ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιταλία: Πώς οι χάκερ υπέκλεπταν δεδομένα από τις βάσεις του ΥΠΕΣ

Οι πελάτες και τα θύματα

Από το μονόκλινο δωμάτιο που διατηρούσε πίσω από τον καθεδρικό ναό Ντουόμο του Μιλάνου, ένας 44χρονος σύμβουλος πληροφορικής ονόματι Νούντσιο Σαμιουέλε Καλαμούτσι συμμετείχε, όπως καταγγέλλεται, σε ένα δίκτυο το οποίο παραβίαζε επί σειρά ετών (από το 2019 έως και τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας) τις βάσεις δεδομένων του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, «αντλώντας» από αυτές προσωπικά δεδομένα και απόρρητες πληροφορίες που εν συνεχεία πωλούσε σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη (δικηγορικά γραφεία, ιδιωτικές εταιρείες κ.ά.).

Ως και το πρωί της Τρίτης είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα στην Ιταλία στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, ενώ άλλα 60 είχαν μπει στο στόχαστρο των σχετικών ερευνών.

Πίσω από αυτές τις παραβιάσεις των κρατικών δικτύων λέγεται ότι βρισκόταν μια εταιρεία ιδιωτικών ερευνών με την επωνυμία «Equalize», στο τιμόνι της οποίας βρίσκονταν πρώην υψηλόβαθμοι αστυνομικοί (ο 65χρονος Κάρμινε Γκάλο) και παράγοντες με επιχειρηματική δράση (ο Ενρίκο Πατσάλι, πρόεδρος της «Fondazione Fiera Milano»).

Ο Καλαμούτσι, ο οποίος εργαζόταν για την «Equalize», φέρεται να καυχιόταν ότι είχε χακάρει τις πληροφορίες 800.000 ατόμων, ενώ μεταξύ των «θυμάτων» της «Equalize» βρίσκονται, όπως αποκαλύπτεται, και κορυφαίοι πολιτικοί όπως, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, βουλευές του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι κ.ά.

Σύμφωνα με το Politico, τα προσωπικά δεδομένα που «αντλούνταν» παρανόμως από τους χάκερ της «Equalize» στη συνέχεια πωλούνταν σε άλλους πελάτες ή χρησιμοποιούνταν με στόχο τον εκβιασμό επιχειρηματιών και πολιτικών. Μέσα από αυτές τις πωλήσεις δεδομένων και τους εκβιασμούς, η ομάδα της «Equalize» πιστεύεται ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια ευρώ τα περασμένα χρόνια.

Μεταξύ των πελατών της «Equalize» λέγεται ότι βρίσκονταν μεγάλες εταιρείες και δικηγορικά γραφεία που προσπαθούσαν είτε να υπονομεύσουν τον ανταγωνισμό είτε να στρέψουν προς όφελός τους κάποιες αποφάσεις.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε το εν λόγω σκάνδαλο «απειλή για τη δημοκρατία», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι τέτοια κενά ασφαλείας θα μπορούσαν δυνητικά να ωφελήσουν ακόμη και «εχθρούς» της Ιταλίας εκτός των συνόρων.

«Απειλή για τη δημοκρατία και την ιδιωτικότητα», χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την εν λόγω υπόθεση, και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση