ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισραήλ: Αεροπορική επιδρομή στη Δυτική Όχθη και νέα κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να συνεχίζεται για 16η ημέρα.

Kathimerini.gr

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να συνεχίζεται για 16η ημέρα. Στη Δυτική Οχθη, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Αλ Ανσάρ στην περιοχή. Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Τί αναφέρουν ο στρατός και η υπηρεσία πληροφοριών
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ – η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ – επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Η Σιν Μπετ και οι IDF ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε ο συγκεκριμένος πυρήνας. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που – σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση – δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν είχε βρεθεί στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος πυροδότησε έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.

Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη. Ταυτόχρονα, σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση της επιχείρησής τους κατά του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007.

Νέα κλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο
Παράλληλα, νέες ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν χθες Σάββατο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο, όπου η ένταση έχει οξυνθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Στον Λίβανο, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι έξι μαχητές του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, επεσήμανε ότι ένα μέλος του σκοτώθηκε.

Το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA μετέδωσε χθες το βράδυ ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στην Άλμα αλ Σάαμπ, τη Γιάριν και τη Νταΐρα, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Γιαρούν».

Τί αναφέρουν ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του Σαββάτου σημειώθηκε σειρά περιστατικών στο βόρειο Ισραήλ, όπως η εκτόξευση αντιαρματικής ρουκέτας από μαχητές της Χεζμπολάχ με κατεύθυνση το χωριό Μπαράμ, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Ο στρατός επεσήμανε επίσης ότι έπληξε θέση από την οποία η Χεζμπολάχ θα εκτόξευε αντιαρματικές ρουκέτες προς τη μεθοριακή πόλη Σλόμι. Δύο Ταϊλανδοί τραυματίστηκαν από θραύσματα οβίδων κοντά στο χωριό Μαργκαλιότ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή την εκκένωση της Κιριάτ Σμόνα, μιας πόλης στη μεθόριο με τον Λίβανο που μετρά περίπου 25.000 κατοίκους.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι στοχοθέτησε τον τομέα Χανίτα με «κατευθυνόμενους πυραύλους», όπως και «το αλ Άμπαντ», σημειώνοντας ότι εκεί κατέστρεψε «τεχνικό εξοπλισμό». Πρόσθεσε ότι βομβάρδισε «τη θέση της Ρουγαϊσάτ αλ Άλαμ».

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο σεΐχης Νάιμ Κάσεμ, εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης: «Με βάση τα γεγονότα, αν υπάρξει ένα συμβάν που απαιτεί ενισχυμένη επέμβαση από την πλευρά μας, θα το πράξουμε», τόνισε στη διάρκεια της κηδείας μέλους της σιιτικής οργάνωσης.

«Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να πάρει μέρος στη μάχες»
Οι νέες αυτές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επισκεπτόταν Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. «Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να πάρει μέρος στη μάχες και πληρώνει το τίμημα», δήλωσε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Ναζίμπ Μικάτι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε «την αυξανόμενη ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης» στα σύνορα. Επίσης «υπογράμμισε τη συνεχή αμερικανική στήριξη» στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διεθνής ανησυχία για δεύτερο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ, όπου καθημερινά υπάρχουν ανταλλαγές πυρών.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού στα βόρεια σύνορα της χώρας για μια ενδεχόμενη επίθεση της Χεζμπολάχ.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανάμεσά τους 15 μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι όπως και ένας δημοσιογράφος του Reuters, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Από την ισραηλινή πλευρά, τρεις στρατιώτες και ένας άμαχος έχουν σκοτωθεί σε ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ, όπως έχει ανακοινώσει ο στρατός.

«Θα εντείνουμε τις επιθέσεις στη Γάζα»
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Γάζα, ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι η Χαμάς επιχειρεί από πολυκατοικίες στη Λωρίδα και ότι «από την έναρξη των μαχών, 550 αποτυχημένες εκτοξεύσεις από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ έχουν πέσει εντός της Γάζας και έχουν σκοτώσει πολίτες της».

«Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα πιο δυναμικά στην περιοχή της πόλης της Γάζας και θα αυξήσουμε τις επιθέσεις», πρόσθεσε ο Χαγκάρι. «Κάθε κτίριο που χτυπάμε στη Γάζα είναι κτίριο από το οποίο επιχειρεί η Χαμάς», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η ισλαμιστική οργάνωση «το κάνει σκόπιμα ώστε να καταστρέφονται κτίρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός έλαβε 2.000 αιτήσεις από υπερορθόδοξους Ισραηλινούς για να καταταγούν.«Κάνουμε σχέδια γι’ αυτό και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε τη στρατολόγηση, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην πολεμική επιχείρηση».

Σύνοδος για την Ειρήνη χωρίς κοινή ανακοίνωση
Τονίζεται μάλιστα ότι η διεθνής σύνοδος για την Ειρήνη που έλαβε χώρα στο Κάιρο χθες Σάββατο, δεν κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση.

Κατά τη συνδιάσκεψη συζητήθηκε η κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ, η προστασία των αμάχων, η προοπτική απελευθέρωσης των ομήρων και η ανάγκη να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

Στη σύνοδο συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον επιτετραμμένο της Ουάσιγκτον στο Κάιρο, ενώ το Ιράν δεν έδωσε το «παρών».

Στις παρεμβάσεις τους, ηγέτες του Αραβικού κόσμου κατηγόρησαν το Ισραήλ για προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων, ενώ ορισμένοι εξ αυτών ζήτησαν να ισχύσουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Δύσης καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση