της εβδομάδας, είχε προηγηθεί το δείπνο που παρέθεσε ο Ρίτσαρντ Νίξον στον Ζορζ Πομπιντού το 1970 με 110 προσκεκλημένους και το δείπνο που παρέθεσε ο Χέρμπερτ Χούβερ στον Πιερ Λαβάλ το 1931, στο οποίο ήταν παρόντες μόνο άνδρες με τα πούρα τους.

O «ελέφαντας» στο δωμάτιο συνάντησης των δύο ηγετών λέγεται IRA, ο νόμος για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η βραδιά έβριθε αναφορών στη γαλλοαμερικανική φιλία, στη στενή συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάγκη για συνεργασία. Αλλά ο «ελέφαντας» στο δωμάτιο της συνάντησης των δύο προέδρων ακούει στο όνομα IRA και πρόκειται για το Inflation Reduction Act, τον νόμο που ψήφισε τον Αύγουστο το Κογκρέσο με στόχο, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Επρόκειτο για μεγάλη νομοθετική νίκη του Τζο Μπάιντεν, αλλά κάποιες από τις διατάξεις του έχουν προξενήσει συναγερμό στις βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης, καθώς προβλέπουν ότι οι προμήθειες πρέπει να γίνουν αποκλειστικά από επιχειρήσεις που έχουν έδρα τις ΗΠΑ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, πολλές ώρες προτού οι κυρίες Μπριζίτ Μακρόν και Τζιλ Μπάιντεν φορέσουν τις τουαλέτες τους και η αφρόκρεμα της αμερικανικής κοινωνίας αρχίσει να καταφθάνει στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επισημάνει το ζήτημα. «Σίγουρα θα υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, σίγουρα θα προκύψει η ανάγκη να γίνουν κάποιες συμβιβαστικές αλλαγές», είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Ποτέ δεν είχαμε στόχο να αποκλείσουμε αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε». «Οι αμερικανικές επιχειρήσεις επιστρέφουν, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, αλλά όχι εις βάρος της Ευρώπης». «Δεν έχουμε καμία εναλλακτική, παρά μόνο τη συνεργασία», υπερθεμάτισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Θέλουμε να επιτύχουμε μαζί, όχι ο ένας εις βάρος του άλλου».

Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε την κοινή αποφασιστικότητα ΗΠΑ – Γαλλίας, ώστε «να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις πράξεις της».

«Τώρα που η Αγκελα Μέρκελ έχει αποχωρήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει πρωθυπουργούς σαν χαρτομάντιλα, ο Μακρόν μοιάζει με de facto ηγέτη της Ευρώπης», σχολίασε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης.

H ετυμηγορία της Le Monde ήταν λιγότερο θετική. «Επειτα από 48 ώρες στις ΗΠΑ δεν υπήρξε κάποια σημαντική πρόοδος», γράφει η γαλλική εφημερίδα. «Οι ΗΠΑ δεν αποδέχθηκαν τα γαλλικά αιτήματα, δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή κάποια εξαίρεση για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως ήλπιζε το Μέγαρο των Ηλυσίων πριν από την επίσκεψη». Πάντως, σημειώνει η εφημερίδα, το επίσημο δείπνο ήταν «αποθέωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ