Σε επώδυνη αλλαγή σχεδίων υποχρεώνεται η κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη Μεγάλη Βρετανία, ανακαλώντας την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική που είχε ανακοινώσει με φορολόγηση έως και 45% των εισοδημάτων, με τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουόρτενγκ να αναλαμβάνει τη σχετική ευθύνη τη Δευτέρα αλλά να μην παραιτείται από τη θέση του.
Ο κ. Κουόρτενγκ δήλωσε υπό το βάρος γενικής κατακραυγής ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει τελικά το μέτρο επιβολής φόρου 45% σε υψηλά εισοδήματα.
Ο υπουργός είπε ότι δεν θα παραιτηθεί παρά την ταπεινωτική μεταστροφή αυτή, λέγοντας ότι το σχέδιο είχε καταστεί «μέσο μαζικού αποπροσανατολισμού», καθώς υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να μην περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ερωτηθείς αν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί, ο κ. Κουόρτενγκ είπε στο BBC: «Καθόλου». Αρνήθηκε μάλιστα να παραδεχτεί ότι ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι ήταν ότι ήταν μια τεράστια απόσπαση της προσοχής σε αυτό που ήταν ένα ισχυρό πακέτο», είπε.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην «οικοδόμηση μιας οικονομίας υψηλής ανάπτυξης».
«Το καταλαβαίνουμε και ακούσαμε» τι είπε ο κόσμος, έγραψε η κα Τρας στο Twitter, κάνοντας retweet τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών.
We get it and we have listened.
— Liz Truss (@trussliz) October 3, 2022
The abolition of the 45pc rate had become a distraction from our mission to get Britain moving.
Our focus now is on building a high growth economy that funds world-class public services, boosts wages, and creates opportunities across the country. https://t.co/ee4ZFc7Aes
«Η εστίασή μας τώρα είναι στην οικοδόμηση μιας οικονομίας υψηλής ανάπτυξης που χρηματοδοτεί δημόσιες υπηρεσίες παγκόσμιας κλάσης, αυξάνει τους μισθούς και δημιουργεί ευκαιρίες σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.
Η κατακραυγή σε βάρος της κυβέρνησης ήταν οικουμενική στη Βρετανία, από κοινοβουλευτικά στελέχη των Συντηρητικών έως τους διαδηλωτές στους δρόμους των αγγλικών πόλεων την Κυριακή, όπως στο Μπέρμιγχαμ, με σκληρά συνθήματα εναντίον της νέας πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μεταξύ των επικριτών ήταν και ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον, Γκραντ Σαπς, που δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η πολιτική αυτή δεν είχε βάση και δεν έβγαζε νόημα».
Πηγή: Reuters, Sky News