ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομισιόν: Ανακούφιση για τη Μολδαβία, προειδοποίηση προς τη Γεωργία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι στη Γεωργία, «η κατάσταση μετά τις εκλογές παραμένει ανησυχητική»

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Με ιδιαίτερη ανακούφιση υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες την είδηση της επικράτησης της φιλοευρωπαίας προέδρου Μάγια Σάντου στον χθεσινό β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία.

Η εκλογική διαδικασία έλαβε χώρα, έπειτα από το πρόσφατο δημοψήφισμα, για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που σημαδεύτηκε από κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης. 

Σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αποδίδονται συγχαρητήρια και για την επανεκλογή της Μάγια Σάντου αλλά και προς τις αρχές της Μολδαβίας «για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών, παρά την άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέσω εξαγοράς ψήφων και παραπληροφόρησης».

«Αυτές οι υβριδικές προσπάθειες επιδίωξαν να υπονομεύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και την πορεία της προς την ΕΕ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για την Ε.Ε. «το πρόσφατο δημοψήφισμα επιβεβαίωσε την προσήλωση του λαού της Μολδαβίας στην ευρωπαϊκή πορεία και στην περαιτέρω ενίσχυση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών» τονίζεται και υπογραμμίζεται ότι «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την πρόεδρο και τις μολδαβικές αρχές για την προώθηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας της χώρας στην πορεία της προς την Ε.Ε., μεταξύ άλλων μέσω του πρόσφατα ανακοινωθέντος σχεδίου ανάπτυξης για τη Μολδαβία».

Το γεγονός πάντως ότι η χώρα παραμένει σε φιλοδυτική, φιλοευρωπαϊκή τροχιά φαίνεται ότι οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ψήφο των Μολδαβών της διασποράς.

Η απερχόμενη πρόεδρος εξασφάλισε το 54% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν χθες έναντι του φιλορώσου αντιπάλου της Αλεξάντρ Στογιανόγκλο, πρώην εισαγγελέα, που συγκέντρωσε 51%.

Η ψήφος της Διασποράς έφερε αποτέλεσμα

Η νίκη της οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ψήφο των Μολδαβών, που ζουν στο εξωτερικό όπως συνέβη και κατά το δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και τη συμπερίληψη αυτής της δέσμευσης στο Σύνταγμα της χώρας. Το «ναι» επικράτησε τελικά οριακά με 50,3% καθώς το «όχι» συγκέντρωσε 49,5%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Η Μάγια Σάντου είχε κατηγορήσει ευθέως τότε τη Μόσχα για υπονόμευση του δημοψηφίσματος, καθώς οι αρχές της χώρας αποκάλυψαν σχέδιο ύψους 15 εκ ευρώ του Ιλάν Σορ, εξόριστου ολιγάρχη -που ζει στη Ρωσία – για εξαγορά ψήφων 130.000 πολιτών, ώστε να υπονομευτούν και οι δύο εκλογικές διαδικασίες.

«Χρειάζεται σπάνιο είδος δύναμης για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε σε αυτές τις εκλογές. Είμαι χαρούμενη που θα συνεχίσω να εργάζομαι μαζί σας για το ευρωπαϊκό μέλλον της Μολδαβίας και του λαού της», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν μέσω της πλατφόρμας X.

«Ο λαός της Μολδαβίας επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στην ηγεσία σου, τη σταθερότητα και την δέσμευσή σου για ένα ευρωπαϊκό μέλλον» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την πλευρά του στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τη Σάντου.

Η ανακούφιση των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή πορεία της Μολδαβίας, ίσως είναι «πρόσκαιρη» καθώς, σε λιγότερο από ένα χρόνο θα διεξαχθούν κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, στις 11 Ιουλίου του 2025.

Προειδοποιήσεις στη Γεωργία

Διαφορετικό κλίμα επικρατεί για την επίσης υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε, Γεωργία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε σήμερα μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, μια εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, όπου επικράτησε το φιλορωσικό, κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό όνειρο» θέτοντας σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει άλλωστε ότι «η κατάσταση μετά τις εκλογές παραμένει ανησυχητική».

«Εάν η Γεωργία θέλει να διατηρήσει τον στρατηγικό της προσανατολισμό προς την Ε.Ε, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ενέργειες από την ηγεσία της» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «η έκθεσή μας για τη Διεύρυνση δείχνει τον τρόπο».

Η φετινή έκθεση προόδου για τη Γεωργία περιλαμβάνει εννέα σημεία, που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα προκειμένου να «ξεπαγώσει» η ευρωπαϊκή της πορεία, που έχει ήδη βρεθεί σε «τέλμα» από το περασμένο καλοκαίρι και την υιοθέτηση αμφιλεγόμενων νόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση