«Για πολλούς επενδυτές, ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος άνθρωπος που στέκεται πια ανάμεσα στην ευρωζώνη και την άβυσσο. Τι θα γίνει όταν θα φύγει;» Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεταν πίσω στις 30 Ιουνίου οι συντάκτες του Politico, με το βλέμμα στραμμένο στον 74χρονο Μάριο Ντράγκι και την Ιταλία: την πιο ασταθή από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Μόλις δύο εβδομάδες μετά, εκείνο το τελευταίο εμπόδιο, που ήταν ο Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πως βγαίνει από τη μέση… κάνοντας την (πολιτική – οικονομική) άβυσσο να φαντάζει πια πιο κοντινή και επίφοβη, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά ευρύτερα για την Ευρώπη.
Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Ρώμη με τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.
Παραδόξως, η κυβέρνηση Ντράγκι είχε μόλις λίγες ώρες νωρίτερα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία, με 172 ψήφους υπέρ σε σύνολο 315.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων ωστόσο, του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία. Στον αντίποδα, διαχώρισε τη θέση του, αρνούμενο να υποστηρίξει το ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ κυβερνητικό πακέτο οικονομικής βοήθειας για οικογένειες και επιχειρήσεις, και παράλληλα καταγγέλλοντας τον Ντράγκι με την κατηγορία πως εκείνος δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το κόστος ζωής που έχει εκτοξευθεί εντός των ιταλικών συνόρων.
Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Τζ. Κόντε REUTERS/Remo Casilli/File Photo
Ο ίδιος ο Ντράγκι ήταν, όμως, και εκείνος σαφής: Χωρίς την υποστήριξη (και) του Κινήματος Πέντε Αστέρων, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας εκείνος ηγείτο από τον Φεβρουάριο του 2021 δεν θα μπορούσε να συνεχίσει.
Ειρήσθω εν παρόδω, αξίζει να σημειωθεί πως το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει δει τα ποσοστά του να υποχωρούν σημαντικά στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που ίσως να εξηγεί και τη στάση που επέλεξε να κρατήσει ο Κόντε, πρώην πρωθυπουργός ο ίδιος, στην παρούσα κρίση, κοντράροντας τον Ντράγκι.
Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σημείο σήμερα ο Ντράγκι να ανακοινώσει «ξαφνικά» την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.
Από τη «σωτηρία» του 2012 στην ανάγκη «σωτηρίας» του 2022
«Συμπτωματικά», πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, τον Ιούλιο του 2012, ως πρόεδρος τότε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο Μάριο Ντράγκι είχε «σώσει το ευρώ» με την φράση «whatever it takes», διακηρύσσοντας δηλαδή πως είναι έτοιμος να κάνει «οτιδήποτε χρειάζεται για να σώσει» το κοινό νόμισμα.
Ακριβώς δέκα χρόνια μετά, ο «σωτήρας του ευρώ» βρίσκεται πια αντιμέτωπος με μια νέα κρίση.
«…στον απόηχο της πανδημίας που προηγήθηκε και με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που εξακολουθεί να μαίνεται, τα σύννεφα επιστρέφουν ρίχνοντας δυσοίωνη την σκιά τους πάνω από την Ιταλία, την ώρα μάλιστα που η τελευταία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, με την ακροδεξιά (βλ. Αδέλφια της Ιταλίας) να ανεβαίνει ενώ ο “ακομμάτιστος” Ντράγκι (που υπενθυμίζεται πως κλήθηκε από το πρόεδρο Ματαρέλα να ηγηθεί κυβέρνησης εθνικής ενότητας) βλέπει κάποια από τα ερείσματά του να κλονίζονται», γράφαμε στο kathimerini.gr πριν από μόλις δύο εβδομάδες.
Σύννεφα
Πλέον, με την παραίτηση του Ντράγκι να έχει έρθει νωρίτερα από όσο αναμένετο, εκείνα τα σύννεφα για τα οποία κάναμε λόγο πυκνώνουν επικίνδυνα ρίχνοντας τη δυσοίωνη σκιά τους πάνω από την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ (πίσω από τη γερμανική και τη γαλλική) που είναι όμως «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει» (too-big-to-fail).
Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία ήταν προγραμματισμένο να πάει σε εκλογές το 2023. Πλέον, στον απόηχο της παραίτησης Ντράγκι, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να έρθουν και νωρίτερα: ενδεχομένως ακόμη και το φθινόπωρο του 2022, όπως αναφέρεται.
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα AP
Φρένο από Ματαρέλα
Ο 81χρονος Ματαρέλα ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά του πως δεν κάνει δεκτή την παραίτηση Ντράγκι, όπερ σημαίνει πως το ιταλικό πολιτικό θρίλερ θα έχει συνέχεια ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολουθεί ανήσυχη.
Ο Ιταλός πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου προκειμένου να εξακριβωθεί εάν εκείνος εξακολουθεί να διαθέτει την εμπιστοσύνη του. Ως εκ τούτου, όπως έγινε γνωστό, ο 74χρονος Ντράγκι πρόκειται την ερχόμενη Τετάρτη να παρέμβει σε Βουλή και Γερουσία, προτού ακολουθήσει, στη συνέχεια, νέα ψήφος εμπιστοσύνης.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ακόμη και ο ίδιος ο Ματαρέλα, ο οποίος προσπαθεί τώρα να πείσει τον Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, είχε διστακτικά αποδεχθεί τον περασμένο Ιανουάριο την πρόταση να παραμείνει στην προεδρία της ιταλικής Δημοκρατίας για μια δεύτερη θητεία…