ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορωνοϊός – Ευρώπη: Βήματα προς την κανονικότητα

Επιστροφή στην κανονικότητα επιχειρούν πολλά κράτη της Ευρώπης με ολική ή μερική άρση των μέτρων

Kathimerini.gr

Επιστροφή στην κανονικότητα επιχειρούν πολλά κράτη της Ευρώπης με ολική ή μερική άρση των μέτρων. Η Βρετανία ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρέωση τηλεργασίας και τη χρήση μάσκας, ό,τι δηλαδή προέβλεπε το λεγόμενο «Σχέδιο Β» για τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης «Ομικρον». Παρ’ όλα αυτά, επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι η χώρα δεν έχει διαφύγει κάθε κίνδυνο, όπως και ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ολλανδία. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ερνστ Κουίπερ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η «χρονική παράταση των μέτρων θα ήταν επιζήμια για την υγεία και την κοινωνία». Από την 1η Φεβρουαρίου θα αρθούν οι εναπομείναντες περιορισμοί και στη Δανία. Ετσι, μεταξύ άλλων, καταργείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και η επίδειξη υγειονομικού πάσου.

Σε σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται να προχωρήσει και η Γαλλία από τις 2 Φεβρουαρίου, παρά τα ρεκόρ κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι από εκείνη την ημέρα δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους ανοικτούς χώρους.

Βρετανία, Ολλανδία, Δανία και Γαλλία χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ κατέρριψαν χθες στη Γερμανία τα ημερήσια κρούσματα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τις 200.000 εντός 24 ωρών. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Ρωσία, που επίσης κατέρριψε ρεκόρ με περισσότερες από 80.000 νέες λοιμώξεις εντός μιας ημέρας, με τη Μόσχα να έχει ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Ταυτόχρονα, εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα μελέτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με την οποία η χορήγηση της αναμνηστικής εμβολιαστικής δόσης μπορεί να μειώσει κατά 500.000 έως 800.000 τις μελλοντικές νοσηλείες στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, περίπου το 70% των Ευρωπαίων πολιτών έχει κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου και το 50% έχει κάνει την αναμνηστική δόση.

Εμβόλιο για «Ομικρον»

Σε μια άλλη εξέλιξη, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna άρχισε χθες την κλινική δοκιμή του επικαιροποιημένου εμβολίου της, που μπορεί να μας θωρακίσει και έναντι της μετάλλαξης «Ομικρον». Συνολικά στη μελέτη θα συμμετάσχουν 600 ενήλικοι. Ανάλογη έρευνα με εξειδικευμένο εμβόλιο κατά της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης ξεκίνησαν, στην αρχή της εβδομάδας, και οι Pfizer/BioNTech. Ολες οι φαρμακοβιομηχανίες ελπίζουν ότι η διάθεση των νέων εμβολίων τους θα μπορέσει να ξεκινήσει την άνοιξη.

Την ανάγκη νέων εμβολίων κατά της «Ομικρον», άλλωστε, έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μεγάλο πλήθος μεταλλάξεων που ανιχνεύονται σε αυτό το στέλεχος τού επιτρέπει να διαφεύγει από τα περισσότερα αντισώματα που μπορεί να έχουμε είτε από φυσική λοίμωξη είτε από εμβολιασμό.

Tέλος, πράσινο φως έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στη χορήγηση του χαπιού της Pfizer κατά της COVID-19, το οποίο σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ακόμα και κατά 90%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ