ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισραήλ: Μετωπική σύγκρουση για τους ομήρους

Σε ρήξη με τον υπουργό Αμυνας, ο Νετανιάχου προτάσσει τη συντριβή της Χαμάς έναντι της σωτηρίας των αιχμαλώτων

REUTERS, A.P.

«Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, όσο διήρκεσε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ το βράδυ της Δευτέρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατάφερε να εκμηδενίσει τις τελευταίες ελπίδες των συγγενών των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα». Με αυτά τα λόγια αρχίζει το ρεπορτάζ της χθεσινής Le Monde για τις νέες τοποθετήσεις του Νετανιάχου, που ανατίναξαν όλες τις γέφυρες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μόλις μία ημέρα μετά το κύμα αγανάκτησης που προκάλεσε στο Ισραήλ ο εντοπισμός των σορών άλλων έξι ομήρων σε υπόγειο τούνελ της Γάζας.

Παρότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «ζήτησε συγγνώμη» από τις οικογένειες των νεκρών για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να τους διασώσει, κατέστησε απολύτως σαφές ότι ιεραρχεί την ολοκληρωτική εξαφάνιση της Χαμάς ψηλότερα από τη διάσωση των επιζώντων ομήρων στη λίστα των προτεραιοτήτων του. Το γεγονός αυτό τον έχει φέρει σε μετωπική αντιπαράθεση με τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος, παρότι ακολουθεί αδίστακτη πολιτική ισχύος στον πόλεμο της Γάζας, χωρίς να διστάζει για τις απώλειες αμάχων, θεωρεί ωστόσο ότι η σωτηρία των ομήρων επιβάλλει υποχωρήσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

Αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου έχει τελικά συμφωνήσει να απομακρύνει «μερικώς» τα στρατεύματά του από τον λεγόμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Πρόκειται για μια μακρόστενη λωρίδα γης, μήκους 14 χιλιομέτρων και πλάτους εκατό μέτρων, στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας. Μέχρι και ένα 24ωρο πριν ο Νετανιάχου επέμενε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ασφάλεια του Ισραήλ ο έλεγχος του εν λόγω διαδρόμου – μια θέση που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετες όχι μόνο τη Χαμάς αλλά και την Αίγυπτο. Αντίθετα, ο Γκάλαντ και η Ουάσιγκτον πίεζαν επίμονα τον Νετανιάχου να επιδείξει ευελιξία στο εν λόγω θέμα – μάλιστα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει δημοσίως «ανοησίες» τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού του περί ολοκληρωτικής συντριβής της Χαμάς.

Αν και Νετανιάχου και Γκάλαντ προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, το δεξιό κόμμα Λικούντ, είχαν έρθει σε μετωπική ρήξη και το 2023, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπάθησε να χειραγωγήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, προκαλώντας τεράστιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Ο Γκάλαντ τάχθηκε εναντίον της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης και ο Νετανιάχου τον απέπεμψε, αλλά αναγκάστηκε να τον επαναφέρει στην κυβέρνηση υπό την πίεση των διαδηλωτών. Η νέα σύγκρουση των δύο ανδρών, και μάλιστα σε καιρό πολέμου, θέτει ερωτήματα για τη συνοχή και τη μακροημέρευση της κυβέρνησης. Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Γκάλαντ «στον βαθμό που υπάρχει εμπιστοσύνη», αλλά αυτό απαιτεί να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο υπουργικό συμβούλιο. «Κι αυτό είναι το κύριο ζήτημα που τίθεται σήμερα υπό δοκιμασία», προσέθεσε. Μάλιστα, δεν δίστασε να δείξει στους δημοσιογράφους ένα χαρτί το οποίο, κατά δήλωσή του, το έφερε πάνω του ένας διοικητής της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Γάζα. Το χαρτί, πάντα κατά τον Νετανιάχου, περιείχε πολιτικές οδηγίες, μια από τις οποίες έλεγε: «Να ασκήσουμε πίεση στον Γκάλαντ».

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «επονείδιστη» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αναστείλει τις εξαγωγές 30 εκ των 350 οπλικών συστημάτων που παραδίδονται από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ισραήλ. Στο μεταξύ, έγινε χθες γνωστό ότι Γάλλος δικαστής ερευνά την αυθαίρετη κράτηση από το Ισραήλ του Γαλλοπαλαιστινίου δικηγόρου Σάλαχ Χαμούρι, ο οποίος καταγγέλλει ότι υπέστη βασανιστήρια. Το Ισραήλ κατηγορούσε τον Χαμούρι ότι ανήκε στην ένοπλη αριστερή οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ότι ήταν αναμεμειγμένος σε σχέδιο δολοφονίας ηγέτη υπερορθόδοξου κόμματος.

Σύλληψη στην Τουρκία

Στην Τουρκία έγινε χθες γνωστό ότι οι Αρχές συνέλαβαν έναν Κοσοβάρο με την κατηγορία ότι προχώρησε σε πληρωμές ανθρώπων που εργάζονταν για λογαριασμό της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ επί ισραηλινού εδάφους. Τον Ιανουάριο, περίπου τριάντα άτομα ύποπτα για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ συνελήφθησαν στην Τουρκία με κατηγορίες που αφορούσαν κυρίως απαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X