REUTERS, A.P.
Λίγες ημέρες μετά την εντυπωσιακή εκτόξευση της Ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας, οι Ιταλοί ψηφοφόροι επισφράγισαν την είσοδο της χώρας τους και όλης της Ε.Ε. σε μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, χαρίζοντας την πρωτιά στους Αδελφούς της Ιταλίας, ένα κόμμα με μουσολινικές ρίζες, και αναδεικνύοντας τη 45χρονη αρχηγό τους, Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργό εν αναμονή.
Με καταγεγραμμένο πρακτικά το σύνολο των ψήφων, οι Αδελφοί της Ιταλίας κερδίζουν το 26%, πολύ μπροστά από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα (19%). Ο συνασπισμός της Μελόνι με την επίσης ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και την κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει το 44%, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, καθώς ο αντίπαλος συνασπισμός της Κεντροαριστεράς περιορίστηκε στο 26%. Στο 15% συρρικνώθηκαν οι θριαμβευτές των προηγούμενων εκλογών, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ ο «τρίτος πόλος» των δύο κεντρώων κομμάτων συγκέντρωσε 7,7%. Η προσέλευση στις κάλπες έπεσε στο ιστορικό ναδίρ του 64%, δείκτης αποξένωσης μεγάλου μέρους των πολιτών από τα υπάρχοντα κόμματα και τις αλλοπρόσαλλες κυβερνήσεις συνεργασίας των προηγούμενων ετών.
Η νίκη της Μελόνι προκάλεσε ευφορία στις τάξεις της εθνικιστικής, ευρωσκεπτικιστικής άκρας Δεξιάς ανά την Ευρώπη. «Μπράβο, Τζόρτζια» ήταν η πρώτη αντίδραση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν μέσω Facebook, ενώ από τη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν έστελνε «συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι και στον Ματέο Σαλβίνι, που αντιστάθηκαν στις απειλές μιας αντιδημοκρατικής και αλαζονικής Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ως προάγγελο μιας «περήφανης Ευρώπης κυρίαρχων εθνών» χαρακτήρισε τη νίκη των Αδελφών της Ιταλίας ο Σαντιάγκο Αμπασκάλ, ηγέτης του φρανκικού κόμματος Vox στην Ισπανία.
Η ίδια η νικήτρια των εκλογών εμφανίστηκε περισσότερο μετρημένη. Στις πρώτες δηλώσεις της μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, υποσχέθηκε ότι θα κυβερνήσει «για όλους τους Ιταλούς» με τη φιλοδοξία «να τους ξανακάνει περήφανους για τη χώρα τους». Στον αντίποδα, ο Ενρίκο Λέτα έκανε λόγο για «μια θλιβερή ημέρα για την Ιταλία και την Ευρώπη», ενώ η La Stampa υπενθύμιζε πως η άνοδος της Ακροδεξιάς στην εξουσία έρχεται ένα μήνα πριν από την εκατονταετηρίδα της «πορείας προς τη Ρώμη», που άνοιξε την αυλαία της δικτατορίας Μουσολίνι.
Η πρώτη πρόκληση για τη Μελόνι είναι ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης, σε μια χώρα παροιμιώδη για την ικανότητά της να αλλάζει πρωθυπουργούς και υπουργικά συμβούλια κάθε ένα με ενάμιση χρόνο (66 κυβερνήσεις από τον Β΄ Π.Π.).
Ήττα για τη Λέγκα
Αδύναμος κρίκος θεωρείται αυτήν τη στιγμή η Λέγκα, η οποία υπέστη μεγάλο πλήγμα, υποχωρώντας από το 17,4% του 2018 στο 8,7%. Ο αρχηγός της, Ματέο Σαλβίνι, δεν έκανε καμία δήλωση όλη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και φημολογείτο ότι θα παραιτηθεί. Ωστόσο, χθες το πρωί έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου χαρακτήρισε «πολύ ικανή» τη Μελόνι, βεβαίωσε ότι «δεν τη ζηλεύει» και προεξόφλησε κυβέρνηση πενταετίας. Στη Γερουσία εξελέγη ο 86χρονος Μπερλουσκόνι, ύστερα από εννιάχρονο οστρακισμό του από το Κοινοβούλιο λόγω δικαστικής καταδίκης, ενώ η κατά 54 χρόνια νεότερη σύντροφός του εξελέγη βουλευτής.
Προσεκτικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις βασικών εταίρων της Ιταλίας, οι οποίοι προσπάθησαν να συνδυάζουν τον σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία με τις κόκκινες γραμμές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ιταλική κυβέρνηση για τους κοινούς μας στόχους – την υποστήριξη μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Ουκρανίας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διεμήνυσε μέσω Twitter ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν. «Ως γείτονες και φίλοι, πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», έγραψε στο μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για να προσθέσει: «Θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».