ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί ήταν καθοριστική η θερμή συνάντηση Μπάιντεν – Μακρόν

«Αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου» και εμβάθυνση της συμμαχίας δύο μεγάλων δυνάμεων της Δύσης - των οποίων η σχέση δοκιμάστηκε εσχάτως - βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ

Τη συμμαχία δύο χωρών που τους ενώνουν πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και δύο ηγετών με εν πολλοίς κοινή οπτική σε ιδεολογικές, πολιτικές και οικονομικές προσεγγίσεις υπογράμμισε η συνεργασία των προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην επίσημη επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, όπως σχολιάζουν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η εικόνα του επίσημου δείπνου των δύο προέδρων στην αμερικανική πρωτεύουσα, με το ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα που το χαρακτήριζε, φέρεται να αντανακλά τα σημαντικά βήματα προς τη συνεργασία των δύο ισχυρών μελών του ΝΑΤΟ σε πολλά μέτωπα, από την οικονομία και το εμπόριο ως την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Απετράπη ένας εμπορικός πόλεμος»

Ο κ. Μακρόν φέρεται κατά το Politico, να έχει εξασφαλίσει πλέον από τον ομόλογό του ότι το αμερικανικό πακέτο «πράσινης ενίσχυσης» των επιχειρήσεων, ύψους 369 δισ. δολαρίων, δεν θα σημάνει τον αποκλεισμό των ευρωπαϊκών εταιρειών προς όφελος των αμερικανικών, αλλά θα προβλέπει και τη συμμετοχή των επιχειρήσεων της Γηραιάς Ηπείρου – κάτι που πρακτικά συνιστά αποτροπή ενός ευρωαμερικανικού εμπορικού πολέμου, όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Έτσι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα λάβουν τις εξαιρέσεις που θα εφαρμοστούν και στις επιχειρήσεις από τον Καναδά και το Μεξικό, αποφεύγοντας βαρείς δασμούς. Ακόμη κι αν δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικές λεπτομέρειες, οριστικοποιήθηκε η καλή θέληση.

Όπως επισημαίνεται, ο κ. Μπάιντεν φέρεται να κατανόησε ότι τυχόν επιθετική εμπορική πολιτική σε βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι εντελώς προβληματική την ώρα που οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν ήδη πολύ υψηλότερο κόστος ενέργειας από τους Αμερικανούς. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για ευρύτερη αλληλοκατανόηση και συμφωνία σε πολλά ζητήματα, κατά πληροφορίες.

Έτσι, όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, συμφωνήθηκε περισσότερη έμφαση σε επενδύσεις στην περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια μέσω κοινών προσπαθειών και όχι με ανταγωνισμό, και κοινή προσπάθεια κατά της κλιματικής κρίσης, ενώ η Ουάσιγκτον επαίνεσε την υποδοχή και φιλοξενία στη Γαλλία περισσότερων των 100.000 προσφύγων από την Ουκρανία.

Kίνα, Ουκρανία

Ο πόλεμος στην ανατολική Ευρώπη αποτελεί άλλωστε κεντρικό στοιχείο που ενώνει Παρίσι και Ουάσιγκτον. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την, άνευ ημερομηνίας λήξης, στήριξη στο Κίεβο έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, έστω κι αν κάποιες φορές η θέση του κ. Μακρόν, που εκφράστηκε και στην Ουάσιγκτον, κατά της άσκησης πίεσης στο Κίεβο για υποχωρήσεις (τις οποίες δεν ανέχονται) συναντά την ενόχληση κάποιων στην αμερικανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο.

Κοινό μέτωπο με ανανεωμένη βούληση έδειξαν οι δύο ηγέτες και έναντι της Κίνας, κάνοντας λόγο για συντονισμό των αντιδράσεων «στις προκλήσεις του Πεκίνου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Στενή προσωπική σχέση

Η προσωπική σχέση Μπάιντεν – Μακρόν, που όπως επισημαίνουν σε πρωτοσέλιδο άρθρο τους οι New York Times, «έχει οικοδομηθεί πάνω σε μια γενέθλια ευχή, σε παγωτό και σε 30 τηλεφωνήματα», σίγουρα βοηθά στην ουσιαστική επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Γαλλίας σε πολλά θέματα. Πρόκειται για μια προσωπική επαφή που εδώ και δύο χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις, κατά το CNN.

Η δε επιλογή για το πρώτο επίσημο δείπνο ηγετών στον Λευκό Οίκο επί Μπάιντεν να είναι με τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν, έχει τη σημασία της, δεδομένης και της απόστασης πέρυσι μεταξύ Παρισίων και Ουάσιγκτον όταν ανακοινώθηκε η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, γνωστής ως AUKUS. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά για πολλούς. Και πρώτα από όλα για τους Μπάιντεν και Μακρόν.

Με πληροφορίες από Le Monde, Politico, The New York Times, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση